395/311/4-29kapr.jpg

Slavnostní vánoční menu

23.12.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Ke svátkům patří léty prověřená klasika. Až zasednete ke štědrovečerní tabuli, dopřejte si ji tak, jak to uměly jen naše babičky.

Rybí polévka se smetanou

6 porcí - příprava: 60 minut

* kapří hlava, ocas a ořezy masa
* 2 cibule
* 2 mrkve
* 3 petržele
* 1/2 celeru
* 5 kuliček nového koření
* 4 kuličky černého pepře
* 3 bobkové listy
* sůl
* 100 g másla
* 4 lžíce hladké mouky
* 250 ml smetany 30%
* jikry a mlíčí z kapra
* 2 rohlíky
* 2 stonky petržele

Do hrnce dejte hlavu a ostatní kusy kapra. Přidejte jednu cibuli ve slupce, jednu oloupanou mrkev, dvě oloupané petržele a celer. Vsypte koření, lžičku soli a zalijte vodou. Přiveďte k varu a pak na mírném ohni vařte asi 30 minut. Vývar sceďte a maso oberte. Druhou cibuli oloupejte a nakrájejte. V hrnci rozpusťte polovinu másla a nechte na něm zesklovatět cibuli. Pak zaprašte moukou a připravte jíšku, zalijte vývarem a rozmíchejte. Přidejte smetanu a vařte 20 minut. Pak do polévky vložte jikry a mlíčí a vařte 15 minut. Mezitím nastrouhejte zbylou zeleninu a orestujte ji na másle. Přidejte do polévky s obraným masem. Podávejte s krutony z rohlíků a petrželí.


Smažený kapr v trojobalu

6 porcí - příprava: 40 minut

* 1 menší kapr (do 2 kg)
* sůl a pepř
* 3 vejce
* 100 g hladké mouky
* 200 g strouhanky
* olej na smažení
* 2 citrony

Kapra očistěte. Odkrojte hlavu, asi poslední třetinu těla s ocasem a ploutve. Ořezy použijte na polévku. Z očištěné části ryby odkrojte filety tak, že nejprve povedete nožem řez po jedné straně páteře a pak filet odkrojíte nad velkými kostmi. Stejně odřízněte i filet z druhé strany. Maso osušte a nakrájejte na porce, osolte a opepřete. Vejce se špetkou soli rozmíchejte vidličkou. Do jedné mísy prosejte mouku a do druhé si připravte strouhanku. Naporcované filety postupně obalujte v mouce, vejci a strouhance. Ve velké pánvi zahřejte olej. Vkládejte obalené porce filetů a za mírného bublání oleje opékejte dozlatova. Nechte okapat na ubrousku. Podávejte s citronem.

NÁŠ TIP: Klasickou strouhanku zkuste nahradit asijskou panko strouhankou, která tolik nenasákne olej. Kapr tak bude křehčí a křupavější.


Bramborový salát se šunkou

6 porcí - příprava: 40 minut + chlazení

* 1,5–2 kg brambor typu A (nejlépe salátové rohlíčky)
* 200 g majonézy
* 1 lžíce plnotučné hořčice
* 2 střední mrkve
* 150 g libové vepřové šunky
* 100 g sterilovaného hrášku

Brambory uvařte ve slupce doměkka. Pak je nechte zchladnout a oloupejte. Nakrájejte je na drobné kostičky a ve velké míse smíchejte s majonézou a hořčicí. Podle chuti osolte a opepřete. Mrkve očistěte a nastrouhejte najemno. Šunku nakrájejte na nudličky. Spolu s hráškem vmíchejte do brambor. Pro lepší rozložení chutí nechte salát rozležet alespoň hodinu v chladu.

Bramborový salát s blanšírovanou cibulí

6 porcí - příprava: 40 minut + odležení

* 2 kg brambor typu A
* 1 velká cibule
* 100 ml zeleninového vývaru
* 4 kyselé okurky
* 4 stonky petržele
* 2 lžíce řepkového nebo jemného olivového oleje
* 2 lžíce bílého vinného octa
* sůl a pepř

Brambory uvařte ve slupce do poloměkka, oloupejte je a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a pokrájejte. Vložte ji do vývaru a chvíli povařte. Pak ji i s vývarem přidejte k bramborám. Nechte rozležet. Okurky nakrájejte, petržel nasekejte. Přidejte k bramborám, pokapejte olejem a dochuťte.


Vánočka

1 kus - příprava: 1,5 hodiny

* 150 ml plnotučného mléka
* 1 vanilkový cukr
* 40 g droždí
* 500 g hladké mouky
* 100 g moučkového cukru + na posypání
* 4 žloutky + jedno celé vejce na potření
* 150 g másla
* 50 g sekaných mandlí + 50 g celých
* 50 g rozinek naložených v rumu

Všechny ingredience musejí mít pokojovou teplotu. Mléko ohřejte. Odlijte z něj do misky asi třetinu a rozmíchejte v ní vanilkový cukr. Do mléka rozdrobte droždí, přidejte asi 2 lžíce mouky. Promíchejte a nechte na teple vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku a cukr. Přidejte zbylé mléko, žloutky i kvásek a promíchejte. Vlijte rozpuštěné máslo a prohněťte. Nakonec zapracujte sekané mandle a rozinky. Z těsta udělejte bochánek, poprašte moukou a nechte v teple kynout asi 1 hodinu.

Pak těsto rozdělte na 9 kousků. Vyválejte je na stejně dlouhé prameny. Čtyři spleťte do širokého copu a položte na plech vyložený pečicím papírem. Pak ze třech pramenů spleťte cop a položte ho na široký cop. Dva stočené prameny položte na cop ze tří pramenů a konce založte pod vánočku. Potřete ji rozšlehaným vejcem, posypte celými mandlemi a nechte v teple kynout asi 20 minut. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. Pak ztlumte teplotu na 160 °C a ještě 20 minut dopékejte.

Fotogalerie

380/311/4-28polevka.jpg 388/311/4-30salatsesunkou.jpg 384/311/4-30salatscibuli.jpg 392/311/4-31vanocka.jpg 396/311/4-29kapr.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Cukroví podle čtenářů: 5 sladkých receptů, které musíte vyzkoušet

05.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vybrali jsme pro vás lahodných 5 receptů na vánoční cukroví, podle kterých pravidelně pečete. Nechybí sladká klasika v podobě vanilkových rohlíčků, ani čokoládové pralinky, které můžete darovat nejenom k Vánocům.

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web