418/079/4-86mozzarella.jpg

Mozzarella šťavnatá i křupavá

24.06.2015 | F.O.O.D. | Ingredience

Tenhle vyhlášený sýr určitě znáte z pizzy nebo salátu Caprese. Možná je ale načase zkusit i jiné recepty, které se bez mozzarelly neobejdou.

VĚDĚLI JSTE, ŽE...

...mozzarella pochází z Kampánie. Do mléka se přidá syřidlo. Sražený tvaroh se nechá usadit, pak se vyjme a vaří, dokud není hladký a nedrží pohromadě. Tato hmota se pak krájí (zde vzala i svůj název, mazzare znamená krájet), ručně tvaruje a nakládá do slané syrovátky. Sýr je ihned připravený ke konzumaci, i když někomu chutná až pár dní odleželý. Tradičně se vyrábí i mozzarella uzená nad dřevem, té se říká „affumicata“.

Fotogalerie

403/079/4-87scaloppini.jpg 407/079/4-87smazenky.jpg 411/079/4-88carrozza.jpg 415/079/4-89zapecena.jpg 419/079/4-86mozzarella.jpg

Mozzarellové smaženky

asi 30 kuliček - příprava: 35 minut

* 250 g instantní polenty
* sůl a pepř
* 60 g strouhaného parmazánu
* tymián
* 40 ml plnotučného mléka
* 300 g hladké mouky
* 200 g mozzarelly v nálevu
* olej na smažení
* 100 g másla
* čerstvá šalvěj a piniové oříšky

Polentu vsypte do 1 litru vroucí osolené vody. Vařte 3 minuty doměkka. Odstavte, vmíchejte parmazán a tymián a nechte zchladnout. Vmíchejte mléko a polovinu mouky. Zadělejte těsto. Z něj tvořte kuličky, do středu každé z nich zamáčkněte kousek mozzarelly. Obalte ve zbytku mouky a smažte dozlatova.

Máslo rozpusťte v kastrolku a nechte jej přepustit (odpařit všechnu vodu). Lžící sbírejte pěnu. Stáhněte z plamene, vmíchejte nasekanou šalvěj. Smaženky podávejte přelité ochuceným máslem a piniovými oříšky.


Kuřecí scaloppini

4 porce - příprava: 45 minut

* 4 kuřecí prsní řízky
* olivový olej
* 2 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 plechovky sterilovaných rajčat
* 1 lžička krupicového cukru
* bazalka
* 130 g černých oliv
* sůl a pepř
* hladká mouka na zaprášení
* 4 plátky prosciutta
* 180 g mozzarelly v nálevu

Zapněte gril. Kuřecí řízky seřízněte tak, aby byly po celé šířce stejně silné. Na olivovém oleji zpěňte jemně nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte rajčata, 130 ml vody nebo kuřecího vývaru, trochu cukru, celé olivy a bazalku (trochu si nechte na ozdobu). Stáhněte plamen a asi 15 minut redukujte.

Kuřecí řízky osolte, opepřete, zaprašte moukou a opečte na olivovém oleji z obou stran dozlatova. Rajčatovou směs přendejte do pekáčku. Na ni položte kuřecí plátky. Na každý z nich položte plátek prosciutta, lístek bazalky a mozzarellu. Opékejte pod grilem, až se sýr rozpustí.

Náš TIP: Podávejte s polentovou kaší nebo krátkými těstovinami, vhodné jsou například penne.


Mozzarella in carrozza

4 porce - příprava: 20 minut

* 8 plátků ciabatty
* 300 g mozzarelly v nálevu
* 4 filety ančoviček
* bazalka
* 3 vejce
* 80 ml plnotučného mléka
* sůl a pepř
* olivový olej

Čtyři plátky chleba poklaďte každý plátkem mozzarelly, ančovičkou, trochou bazalky a druhým plátkem mozzarelly. Přiklopte druhým kouskem chleba jako sendvič. Vejce vidličkou prošlehejte, osolte a opepřete a vmíchejte mléko. Ze všech stran v nich namočte připravené sendviče. Opečte je z obou stran dozlatova na oleji. Podávejte se salátem.


Zapečená rajčata s mozzarellou

4 porce - příprava: 25 minut

* 4 velká rajčata
* 1 ciabatta
* 4 filety z ančoviček
* 2 lžíce kaparů
* bazalka
* 50 g mozzarelly v nálevu
* 50 g černých oliv
* 1 stroužek česneku
* olivový olej
* sůl a pepř

Troubu zapněte na 180 °C. Rajčata rozpulte a zbavte semínek. Střídku z ciabatty promíchejte s pokrájenými zbylými surovinami a prolisovaným česnekem. Směsí naplňte rajčata a položte je na plech. Zakápněte olivovým olejem a zlehka osolte a opepřete. Pečte asi 15 minut dozlatova.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Poznáte kvalitní čokoládu? 3 tipy, jak se vyhnout náhražkám plným cukru!

26.04.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Mírní stres, přináší radost v podobě hormonu štěstí a nikdy se jí nepřejíte. Ano, řeč je o čokoládě! Naučte se, jak ji vybírat a jak jednoduše poznat, že se jedná o kvalitní výrobek.

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Plné, nebo úzké: Co o vaší povaze vypovídá tvar rtů? Plné, nebo úzké: Co o vaší povaze vypovídá tvar rtů?
Vědci varují ženy před nošením podprsenek. Vážně jsou nebezpečné? Vědci varují ženy před nošením podprsenek. Vážně jsou nebezpečné?
5 zásadních pravidel sexu s kamarádem! Hlavně u něj nepřespávejte! 5 zásadních pravidel sexu s kamarádem! Hlavně u něj nepřespávejte!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web