626/644/4-106_profimedia_0289677048.jpg

Exotické fíky - sladký poklad Středomoří

12.10.2016 | F.O.O.D. | Ingredience

Ve Středomoří je můžete ze stromu ochutnávat již v červnu. Exotické fíky z pozdní, tedy srpnové a zářijové sklizně, jsou ale nejsladší.

Fíky, plody smokvoně

Jíst se dají okamžitě, klidně celý plod.

Když fíky dozrávají, šíří se už z listů jemně nasládlá medová vůně. Věřte jejímu příslibu. Tenká dužnatá slupka skrývá sladkou, šťavnatou dužninu. Jakmile překročí vrcholný bod zralosti, jejich vůně dostává nakyslý octový tón. Stačí přičichnout a víte, na čem jste. Fíky vyžadují nejen pozornost při výběru, ale také jemné zacházení. Snadno se otlačí a jejich kvalita jde rychle dolů. Vyzrálý kus je malý poklad plný minerálů, který dokáže neutralizovat kyseliny, výtečně se hodí k masu či salátům.


Fíkový cobbler

4 porce, příprava: 45 minut

* 100 g polohrubé mouky
* 50 g mletých mandlí
* 1 lžička prášku do pečiva
* 50 g krupicového cukru
* špetka soli
* 50 g másla
* 60 ml smetany 33%
* 8 fíků
* máslo na vymazání formy
* 4 květy badyánu
* 4 lžíce portského vína
* 100 g creme fraîche

Troubu předehřejte na 180 °C. Za pomoci mixéru smíchejte mouku s mandlemi, práškem do pečiva, cukrem a solí. Máslo nakrájejte na kousky a vše prsty zpracujte na drobenku. Přidejte smetanu a uhněťte mírně lepivé těsto. Fíky rozpulte. Formy na tartaletky vymažte máslem. Rozdělte do nich fíky, doprostřed vložte po květu badyánu. Každou tartaletku přelijte lžící portského a udělejte do nich „ostrůvky“ creme fraîche. Nahoru rozdělte těsto a peče dozlatova (asi 25 minut).

Náš TIP: Při vrstvení můžete postupovat i opačně. Začněte těstem, na něj vložte fíky s badyánem, portské, creme fraîche. Jen formičky nezapomeňte po vymazání také vysypat hrubou moukou.


Hovězí špíz a fíky s pastisem

4 porce, příprava: 20 minut

* 500 g hovězího masa, nejlépe hovězí svíčkové
* sůl a pepř
* 2 lžíce rostlinného oleje
* 8 fíků
* 2 lžíce másla
* 4 větvičky rozmarýnu
* 1 lžíce medu
* 4 cl pastisu

Maso nakrájejte na kousky a napíchněte na 4 špízové jehly. Osolte, opepřete.
Na pánvi rozehřejte olej a špízy na něm ze všech stran zprudka opečte do zlatavě hnědé barvy (4–8 minut). Fíky rozpulte. Na druhé pánvi rozehřejte máslo s rozmarýnem. Rozložte na ni fíky, pokapejte je medem a nechte mírně zkaramelizovat. Zastříkněte pastisem, promíchejte a podávejte s hovězím masem.

Náš TIP: Nemáte v domácím baru pastis? Nevadí. Použijte dobrou brandy nebo specialitu – fíkovou pálenku. V případě, že se spojí s hovězím a fíky, přezdívka „rychlá smrt“ pro ni neplatí.

Fotogalerie

619/644/4-107a_profimedia_0290527287.jpg 623/644/4-107b_profimedia_0290527282.jpg 627/644/4-106_profimedia_0289677048.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silné chutě rýže

26.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Dnes už i v běžných obchodech narazíte na spoustu druhů rýže a každý se hodí na něco trochu jiného. Vychutnejte si s námi její nezapomenutelné podoby.

Čtyři houbové poklady

12.09.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Můžeme o nich diskutovat, můžeme se o ně přít, ale tato čtyřka z našich lesů, mezí, polí i pěstíren má mezinárodní renomé. Popadněte košíky a dojděte si pro ně.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web