792/333/4-50brownies.jpg

Zimní recepty z chalupy

08.01.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Potřebujete-li dodat svému tělu teplo a energii, není nic lepšího než si uvařit něco dobrého. Vyzkoušejte naše tipy na jednoduché recepty plné zimních surovin, které vás zahřejí na těle i na duši!

Bramborový krém s pórkem

4 porce - příprava: 45 minut

* 3 velké brambory
* 2 pórky
* 3 řapíky celeru
* 2 lžíce másla
* 2 snítky tymiánu
* 1 bobkový list
* 800 ml kuřecího vývaru
* sůl a pepř
* 2–3 lžíce mascarpone
* petrželový olej
* řeřicha či jiné pikantní klíčky k podávání

Zeleninu očistěte a nakrájejte. Na másle zpěňte pórek a řapíkatý celer. Přidejte brambory, tymián, bobkový list a zalijte vývarem. Vařte 15 a 20 minut. Vyjměte bobkový list a rozmixujte. Osolte, opepřete a vmíchejte mascarpone. Zahřívejte, dokud se mascarpone nerozpustí. Podávejte ozdobenou petrželovým olejem (olivový olej rozmixujte do pěny s petrželí a stroužkem česneku) a řeřichou.


Alsaské ragú z vepřových líček

4 porce - příprava: 2,5 hodiny

* 100 g anglické slaniny
* 2 cibule
* 2 velké mrkve
* 2 pastináky (nebo petržele)
* 800 g vepřových líček
* 2 lžíce hladké mouky
* olivový olej
* 200 ml suchého bílého vína
* 4 bobkové listy
* petrželka k podávání

Slaninu nakrájejte na kostičky a v hrnci ji opékejte, dokud nezačne pouštět tuk. Zpěňte nakrájenou cibuli (podle potřeby přidejte trošku oleje) a opečte ji dozlatova. Zlehka orestujte i na nudličky nakrájenou mrkev a pastinák. Líčka odblaňte a nakrájejte na kousky. Ty osolte, opepřete a obalte v troše hladké mouky. Vložte do jiného hrnce a na oleji nechte ze všech stran zprudka zatáhnout.

Přendejte k cibuli, podlijte vínem, přidejte bobkové listy (případně i pár kuliček jalovce). Podle potřeby dolijte trochou vody, aby líčka byla zcela ponořená. Za občasného promíchání duste pod poklicí 1,5 až 2 hodiny doměkka. Pokud chcete mít mrkev a pastinák spíše křupavé, připravte si jich dvojnásobné množství a asi 20 minut před koncem dušení zeleninu vyměňte. Ragú podávejte s bramborovou kaší, posypané petrželkou.


Treska s bramborovým salátem

4 porce - příprava: 45 minut

* 800 g brambor uvařených ve slupce
* 1 červená cibule
* 300 g světlých listů kapusty
* 150 g brokolice romanesco
* 3 lžíce majonézy
* 100 g jogurtu
* sůl a pepř
* 1 biocitron
* 4 filety z tresky
* 75 g rozpuštěného másla
* řeřicha a čerstvý kopr k podávání

Troubu zapněte na 210 °C. Den předem uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte na kostičky. Z listů kapusty vyřízněte tuhé řapíky a nakrájejte na nudličky. Brokolici romanesco (její speciální druh má růžičky ve tvaru malých jehlanů) rozeberte na malé růžičky a pokrájejte. Majonézu promíchejte s jogurtem, solí, pepřem a podle chuti přidejte citronovou šťávu. Promíchejte s bramborami.

Citron omyjte a nakrájejte na osminky. Filety z tresky v pekáči zakápněte trochou rozpuštěného másla, osolte, opepřete a obložte kousky citronu. Pečte asi 15 minut. Bramborový salát nandejte na talíř, posypte trochou cibule, kapustou, brokolicí, řeřichou a koprem. Podávejte s pečenou treskou.


Pomerančový koláč

forma o Ø 23 cm - příprava: 60 minut

* 110 g plnotučného tvarohu
* 100 g másla
* 1 žloutek
* 250 g hladké mouky
* 3 lžíce krupicového cukru
* špetka soli
* tuk a mouka na formu

NÁPLŇ:
* 200 g měkkého másla
* 150 g krupicového cukru
* 4 vejce
* 100 g bílého jogurtu
* 200 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 2 chemicky neošetřené pomeranče
* 5 lžic pomerančové marmelády
* moučkový cukr na posypání

Troubu zapněte na 160 °C a pusťte se do těsta. Tvaroh utřete s měkkým máslem a postupně zapracujte všechny ostatní suroviny. Připravte si formu. Máslo s cukrem na náplň vyšlehejte do pěny.

