982/978/caj_b.jpg

Není čaj jako čaj

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

Čaj je nápoj s historií sahající do doby před mnoha staletími. První zmínky o této blahodárné tekutině se objevují v čínských a japonských legendách starých asi 2 700 let před naším letopočtem.

Pěstování čaje se ze své pravlasti Číny postupně rozšířilo do dalších klimaticky vhodných oblastí jako je Indie, Sumatra, Jáva a Cejlon. Během koloniálních námořních výprav v 16. století čaj pronikl i do Evropy, kde byl dlouhou dobu luxusním nápojem, konzumovaným hlavně bohatými vrstvami. Teprve v 19.století zlidověl a pil se běžně téměř v každé domácnosti. Černý sypaný čaj posupně vystřídal čaj podávaných v sáčcích. První sáčky se objevily už v roce 1904. S konzumací čaje souvisí celá čajová kultura, která má zejména v Číně podobu obřadu.

Černý čaj je druh čaje vyrobený z listů čajovníku, které prošly fermentací, při které nabyly charakteristické černé barvy a příjemné vůně. Čajové lístky se nejprve nechají zavadnout, potom se svinují, fermentují, suší a třídí. Podle kouřové a měkké chuti můžeme poznat černý čaj pocházející z Číny. Indické čaje jsou zase typické silným aroma a výraznou chutí. Čaje z Cejlonu mají zase specifickou drsnější chuť a zvláštní aroma.

Zelený čaj také nazývaný jako nefermentovaný (v procesu výroby se vynechává fermentace) Bezprostředně po sběru se čajové lístky spařují vodní párou, a tím se působení fermentů zamezí. Další postup je stejný jako u černého čaje. Zelený čaj má silnější působení na organismus a výraznější vůni. Pokud je správně připravený má slámově žlutou barvu a slabě svíravou chuť.

Aromatizované čaje obsahují kromě čajové směsi také aromatické složky ovoce a rostlin.

Ovocné a bylinné čaje nemají s pravým čajem vlastně nic společného. Pod tímto názvem se skrývá směs sušených bylin a ovoce bez přítomnosti pravého čaje. Se skutečným čajem mají tyto směsi společný postup zalévání horkou vodou a luhování což zřejmě vedlo k jejich zažitému označení ovocný čaj.

Fotogalerie

983/978/caj_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Nejlepší omáčky k masu: Svíčková, švestková i z křenu

26.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Česká republika je známá svými výbornými omáčkami. Jaká se podle vás k masu hodí nejlépe?

6 tipů, jak připravit originální Pho

25.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Oblíbený vietnamský vývar s plochými rýžovými nudlemi, které mají stejný název jako polévka. Takže pokud uvidíte další alternativy vietnamských polévek, jejichž název obsahuje Pho, znamená to, že se můžete těšit na tyto rýžové nudle. Vietnamská kuchyně září krásnou zelenou barvou díky koriandru a jiným bylinkám, které k ní neodmyslitelně patří.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web