337/586/4-034.jpg

Zabaleno na kolo

25.07.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Řešíte, co si s sebou vzít na cesty, aby vám jídlo dodalo dostatečné množství energie? Vyzkoušejte müsli, těstovinový salát, závitky či sendviče s řízečky.

Domácí müsli tyčinky

1 menší plech, příprava: 45 minut + chlazení

* 2 hrnky ovesných vloček
* 1 hrnek strouhaného kokosu
* 12 sušených datlí
* 3 lžíce goji
* 3 lžíce chia semínek
* 3 lžíce dýňových semínek
* 12 sušených banánů
* 3 lžíce rozinek
* 120 ml kokosového oleje
* 100 ml pomerančového džusu
* 100 ml medu
* 100 ml agávového sirupu

Smíchejte ovesné vločky s kokosem, přidejte nasekané datle, goji a chia semínka. Vmíchejte dýňová semínka, banány a rozinky. Do suché směsi nalijte rozehřátý kokosový olej, pomerančový džus, med a agávový sirup. Pořádně promíchejte a rozprostřete na menší plech vyložený pečicím papírem. Pečte dozlatova, asi 25 minut. Poté nechte vychladnout, můžete dát i do ledničky. Teprve potom nakrájejte na dílky.


Těstovinový salát s kuřecím masem

4 porce, příprava: 30 minut

* 300 g těstovin
* 2 jarní cibulky
* 250 g cherry rajčátek
* 2 červené papriky
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 střední kuřecí prsa
* sůl a pepř
* mix salátů
* 300 g bílého jogurtu
* citronová šťáva
* pažitka a petrželka

Těstoviny uvařte na skus. Rozdělte je do sklenic a přidejte k nim na kolečka nakrájenou cibulku, cherry rajčátka a kousky paprik. Rovnoměrně zastříkněte lžící oleje, vložte grilovaná, osolená, opepřená a natrhaná kuřecí prsa. Přidejte saláty. Zalijte zálivkou z bílého jogurtu smíchaného s olivovým olejem, citronovou šťávou, bylinkami, solí a pepřem.


Tvarohová svačinka s ovocem

4 porce, příprava: 10 minut

* 80 g müsli
* 400 g měkkého tvarohu
* 200 g zakysané smetany
* 2 banány
* 2 lžíce medu
* dětské piškoty
* jahody, maliny a borůvky

Na dno skleniček vložte müsli (můžete použít i rozdrobené müsli tyčinky, viz recept na předchozí straně). Navrch rozdělte tvaroh rozmixovaný se smetanou, medem a banány. Ozdobte čerstvým ovocem a dětskými piškoty.

Náš TIP: Místo běžných dětských piškotů můžete přidat jemné rýžové.


Smažené zeleninové jarní závitky

8 závitků, příprava: 25 minut

* 4 šalotky
* olej na smažení
* 2 mrkve
* 1/4 hlávkového bílého zelí
* 1/4 hlávkového červeného zelí
* 100 g bambusových výhonků
* 2 chilli papričky
* 2 hrsti koriandru
* pepř a sůl
* 8 rýžových papírů

ZÁLIVKA

* 50 ml vinného octa
* chilli paprička
* 1 hrst koriandru

Na oleji osmahněte nadrobno nasekanou šalotku, přidejte na tenké plátky nakrájenou mrkev, zelí, bambusové výhonky, nasekané chilli papričky, koriandr, krátce orestujte. Osolte a opepřete. Zeleninovou směs vyndejte z pánve a nechte okapat. Rýžové papíry namočte do teplé vody a nechte podle návodu změknout, pak je přendejte na čistou utěrku, na každý papír přendejte směs, stočte do závitku, konce promáčkněte dovnitř a smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova ze všech stran. Podávejte se zálivkou z vinného octa, chilli papričky a koriandru.


Sendviče s řízečky z vepřové panenky

4 porce, příprava: 40 minut

* 500 g vepřové panenky
* sůl a pepř
* 4 lžíce plnotučné hořčice
* hladká mouka na obalení
* 2 vejce
* 1 lžíce smetany a strouhanka
* olej na smažení
* 200 g majonézy
* 150 g bílého jogurtu
* šťáva z limetky
* 1 chilli paprička
* hrst nasekané pažitky
* 4 bagety
* 2 baby saláty
* 100 g cherry rajčátek
* 50 g ředkviček

Vepřovou panenku nakrájejte na plátky, osolte a opepřete. Potřete ji asi 2 lžícemi hořčice a nechte odpočinout. Poté ji obalte v hladké mouce, vejcích smíchaných se smetanou a nakonec ve strouhance. Osmažte řízky na oleji dozlatova. Smíchejte majonézu s jogurtem, přidejte 2 lžíce hořčice, šťávu z limetky, nasekanou chilli papričku a pažitku. Osolte, opepřete. Bagety rozkrojte, potřete dipem, vložte listy salátu, na plátky nakrájená cherry rajčátka, ředkvičky a řízky. Přiklopte.


Bramborové muffiny se zeleninou

4 porce, příprava: 30 minut

* olivový olej na vymazání formiček
* 4 větší brambory typu B
* 4 menší mrkve
* 12 fazolových lusků
* 6 vajec
* 100 g 33% smetany
* sůl a pepř
* 2 hermelíny
* 4 sušená rajčata v oleji
* slunečnicová semínka na posypání

Vymazané formičky vyložte podél vnitřní části tenkými plátky brambor. Dovnitř vložte nadrobno nakrájenou mrkev a fazolky, zalijte směsí z vajec a smetany dochucenou solí a pepřem. Navrch rozložte plátky hermelínu a sušená rajčata. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut.

NÁŠ TIP: Sýry s modrou plísní, to je vděčná alternativa hermelínu. Niva, rokfór, gorgonzola – respektujte své chutě.

Fotogalerie

318/586/4-035.jpg 322/586/4-036.jpg 326/586/4-037.jpg 330/586/4-038.jpg 334/586/4-040.jpg 338/586/4-034.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Pohodové Vánoce? Naplánujte si pečení dopředu!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Každoročně si slibujete klidné Vánoce v dokonale uklizeném bytě, u pohádek a s několika druhy cukroví? Nestresujte se a naplánujte si s námi pečení dopředu!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web