337/586/4-034.jpg

Zabaleno na kolo

25.07.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Řešíte, co si s sebou vzít na cesty, aby vám jídlo dodalo dostatečné množství energie? Vyzkoušejte müsli, těstovinový salát, závitky či sendviče s řízečky.

Domácí müsli tyčinky

1 menší plech, příprava: 45 minut + chlazení

* 2 hrnky ovesných vloček
* 1 hrnek strouhaného kokosu
* 12 sušených datlí
* 3 lžíce goji
* 3 lžíce chia semínek
* 3 lžíce dýňových semínek
* 12 sušených banánů
* 3 lžíce rozinek
* 120 ml kokosového oleje
* 100 ml pomerančového džusu
* 100 ml medu
* 100 ml agávového sirupu

Smíchejte ovesné vločky s kokosem, přidejte nasekané datle, goji a chia semínka. Vmíchejte dýňová semínka, banány a rozinky. Do suché směsi nalijte rozehřátý kokosový olej, pomerančový džus, med a agávový sirup. Pořádně promíchejte a rozprostřete na menší plech vyložený pečicím papírem. Pečte dozlatova, asi 25 minut. Poté nechte vychladnout, můžete dát i do ledničky. Teprve potom nakrájejte na dílky.


Těstovinový salát s kuřecím masem

4 porce, příprava: 30 minut

* 300 g těstovin
* 2 jarní cibulky
* 250 g cherry rajčátek
* 2 červené papriky
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 střední kuřecí prsa
* sůl a pepř
* mix salátů
* 300 g bílého jogurtu
* citronová šťáva
* pažitka a petrželka

Těstoviny uvařte na skus. Rozdělte je do sklenic a přidejte k nim na kolečka nakrájenou cibulku, cherry rajčátka a kousky paprik. Rovnoměrně zastříkněte lžící oleje, vložte grilovaná, osolená, opepřená a natrhaná kuřecí prsa. Přidejte saláty. Zalijte zálivkou z bílého jogurtu smíchaného s olivovým olejem, citronovou šťávou, bylinkami, solí a pepřem.


Tvarohová svačinka s ovocem

4 porce, příprava: 10 minut

* 80 g müsli
* 400 g měkkého tvarohu
* 200 g zakysané smetany
* 2 banány
* 2 lžíce medu
* dětské piškoty
* jahody, maliny a borůvky

Na dno skleniček vložte müsli (můžete použít i rozdrobené müsli tyčinky, viz recept na předchozí straně). Navrch rozdělte tvaroh rozmixovaný se smetanou, medem a banány. Ozdobte čerstvým ovocem a dětskými piškoty.

Náš TIP: Místo běžných dětských piškotů můžete přidat jemné rýžové.


Smažené zeleninové jarní závitky

8 závitků, příprava: 25 minut

* 4 šalotky
* olej na smažení
* 2 mrkve
* 1/4 hlávkového bílého zelí
* 1/4 hlávkového červeného zelí
* 100 g bambusových výhonků
* 2 chilli papričky
* 2 hrsti koriandru
* pepř a sůl
* 8 rýžových papírů

ZÁLIVKA

* 50 ml vinného octa
* chilli paprička
* 1 hrst koriandru

Na oleji osmahněte nadrobno nasekanou šalotku, přidejte na tenké plátky nakrájenou mrkev, zelí, bambusové výhonky, nasekané chilli papričky, koriandr, krátce orestujte. Osolte a opepřete. Zeleninovou směs vyndejte z pánve a nechte okapat. Rýžové papíry namočte do teplé vody a nechte podle návodu změknout, pak je přendejte na čistou utěrku, na každý papír přendejte směs, stočte do závitku, konce promáčkněte dovnitř a smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova ze všech stran. Podávejte se zálivkou z vinného octa, chilli papričky a koriandru.


Sendviče s řízečky z vepřové panenky

4 porce, příprava: 40 minut

* 500 g vepřové panenky
* sůl a pepř
* 4 lžíce plnotučné hořčice
* hladká mouka na obalení
* 2 vejce
* 1 lžíce smetany a strouhanka
* olej na smažení
* 200 g majonézy
* 150 g bílého jogurtu
* šťáva z limetky
* 1 chilli paprička
* hrst nasekané pažitky
* 4 bagety
* 2 baby saláty
* 100 g cherry rajčátek
* 50 g ředkviček

Vepřovou panenku nakrájejte na plátky, osolte a opepřete. Potřete ji asi 2 lžícemi hořčice a nechte odpočinout. Poté ji obalte v hladké mouce, vejcích smíchaných se smetanou a nakonec ve strouhance. Osmažte řízky na oleji dozlatova. Smíchejte majonézu s jogurtem, přidejte 2 lžíce hořčice, šťávu z limetky, nasekanou chilli papričku a pažitku. Osolte, opepřete. Bagety rozkrojte, potřete dipem, vložte listy salátu, na plátky nakrájená cherry rajčátka, ředkvičky a řízky. Přiklopte.


Bramborové muffiny se zeleninou

4 porce, příprava: 30 minut

* olivový olej na vymazání formiček
* 4 větší brambory typu B
* 4 menší mrkve
* 12 fazolových lusků
* 6 vajec
* 100 g 33% smetany
* sůl a pepř
* 2 hermelíny
* 4 sušená rajčata v oleji
* slunečnicová semínka na posypání

Vymazané formičky vyložte podél vnitřní části tenkými plátky brambor. Dovnitř vložte nadrobno nakrájenou mrkev a fazolky, zalijte směsí z vajec a smetany dochucenou solí a pepřem. Navrch rozložte plátky hermelínu a sušená rajčata. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut.

NÁŠ TIP: Sýry s modrou plísní, to je vděčná alternativa hermelínu. Niva, rokfór, gorgonzola – respektujte své chutě.

Fotogalerie

318/586/4-035.jpg 322/586/4-036.jpg 326/586/4-037.jpg 330/586/4-038.jpg 334/586/4-040.jpg 338/586/4-034.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Dokonalý mazanec? 5 jednoduchých triků, jak na něj!

27.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Bez pravého mazance by to na Velikonoce nebylo ono. Poradíme vám několik způsobů, které vám pomůžou udělat právě ten váš mazanec.

Velikonoční nádivka: Špenátová, kapustová i s kopřivou

27.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

S blížícími se Velikonoci je načase začít dělat nádivku. Zkuste nádivky na několik způsobů, nejen oblíbenou kopřivovou, ale i brokolicovou nebo cuketovou!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce! Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce!
Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout? Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web