934/978/brambory_b.jpg

Brambory - plody země

01.02.2010 | Redakce | Ingredience

Brambory se staly běžnou součástí jídelníčku snad každého z nás. Mohlo by se zdát, že je tomu od pradávna, opak je ale pravdou. My, Evropané, je známe teprve od 16.století. Tehdy je z Ameriky přivezl do Anglie sir Walter Raleigh. Díky tomu, že je máme na stole téměř každý den, nenapadne nás přemýšlet o tom, jak jsou pro nás důležité ...

Brambory jsou bohaté na uhlohydráty především škrob, které představují hlavní palivo pro naše tělo. Během trávení se totiž přemění v glukózu a ta je hlavním zdrojem energie lidského organismu. Brambory také obsahují některé vitamíny (vitamín A, C a další). Co se týče minerálů nejvíce je zastoupen draslík a fosfor. Mezi zajimavosti, které jistě mnohé překvapí, patří to, že solanin obsažený v bramborách (zvláště zelených částech) ovlivňuje nervy, které kontrolují pohlavní orgány.
Syrové brambory mají oproti vařeným jednu nespornou výhodu, ostatně jako každá čerstvá zelenina oproti vařené: obsahují totiž mnohem více vitamínů a minerálních látek, které se při vaření ztrácejí. Jediný způsob jak z brambor dostat maximum je bramborová šťáva. Samotná je velmi účinná v boji proti nečisté pleti. Pokud ji smícháte se šťávou z karotky, získáte výtečný čistící prostředek pro organismus. Jestliže k ní přidáte ještě celerovou šťávu, zbavíte se tak žaludečních, nervových a svalových potíží.

Protože brambory využíváme hlavně jako přílohu, na závěr přikládám několik rad, jak je vařením co nejméně znehodnotit:

- před vařením je neloupejte, slupka totiž zabraňuje tomu, aby se vitaminy rozpustily ve vodě.

- rozkrájejte je na malé kousky, protože velké kusy musíte vařit déle a teplem tak ničíte větší množství vitamínů.

- vařte je ve vodě, ve které byly namočeny, zůstává v ní většina vitamínů skupiny B.

Fotogalerie

935/978/brambory_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Poznáte kvalitní čokoládu? 3 tipy, jak se vyhnout náhražkám plným cukru!

26.04.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Mírní stres, přináší radost v podobě hormonu štěstí a nikdy se jí nepřejíte. Ano, řeč je o čokoládě! Naučte se, jak ji vybírat a jak jednoduše poznat, že se jedná o kvalitní výrobek.

Naučte se jíst červenou řepu: 6 sladkých i slaných receptů

17.02.2017 | Redakce | Rubrika: Ingredience

Pod tmavou slupkou se skrývá červená a skvělá řepa, které se mnozí z nás stále ještě obávají. Řepu známe ze školních jídelen, kde se podává především nakládaná nebo vařená. Vyzkoušejte ji tentokrát jinak!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít! Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít!
Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily? Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily?
Trápíte se pitím ovocných smoothies? Děláte největší dietní omyl! Trápíte se pitím ovocných smoothies? Děláte největší dietní omyl!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web