Zchlaďte se polévkou

Zchlaďte se polévkou

Že jsou polévky pro léto nepoužitelné? Omyl. Vyzkoušejte oblíbené studené polévky. Poměry zeleniny v receptech navíc nemusíte brát doslovně, hlavní je výsledné osvěžení.

Chřestovo-bazalkový krém

2 porce - příprava: 10 minut

* hrst bazalky
* svazek zeleného baby chřestu
* 1 stroužek česneku
* 400 ml bílého jogurtu
* sůl a pepř
* limetková šťáva

Bazalku opláchněte. Chřestu odřízněte konce a vyhoďte je. Zbytek stonků dejte do mixéru, přidejte česnek, jogurt, špetku soli i mletý pepř a mixujte 2 až 3 minuty, dokud není krém úplně hladký. Pak přidejte bazalku a krátce promixujte. Dochuťte limetkovou šťávou. Podávejte ledově vychlazenou, na ozdobu se hodí i kůra z limetky.

Náš TIP: Neseženete-li baby chřest, použijte normální. Musíte ho ale blanšírovat. Jogurt zkuste nahradit kokosovým mlékem.

Španělské gazpacho

2 porce - příprava: 15 minut

* 200 g rajčat
* 2 žluté silnostěnné papriky
* 1/2 salátové okurky
* 1–2 stroužky česneku
* 2–3 lžíce extra panenského olivového oleje
* 1 lžíce červeného vinného octa
* šalotka, plocholistá petržel, saturejka, estragon a další bylinky
* sůl a pepř

Rajčata oloupejte. Nakrájejte je a zbavte semínek. Z paprik vyjměte jádřince, okurku překrojte na menší kousky. Vše vložte do mixéru, přidejte česnek, olivový olej, vinný ocet a podle chuti i menší šalotku a rozmixujte dohladka. Můžete přidat i zelené bylinky a koření. Polévku podávejte dobře vychlazenou.

Polévka z melounu a manga

4 porce - příprava: 20 minut

* 1/2 medového melounu
* 1 zralé mango
* 1/2 banánu
* 1 lžíce medu
* 1–2 lžíce citronové šťávy

Dužninu z melounu, na kousky nakrájené mango, banán, med a citronovou šťávu rozmixujte úplně dohladka, podle chuti můžete přidat i kapku vanilkového extraktu.

Náš TIP: Studené polévky z ovoce si vychutnáte i jako koktejl – stačí přidat vhodný alkohol a nápoj podávat ideálně na ledové tříšti. Skvělá je třeba jahodová polévka s mátou nebo okurková s bazalkou. Pro zajímavost zkuste polévku doplnit kokosovou smetanou nebo nápojem z lískových ořechů.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky