518/147/4-102polevky.jpg

Zchlaďte se polévkou

19.08.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Že jsou polévky pro léto nepoužitelné? Omyl. Vyzkoušejte oblíbené studené polévky. Poměry zeleniny v receptech navíc nemusíte brát doslovně, hlavní je výsledné osvěžení.

Chřestovo-bazalkový krém

2 porce - příprava: 10 minut

* hrst bazalky
* svazek zeleného baby chřestu
* 1 stroužek česneku
* 400 ml bílého jogurtu
* sůl a pepř
* limetková šťáva

Bazalku opláchněte. Chřestu odřízněte konce a vyhoďte je. Zbytek stonků dejte do mixéru, přidejte česnek, jogurt, špetku soli i mletý pepř a mixujte 2 až 3 minuty, dokud není krém úplně hladký. Pak přidejte bazalku a krátce promixujte. Dochuťte limetkovou šťávou. Podávejte ledově vychlazenou, na ozdobu se hodí i kůra z limetky.

Náš TIP: Neseženete-li baby chřest, použijte normální. Musíte ho ale blanšírovat. Jogurt zkuste nahradit kokosovým mlékem.

Španělské gazpacho

2 porce - příprava: 15 minut

* 200 g rajčat
* 2 žluté silnostěnné papriky
* 1/2 salátové okurky
* 1–2 stroužky česneku
* 2–3 lžíce extra panenského olivového oleje
* 1 lžíce červeného vinného octa
* šalotka, plocholistá petržel, saturejka, estragon a další bylinky
* sůl a pepř

Rajčata oloupejte. Nakrájejte je a zbavte semínek. Z paprik vyjměte jádřince, okurku překrojte na menší kousky. Vše vložte do mixéru, přidejte česnek, olivový olej, vinný ocet a podle chuti i menší šalotku a rozmixujte dohladka. Můžete přidat i zelené bylinky a koření. Polévku podávejte dobře vychlazenou.

Polévka z melounu a manga

4 porce - příprava: 20 minut

* 1/2 medového melounu
* 1 zralé mango
* 1/2 banánu
* 1 lžíce medu
* 1–2 lžíce citronové šťávy

Dužninu z melounu, na kousky nakrájené mango, banán, med a citronovou šťávu rozmixujte úplně dohladka, podle chuti můžete přidat i kapku vanilkového extraktu.

Náš TIP: Studené polévky z ovoce si vychutnáte i jako koktejl – stačí přidat vhodný alkohol a nápoj podávat ideálně na ledové tříšti. Skvělá je třeba jahodová polévka s mátou nebo okurková s bazalkou. Pro zajímavost zkuste polévku doplnit kokosovou smetanou nebo nápojem z lískových ořechů.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

519/147/4-102polevky.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

4x jednoduché a hravé recepty pro děti

22.01.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Jestliže máte ratolesti, přichystejte pro ně a jejich kamarády oslavu, na kterou jen tak nezapomenou. Nechte je, ať vám pomohou se zábavnými přípravami i následným úklidem. Zábava bude po celou dobu party a děti na ní jen tak nezapomenou.

Kam na nejlepší cheesecake podle blogerky

21.01.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Sušenkový korpus, krémově tvarohová náplň a navrch čokoláda, ovoce, oříšky nebo třeba karamel. Americký cheesecake se stal oblíbeným i u nás a nabízí ho prakticky každá kavárna. Autorka blogu Sweet World by Barush jich ochutnala hned několik a připravila si pro vás, šest tipů na ty místa, kde cheesecake musíte rozhodně ochutnat.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Zajíci se mohou těšit na peníze, Krysy na žhavý flirt Horoskop na další týden: Zajíci se mohou těšit na peníze, Krysy na žhavý flirt
Leden: Měsíc, kdy se lidé nejvíc rozvádějí. Dejte si pozor! Leden: Měsíc, kdy se lidé nejvíc rozvádějí. Dejte si pozor!
8 způsobů, jak si prodloužit život: Dejte si občas skleničku a vypněte televizi 8 způsobů, jak si prodloužit život: Dejte si občas skleničku a vypněte televizi
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web