626/644/4-106_profimedia_0289677048.jpg

Exotické fíky - sladký poklad Středomoří

12.10.2016 | F.O.O.D. | Ingredience

Ve Středomoří je můžete ze stromu ochutnávat již v červnu. Exotické fíky z pozdní, tedy srpnové a zářijové sklizně, jsou ale nejsladší.

Fíky, plody smokvoně

Jíst se dají okamžitě, klidně celý plod.

Když fíky dozrávají, šíří se už z listů jemně nasládlá medová vůně. Věřte jejímu příslibu. Tenká dužnatá slupka skrývá sladkou, šťavnatou dužninu. Jakmile překročí vrcholný bod zralosti, jejich vůně dostává nakyslý octový tón. Stačí přičichnout a víte, na čem jste. Fíky vyžadují nejen pozornost při výběru, ale také jemné zacházení. Snadno se otlačí a jejich kvalita jde rychle dolů. Vyzrálý kus je malý poklad plný minerálů, který dokáže neutralizovat kyseliny, výtečně se hodí k masu či salátům.


Fíkový cobbler

4 porce, příprava: 45 minut

* 100 g polohrubé mouky
* 50 g mletých mandlí
* 1 lžička prášku do pečiva
* 50 g krupicového cukru
* špetka soli
* 50 g másla
* 60 ml smetany 33%
* 8 fíků
* máslo na vymazání formy
* 4 květy badyánu
* 4 lžíce portského vína
* 100 g creme fraîche

Troubu předehřejte na 180 °C. Za pomoci mixéru smíchejte mouku s mandlemi, práškem do pečiva, cukrem a solí. Máslo nakrájejte na kousky a vše prsty zpracujte na drobenku. Přidejte smetanu a uhněťte mírně lepivé těsto. Fíky rozpulte. Formy na tartaletky vymažte máslem. Rozdělte do nich fíky, doprostřed vložte po květu badyánu. Každou tartaletku přelijte lžící portského a udělejte do nich „ostrůvky“ creme fraîche. Nahoru rozdělte těsto a peče dozlatova (asi 25 minut).

Náš TIP: Při vrstvení můžete postupovat i opačně. Začněte těstem, na něj vložte fíky s badyánem, portské, creme fraîche. Jen formičky nezapomeňte po vymazání také vysypat hrubou moukou.


Hovězí špíz a fíky s pastisem

4 porce, příprava: 20 minut

* 500 g hovězího masa, nejlépe hovězí svíčkové
* sůl a pepř
* 2 lžíce rostlinného oleje
* 8 fíků
* 2 lžíce másla
* 4 větvičky rozmarýnu
* 1 lžíce medu
* 4 cl pastisu

Maso nakrájejte na kousky a napíchněte na 4 špízové jehly. Osolte, opepřete.
Na pánvi rozehřejte olej a špízy na něm ze všech stran zprudka opečte do zlatavě hnědé barvy (4–8 minut). Fíky rozpulte. Na druhé pánvi rozehřejte máslo s rozmarýnem. Rozložte na ni fíky, pokapejte je medem a nechte mírně zkaramelizovat. Zastříkněte pastisem, promíchejte a podávejte s hovězím masem.

Náš TIP: Nemáte v domácím baru pastis? Nevadí. Použijte dobrou brandy nebo specialitu – fíkovou pálenku. V případě, že se spojí s hovězím a fíky, přezdívka „rychlá smrt“ pro ni neplatí.

Fotogalerie

619/644/4-107a_profimedia_0290527287.jpg 623/644/4-107b_profimedia_0290527282.jpg 627/644/4-106_profimedia_0289677048.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Zimní hrátky s bramborami. 3 tipy, jak s nimi naložit

24.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Co by byla česká kuchyně bez bramborových hlíz? Podívejte se, jak snadno z nich připravíte chuťově bohatou přílohu k masu. Když na to přijde, využijte ji jako samostatné jídlo. Hrajte si s fantazíí, brambory si to zaslouží.

V hlavní roli žampiony: Krém, paštika i houbový chlebíček

23.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Jsou tak dostupné, že je ani nesušíme do zásoby. Žampionů je ale tolik variant, že nás to občas může překvapit. Pojďme se jim podívat pod kloboučky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Děti slavných na módních molech: Jak to sluší Romeu Beckhamovi, Lily-Rose Depp a dalším? Děti slavných na módních molech: Jak to sluší Romeu Beckhamovi, Lily-Rose Depp a dalším?
7 dietních tajemství Ivanky Trump: Jak si udržuje štíhlou postavu? 7 dietních tajemství Ivanky Trump: Jak si udržuje štíhlou postavu?
Retro fotogalerie: Jak se změnila lesbická láska od 19. století do současnosti Retro fotogalerie: Jak se změnila lesbická láska od 19. století do současnosti
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web