899/317/4-58uzene.jpg

Novoroční menu pro přátele

01.01.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Jak na Nový rok, tak po celý rok. O tomto tvrzení nelze diskutovat. A tak pozvěte ty, které máte rádi, a naservírujte jim slavnostně laděnou hostinu.

Předkrm: Mrkvičky a petržele v uzené slanině

4 porce - příprava: 30 minut

* 8 malých mrkví
* 4 malé kořenové petržele
* 6 plátků slaniny uzené studeným kouřem (nebo pancetty)
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce javorového sirupu
* sůl
* sečuánský pepř

Zeleninu oškrábejte a očistěte. Obalte ji plátky slaniny a naskládejte na pečicí plech. Pokapejte olejem a javorovým sirupem. Osolte a opepřete. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 minut, až bude slanina křupavá. Ihned podávejte.


Polévka: Velouté z kořenové zeleniny s pečeným česnekem

4 porce - příprava: 45 minut

* 2 větší mrkve
* 2 střední petržele
* 1/2 celeru
* 1 cibule
* 50 g másla + na smažení česneku
* 2 lžíce hladké mouky
* 700 ml zeleninového vývaru
* 4 stroužky česneku
* 1/2 svazku pažitky
* sůl a pepř

Mrkev, petržel a celer oškrábejte a nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte nadrobno, nechte ji zesklovatět na másle a zaprašte moukou. Lehce opražte na světlou jíšku. Zalijte zeleninovým vývarem. Na mírném ohni přiveďte k varu a stále míchejte metličkou, dokud se nezačne vařit. Pak přidejte nakrájenou zeleninu a vařte doměkka. Rozmixujte a podle chuti osolte a opepřete. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Ty opečte na másle dozlatova a osušte na papírové utěrce. Pažitku nakrájejte nadrobno. Polévku rozdělte do misek. Přidejte plátky česneku a pažitku. Pokapejte máslem, ve kterém se pekl česnek.


Hlavní jídlo: Glazované uzené s teplým čočkovým salátem

4 porce - příprava: 60 minut

* 800 g uzeného masa
* 3 lžíce tmavého balzamikového octa
* 2 lžíce balzamikové redukce
* 1 lžíce třtinového cukru

SALÁT:
* 200 g zelené čočky
* 300 ml zeleninového vývaru
* 1 zelené jablko
* citronová šťáva
* 20 g másla
* 1 lžíce jablečného octa
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* hrst listů petržele
* hrst listů polníčku
* hrst výhonků řeřichy (shiso)

Uzené maso v celku vložte do vroucí vody a vařte doměkka. Do kastrůlku vlijte tři naběračky vývaru z uzeného masa. Přidejte do něj balzamikový ocet, redukci a cukr a vařte na mírném ohni do zhoustnutí, omáčka musí mít medovou konzistenci. Pak do ní vložte uvařené maso a nechte ho v teple glazovat 10 minut. Čočku zalijte horkým vývarem a uvařte doměkka. Pokud v čočce zůstane vývar, sceďte ho. Jablko zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Pokapejte je citronovou šťávou. V pánvi zahřejte máslo a krátce na něm opečte kostičky jablek, jen aby se prohřály. Pak je vmíchejte do čočky. Ochuťte octem, olejem, solí a pepřem. Na talíř servírujte směs petržele, polníčku a řeřichy. Přidejte čočkový salát a plátky glazovaného uzeného masa.


Dezert: Sypaný koláč s hruškami a jablky

forma: 36×13 cm - příprava: 60 minut

* 1 hrnek polohrubé mouky
* 1 hrnek krupicového cukru
* 1 lžička prášku do pečiva
* 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
* 1 vejce
* 1 jablko
* 1 hruška
* 100 g másla

Smíchejte v míse mouku, cukr a prášek do pečiva. Tvaroh rozmíchejte s vejcem. Jablko a hrušku zbavte jádřince a nakrájejte na plátky. Formu vymažte trochou másla. Nasypte do ní vrstvu moučné směsi. Na ni rozprostřete tvaroh. Na tvaroh opět nasypte vrstvu moučné směsi (asi dvě hrsti si nechte stranou na drobenku). Na vrstvu moučné směsi naskládejte plátky másla. Kousek másla přidejte ke zbylé moučné směsi a prsty zpracujte drobenku. Na vrstvu másla naskládejte jablka a hrušky. Na ně rozdrobte drobenku ze zbylé moučné směsi a másla. Pečte při 180 °C asi 35 minut dozlatova.

Fotogalerie

888/317/4-56mrkvicky.jpg 892/317/4-57veloute.jpg 896/317/4-59kolac.jpg 900/317/4-58uzene.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Co dominuje na vánočním stole ve Francii?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Francouzi na svém vánočním stole milují pečenou krůtu nebo krocana s nádivkou, nejčastěji kaštanovou. Kaštany a pečené maso jsou jejich tradiční pokrmy na vánočím stole. Jako dezert volí vánoční poleno neboli piškotovou roládou s máslovým krémem, která je nazdobená tak, že vypadá jako větve.

Španělé o Vánocích milují ryby, šunku a sýry

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Španělé jsou známí tím, že na jejich stole najdeme několik druhů pokrmů. Ani o Vánocích nedělají výjimky, kdy jejich stůl zdobí různé druhy tapas se sýry, zeleninou a uzeninami. Hlavní chod se skládá z malých úhořů, královských krevet nebo pečené ryby s chřestem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web