Originální slané miniporce do skleničky najdou využití na všech typech oslav. Podávejte je jako předkrm nebo amuse bouche čili jednohubky.
Slaninové kanapky s jablky
4 porce, příprava: 25 minut + chlazení
* 1 hrst tymiánu
* 100 ml smetany ke šlehání
* 8 plátků anglické slaniny
* 1 velké jablko
* 600 ml jablečného džusu
4 snítky tymiánu si dejte bokem na ozdobu, ze zbytku otrhejte lístky. Mírně promněte v prstech, aby se rozvoněl. Zahřívejte se smetanou, ale nepřevařte! Pak nechte úplně vychladnout v ledničce. Plátky slaniny opečte dokřupava na pánvi. Jablko omyjte, zbavte jádřince a nejširší část nakrájejte na 4 silnější plátky. Tymiánovou smetanu vyšlehejte dotuha. Jablečný džus svařte a rozdělte do skleniček. Na plátky jablka rozprostřete slaninu, tymiánovou smetanu a ozdobte zbylým tymiánem. Kanapku ihned podávejte na sklence s horkým džusem.
Náš TIP: Kdo si potrpí na výrazné chutě, může slaninu jen zakápnout smetanou a přidat hoblinky výrazného čedaru s jeho oříškovou příchutí.
Smetanová pěna s fíky a prosciuttem
4 porce, příprava: 15 minut
* 100 g loupaných lískových oříšků + na ozdobu
* 5 lžic fíkové marmelády
* 100 ml smetany ke šlehání
* 2 špetky soli
* 1 čerstvý fík
* 4 plátky sušené šunky
Oříšky nasekejte najemno (pár jich nechte nasekaných nahrubo na ozdobu). Pak je nasucho opečte na pánvi, dokud se nerozvoní. Nechte vychladnout a rozdělte do skleniček. Na oříšky lžící nandejte fíkovou marmeládu a dotuha vyšlehanou šlehačku. Umytý fík rozčtvrťte a dejte navrch spolu se sušenou šunkou na ozdobu. Posypte odloženými oříšky.
Náš TIP: Místo fíků velmi dobře poslouží i žlutý (medový) meloun, marmeládu v tom případě ale vyměňte za hrušková povidla.
Česnek nakrájejte najemno. Z avokáda vyjměte pecku a dužninu lžící vyškrábněte ze slupky. Rozmačkejte ji vidličkou, přimíchejte česnek, limetkovou šťávu a kapku worcesteru. Rozmixujte na pyré a ochuťte solí a pepřem. Kuřecí řízek z obou stran osolte, opepřete a lehce poprašte kajenským pepřem. Na pánvi opečte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Avokádovou pěnu rozdělte do skleniček, přidejte tenké plátky kuřecích prsou (ta by měla zůstat uvnitř růžová) a ozdobte mátou.
Houbové pyré s kuřecími prsíčky
4 porce, příprava: 45 minut
* 1 kuřecí prsní řízek
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* olivový olej
* 300 g čerstvých lesních hub
* sůl a pepř
* 0,5 granátového jablka
* 100 ml smetany ke šlehání
Maso nakrájejte na podélné plátky a napíchněte na špejli. Šalotku a česnek nakrájejte najemno a zpěňte na oleji. Přidejte pokrájené houby a osmažte dozlatova. Dochuťte solí a pepřem a rozmixujte. Nechte zchladnout. Okořeněné špízy opečte na grilovací pánvi dozlatova. Z granátového jablka vyloupejte jadérka. Šlehačku vyšlehejte a osolte. Do skleniček rozdělte houbové pyré, na něj dejte slanou šlehačku a granátové jablko. Kuřecí špíz opřete o stěnu sklenky a podávejte.