146/358/4-40kornoutky.jpg

Vysvědčení je za dveřmi!

27.01.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Chtěli byste letos děti za vysvědčení odměnit nějak originálně? Tak jim vytvořte nějakou dobrotu! Přinášíme pár tipů.

Listové kornoutky plněné hruškami

6–8 kusů - příprava: 45 minut

* 1 balení (500 g) listového těsta
* hladká mouka na podsypávání
* kousek másla na formičky
* 4 hrušky
* 2 sáčky skořicového cukru
* 2 lžíce citronové šťávy

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte na asi 3 až 4 mm silný plát a rádýlkem rozkrájejte na dlouhé nudličky. Formičky na kornoutky potřete kouskem másla nebo rostlinným olejem. Proužky těsta omotejte kolem kornoutků, jednotlivé vrstvy pořádně přimáčkněte k sobě. Vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 20 minut dozlatova. Vyjměte a na formičkách nechte vychladnout.

Mezitím zbavte hrušky jádřinců a stopek a nakrájejte je na kostičky. Promíchejte se skořicovým cukrem a trochou citronové šťávy a nechte odležet. Vychladlé kornoutky naplňte ovocem a ihned podávejte, ideálně i s trochou šlehačky.


Křehké kytičky s marmeládou

6–8 kusů - příprava: 35 minut

* kousek másla na formu
* 1 balení rozváleného křehkého těsta
* 1 sklenička červené marmelády
* plátkové mandle na posypání

Troubu zapněte na 180 °C. Formu na muffiny vymažte máslem. Z těsta vykrájejte pomocí velké formičky kytičky, přeneste je do důlku ve formě. Naplňte marmeládou, posypte mandlemi a pečte asi 20 minut dozlatova. Nechte trochu zchladnout a vyklopte.


Focaccia s oreganem a chia semínky

4–6 porcí - příprava: 30 minut

* 1 balení těsta na focacciu (nebo kynutého těsta)
* olivový olej
* oregano
* chia semínka

Těsto rozložte na pečicím papíru na plech a vykrájejte do něj tvary. Potřete olivovým olejem a posypte oreganem a semínky. Pečte 15 minut při 200 °C dozlatova.


Croissanty s nutellou

6 kusů - příprava: 35 minut

* 1 balení těsta na croissanty
* 6 lžic nutelly nebo arašídového másla
* 1 vejce
* plátkové mandle na posypání

Troubu zapněte na 180 °C. Těsto rozbalte a rozdělte na předkrájené trojúhelníky. Doprostřed každého naneste lžíci nutelly a od širší části směrem ke špičce zarolujte jako rohlík. Položte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby špička těsta byla pod rohlíkem (ten by se jinak rozbaloval). Potřete rozšlehaným vajíčkem a podle chuti posypte plátkovými mandlemi. Podle návodu na obalu těsta pečte asi 20 minut dozlatova.

Fotogalerie

135/358/4-42focaccia.jpg 139/358/4-42kyticky.jpg 143/358/4-43croisanty.jpg 147/358/4-40kornoutky.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Medvědí česnek: 7 lahodných receptů, které fungují i proti nemoci

30.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Období medvědího česneku je právě teď, a proto by byla škoda ho promeškat! Možná vás překvapí, kolik skvělých jídel si můžete připravit, ať už se rozhodnete pro polévku, omeletu nebo pesto z medvědího česneku.

Šunka jako hlavní ingredience: Plněné rolky i italská focaccia

29.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Šunka chutná nejlépe s poctivým máslem na čerstvém chlebu. Jak ale dokazují následující recepty, ani s kreativnějším přístupem se nemusíte strachovat o výsledek. Vepřová šunka s vysokým podílem masa je totiž potěšení samo o sobě!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 věcí, které na něm nikdy nezměníte. A ani byste se o to neměla snažit 10 věcí, které na něm nikdy nezměníte. A ani byste se o to neměla snažit
Nejlepší mazanec: 5 receptů, podle kterých ho zvládne každý Nejlepší mazanec: 5 receptů, podle kterých ho zvládne každý
Proč jste single? Panny jsou vybíravé, Střelci se bojí nudy! Proč jste single? Panny jsou vybíravé, Střelci se bojí nudy!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web