934/978/brambory_b.jpg

Brambory - plody země

01.02.2010 | Redakce | Ingredience

Brambory se staly běžnou součástí jídelníčku snad každého z nás. Mohlo by se zdát, že je tomu od pradávna, opak je ale pravdou. My, Evropané, je známe teprve od 16.století. Tehdy je z Ameriky přivezl do Anglie sir Walter Raleigh. Díky tomu, že je máme na stole téměř každý den, nenapadne nás přemýšlet o tom, jak jsou pro nás důležité ...

Brambory jsou bohaté na uhlohydráty především škrob, které představují hlavní palivo pro naše tělo. Během trávení se totiž přemění v glukózu a ta je hlavním zdrojem energie lidského organismu. Brambory také obsahují některé vitamíny (vitamín A, C a další). Co se týče minerálů nejvíce je zastoupen draslík a fosfor. Mezi zajimavosti, které jistě mnohé překvapí, patří to, že solanin obsažený v bramborách (zvláště zelených částech) ovlivňuje nervy, které kontrolují pohlavní orgány.
Syrové brambory mají oproti vařeným jednu nespornou výhodu, ostatně jako každá čerstvá zelenina oproti vařené: obsahují totiž mnohem více vitamínů a minerálních látek, které se při vaření ztrácejí. Jediný způsob jak z brambor dostat maximum je bramborová šťáva. Samotná je velmi účinná v boji proti nečisté pleti. Pokud ji smícháte se šťávou z karotky, získáte výtečný čistící prostředek pro organismus. Jestliže k ní přidáte ještě celerovou šťávu, zbavíte se tak žaludečních, nervových a svalových potíží.

Protože brambory využíváme hlavně jako přílohu, na závěr přikládám několik rad, jak je vařením co nejméně znehodnotit:

- před vařením je neloupejte, slupka totiž zabraňuje tomu, aby se vitaminy rozpustily ve vodě.

- rozkrájejte je na malé kousky, protože velké kusy musíte vařit déle a teplem tak ničíte větší množství vitamínů.

- vařte je ve vodě, ve které byly namočeny, zůstává v ní většina vitamínů skupiny B.

Fotogalerie

935/978/brambory_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Jak vybrat brambory na vánoční salát?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Ingredience

O tom, jak připravit dokonalý bramborový salát, jsme psali minule. Tentokrát se podíváme na to, jaké brambory jsou na jeho přípravu vhodné a kterou odrůdu použít. Nákupem vás provede Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story.

Silné chutě rýže

26.10.2016 | F.O.O.D. | Rubrika: Ingredience

Dnes už i v běžných obchodech narazíte na spoustu druhů rýže a každý se hodí na něco trochu jiného. Vychutnejte si s námi její nezapomenutelné podoby.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web