Postupně zašlehejte jeden po druhém vaječné žloutky (musejí mít pokojovou teplotu, jinak se máslo srazí), pak přidejte jogurt. Vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva, jemně nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

Tvarohové těsto rozválejte na dno koláčové formy a vytvořte z něj i boky. Potřete pomerančovou marmeládou a navrch nalijte náplň. Pečte asi 40 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Koláč podávejte posypaný moučkovým cukrem a zbytkem pomerančové kůry.


Plněná máslová dýně

4 porce - příprava: 75 minut

* 2 máslové dýně (každá asi 600 g)
* řepkový olej
* sůl a pepř
* čerstvý tymián
* 200 g jáhel
* 3 hrsti kadeřávku
* 150 g cherry rajčátek
* 2 lžíce olivového oleje
* dýňová semínka
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

Troubu zapněte na 180 °C. Dýně omyjte, osušte a podélně rozpulte. Vyjměte semínka a měkkou tkáň kolem nich. Řeznou stranou nahoru položte dýně na plech vyložený pečicím papírem. Řezné plochy potřete řepkovým olejem, osolte, opepřete a posypte lžící jemně nasekaného tymiánu. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut doměkka.

Mezitím uvařte jáhly podle návodu na obale a sceďte. Kadeřávek nakrájejte na proužky. Pak jej vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 10 minut. Potom jej přendejte do ledové vody, aby se prudce ochladil. Rajčátka podle velikosti nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny.

V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a vložte předvařený kadeřávek. Asi 5 minut poduste, pak vmíchejte uvařené jáhly, rajčátka a osolte a opepřete. Duste dalších 5 minut. Dýňová semínka nasucho opražte na pánvi. Upečenou dýni naplňte směsí a posypte semínky a parmazánem.


Ořechové brownies

forma o rozměrech 25×25 cm - příprava: 50 minut

* 160 g mléčné čokolády
* 160 g hořké čokolády
* 100 g másla
* 1 lžíce crème fraîche nebo zakysané smetany 40%
* 3 vejce
* 200 g hnědého cukru
* špetka soli
* 160 g hladké mouky
* 80 g mletých mandlí
* 2 lžíce kvalitního kakaa
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 60 g vlašských ořechů
* 1/2 manga
* hrst sušených kokosových chipsů

Obě čokolády rozpusťte ve vodní lázni. Vmíchejte na kostky nakrájené máslo a nakonec i crème fraîche. Troubu zapněte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem a trochou soli do pěny. Mouku smíchejte s mandlemi, kakaem a práškem do pečiva. Vmíchejte do vyšlehaných vajec, pak opatrně přidejte i vlažnou čokoládovou směs a nasekané vlašské ořechy.

Formu vyložte pečicím papírem (lépe to půjde, když jej nejdřív zmačkáte do koule) a nalijte do ní těsto. Pečte 30 až 35 minut. Nechte vychladnout. Mango škrabkou na brambory nakrájejte na tenké plátky. Nakrájené brownies podávejte ozdobené kousky manga a posypané kokosovými chipsy.

NÁŠ TIP: Ořechy před vmícháním do těsta nasucho opražte na pánvi. Krásně se rozvoní a koláč bude o to lepší!

Fotogalerie

773/333/4-46krem.jpg 777/333/4-47ragu.jpg 781/333/4-48kolac.jpg 785/333/4-48treska.jpg 789/333/4-49dyne.jpg 793/333/4-50brownies.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Sobotní snídaně pro celou rodinu? Zkuste sladké i slané šátečky!

29.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Užijte si sobotní ráno ve znamení odpočinku! Snídani pro celou rodinu zvládnete během pár minut, vydrží do druhého dne a to nejlepší – přípravu zvládnou i děti. Sladké a slané šátečky chutnají nejlépe z listového těsta a s náplní, kterou máte vy a vaše ratolesti nejraději.

Letošní hit? Černá zmrzlina!

29.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Ačkoliv sezóna teprve začíná, zmrzlina je populární celoročně! V létě osvěží a v zimě chutná nejlépe na horkých palačinkách. Zmrzlinárna Little Damage v Los Angeles se rozhodla prodávat černou zmrzlinu natočenou do černého kornoutu. A stal se z ní hit!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak? Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web