966/978/hrnec_b.jpg

Vaříme v římském hrnci

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

Příprava jídel v hrnci z pálené hlíny, jak ji znali už staří Římané, je velmi jednoduchá a až obdivuhodně snadná - ani nezkušená hospodyňka se nemusí bát, že by neuspěla. Hotový pokrm bude rovněž méně kalorický.

Klasické hliněné hrnce mají různou velikost a tvar. Forma nás však pochopitelně bude zajímat jen potud, když chceme zjistit, zda-li se nám hrnec do trouby vůbec vejde. Hlavní ovšem je, že uvaří a upeče kdeco od polévky až po moučník.

Oválné nebo hranaté?

Klasické hliněné hrnce mají různou velikost a tvar. Forma nás však pochopitelně bude zajímat jen potud, když chceme zjistit, zda-li se nám hrnec do trouby vůbec vejde. Hlavní ovšem je, že uvaří a upeče kdeco od polévky až po moučník. Má řadu nesporných výhod: jídlo se nemusí míchat, nic se nemusí otáčet ani podlévat.

Úspěch spočívá v triku s vodou

Před každým použitím je nutné hrnec i s pokličkou ponořit zhruba na čtvrt až půl hodiny do kbelíku nebo dřezu naplněného vodou. Póry stěn, dna i víka nasáknou vodu a ta pak při pečení přejde do masa, které zůstane krásně šťavnaté. Zároveň odpadá veškerá kontrola - přesto se v něm nic nepřipálí!

Jde to i bez tuku

Dobrou vlastností římského hrnce je, že se v něm peče s minimálním množství tekutiny nebo úplně bez ní. Kromě toho se můžeme vzdát i jakéhokoliv tuku. Ten použijeme pouze příležitostně pro sušší druhy masa. Velmi důležité: hrnec nikdy nevkládáme do rozehřáté trouby, protože by praskl.

Skvělá chuť a křupavá kůrčička

V kouzelné nádobě, prověřené tisíciletími, lze připravovat takřka všechny druhy jídel. Každá ze specialit si zachová vlastní přirozenou chuť. Aby mělo maso křupavou kůrčičku, sejmeme ke konci pečení pokličku. Hrnec nepřejímá pachy a snadno se čistí.

Lahodné omáčky

Z vypečené šťávy můžeme připravit výbornou omáčku. Nejdříve ji ale musíme přecedit do obyčejného menšího hrnce (hliněný se totiž nesmí ohřívat na plotně), pak ji chvilku povaříme a zjemníme smetanou nebo bílým vínem. V případě potřeby omáčku ještě zahustíme a ochutíme solí, pepřem či jinými druhy koření.

V mikrovlnné troubě

Podobně postupujeme i v mikrovlnce, pokud máme hrnec odpovídající velikosti. Vyplatí se však jen menší porce, jinak je doba vaření příliš dlouhá. Pokličku sejmeme pouze na chvíli - když chceme aby maso zhnědlo.

Fotogalerie

967/978/hrnec_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Burger nebo růže? 13 tipů, jak servírovat avokádo!

23.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Většina z nás jej nakrájí na kousky, použije do salátu nebo jako hlavní ingredienci do populárního mexického guacamole. Food blogerka Colette Dike, autorka blogu Food Deco, začala servírovat avokádo do tvaru spirál, růží i burgerů. Zkrátka tak, aby bylo dokonale fotogenické.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

6 věcí z milostného života, které nikdy nedávejte na sociální sítě 6 věcí z milostného života, které nikdy nedávejte na sociální sítě
Blanka Milfaitová: Cestuje po světě a stále vaří marmelády i pro Buckinghamský palác Blanka Milfaitová: Cestuje po světě a stále vaří marmelády i pro Buckinghamský palác
Zatočte s rýmou pomocí Sinupretu! Zatočte s rýmou pomocí Sinupretu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web