Vysvědčení je za dveřmi!

Vysvědčení je za dveřmi!

Chtěli byste letos děti za vysvědčení odměnit nějak originálně? Tak jim vytvořte nějakou dobrotu! Přinášíme pár tipů.

Listové kornoutky plněné hruškami

6–8 kusů - příprava: 45 minut

* 1 balení (500 g) listového těsta
* hladká mouka na podsypávání
* kousek másla na formičky
* 4 hrušky
* 2 sáčky skořicového cukru
* 2 lžíce citronové šťávy

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte na asi 3 až 4 mm silný plát a rádýlkem rozkrájejte na dlouhé nudličky. Formičky na kornoutky potřete kouskem másla nebo rostlinným olejem. Proužky těsta omotejte kolem kornoutků, jednotlivé vrstvy pořádně přimáčkněte k sobě. Vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 20 minut dozlatova. Vyjměte a na formičkách nechte vychladnout.

Mezitím zbavte hrušky jádřinců a stopek a nakrájejte je na kostičky. Promíchejte se skořicovým cukrem a trochou citronové šťávy a nechte odležet. Vychladlé kornoutky naplňte ovocem a ihned podávejte, ideálně i s trochou šlehačky.


Křehké kytičky s marmeládou

6–8 kusů - příprava: 35 minut

* kousek másla na formu
* 1 balení rozváleného křehkého těsta
* 1 sklenička červené marmelády
* plátkové mandle na posypání

Troubu zapněte na 180 °C. Formu na muffiny vymažte máslem. Z těsta vykrájejte pomocí velké formičky kytičky, přeneste je do důlku ve formě. Naplňte marmeládou, posypte mandlemi a pečte asi 20 minut dozlatova. Nechte trochu zchladnout a vyklopte.


Focaccia s oreganem a chia semínky

4–6 porcí - příprava: 30 minut

* 1 balení těsta na focacciu (nebo kynutého těsta)
* olivový olej
* oregano
* chia semínka

Těsto rozložte na pečicím papíru na plech a vykrájejte do něj tvary. Potřete olivovým olejem a posypte oreganem a semínky. Pečte 15 minut při 200 °C dozlatova.


Croissanty s nutellou

6 kusů - příprava: 35 minut

* 1 balení těsta na croissanty
* 6 lžic nutelly nebo arašídového másla
* 1 vejce
* plátkové mandle na posypání

Troubu zapněte na 180 °C. Těsto rozbalte a rozdělte na předkrájené trojúhelníky. Doprostřed každého naneste lžíci nutelly a od širší části směrem ke špičce zarolujte jako rohlík. Položte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby špička těsta byla pod rohlíkem (ten by se jinak rozbaloval). Potřete rozšlehaným vajíčkem a podle chuti posypte plátkovými mandlemi. Podle návodu na obalu těsta pečte asi 20 minut dozlatova.

Galerie + Reklama ...

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky