518/147/4-102polevky.jpg

Zchlaďte se polévkou

19.08.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Že jsou polévky pro léto nepoužitelné? Omyl. Vyzkoušejte oblíbené studené polévky. Poměry zeleniny v receptech navíc nemusíte brát doslovně, hlavní je výsledné osvěžení.

Chřestovo-bazalkový krém

2 porce - příprava: 10 minut

* hrst bazalky
* svazek zeleného baby chřestu
* 1 stroužek česneku
* 400 ml bílého jogurtu
* sůl a pepř
* limetková šťáva

Bazalku opláchněte. Chřestu odřízněte konce a vyhoďte je. Zbytek stonků dejte do mixéru, přidejte česnek, jogurt, špetku soli i mletý pepř a mixujte 2 až 3 minuty, dokud není krém úplně hladký. Pak přidejte bazalku a krátce promixujte. Dochuťte limetkovou šťávou. Podávejte ledově vychlazenou, na ozdobu se hodí i kůra z limetky.

Náš TIP: Neseženete-li baby chřest, použijte normální. Musíte ho ale blanšírovat. Jogurt zkuste nahradit kokosovým mlékem.

Španělské gazpacho

2 porce - příprava: 15 minut

* 200 g rajčat
* 2 žluté silnostěnné papriky
* 1/2 salátové okurky
* 1–2 stroužky česneku
* 2–3 lžíce extra panenského olivového oleje
* 1 lžíce červeného vinného octa
* šalotka, plocholistá petržel, saturejka, estragon a další bylinky
* sůl a pepř

Rajčata oloupejte. Nakrájejte je a zbavte semínek. Z paprik vyjměte jádřince, okurku překrojte na menší kousky. Vše vložte do mixéru, přidejte česnek, olivový olej, vinný ocet a podle chuti i menší šalotku a rozmixujte dohladka. Můžete přidat i zelené bylinky a koření. Polévku podávejte dobře vychlazenou.

Polévka z melounu a manga

4 porce - příprava: 20 minut

* 1/2 medového melounu
* 1 zralé mango
* 1/2 banánu
* 1 lžíce medu
* 1–2 lžíce citronové šťávy

Dužninu z melounu, na kousky nakrájené mango, banán, med a citronovou šťávu rozmixujte úplně dohladka, podle chuti můžete přidat i kapku vanilkového extraktu.

Náš TIP: Studené polévky z ovoce si vychutnáte i jako koktejl – stačí přidat vhodný alkohol a nápoj podávat ideálně na ledové tříšti. Skvělá je třeba jahodová polévka s mátou nebo okurková s bazalkou. Pro zajímavost zkuste polévku doplnit kokosovou smetanou nebo nápojem z lískových ořechů.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

519/147/4-102polevky.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Dokonalý mazanec? 5 jednoduchých triků, jak na něj!

27.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Bez pravého mazance by to na Velikonoce nebylo ono. Poradíme vám několik způsobů, které vám pomůžou udělat právě ten váš mazanec.

Velikonoční nádivka: Špenátová, kapustová i s kopřivou

27.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

S blížícími se Velikonoci je načase začít dělat nádivku. Zkuste nádivky na několik způsobů, nejen oblíbenou kopřivovou, ale i brokolicovou nebo cuketovou!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce! Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce!
Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout? Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web