380/829/3-76.jpg

Krabičky do kanceláře

14.01.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

V podnikové jídelně vám nechutná a do restaurace se vám nechce? Připravte si oběd večer doma a sbalte si ho s sebou do kabelky či tašky. Kolegové budou jen závidět!

Salát z quinoy a sušených rajčat

2 porce - příprava: 20 minut

* 120 g quinoy
* 1 menší cibule
* 1 svazek plocholisté petržele
* 4 lžíce sušených rajčat
* ½ hrnku černých oliv
* 150 g fety
* 2 lžíce olivového oleje
* šťáva z ½ citronu
* sůl a pepř
* několik listů salátu

Quinou propláchněte a vařte 8 až 10 minut v mírně osolené vodě. Sceďte a nechte okapat na cedníku. Cibuli a petržel nasekejte najemno, rajčata a olivy nakrájejte na větší kousky, fetu nalámejte. V misce smíchejte uvařenou quinou a všechny další ingredience, podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s opranými listy salátu.


Wrap s tuňákem

2 porce - příprava: 10 minut + marinování

* 1 jarní cibulka
* ½ šalotky
* 2 tortilly
* 2 lžíce majonézy
* listový salát
* 2 tuňákové steaky
* olivový olej
* šťáva z 1 citronu
* mořská sůl
* citron k podávání

Jarní cibulku i šalotku nasekejte najemno. Tortilly namažte tence majonézou smíchanou s jarní cibulkou a šalotkou a poklaďte opranými listy salátu. Silnější tuňákové steaky potřete olivovým olejem a citronovou šťávou a nechte asi hodinu marinovat. Pak na rozpálené grilovací pánvi steaky rychle opečte – maximálně minutu z každé strany (maso musí zůstat růžové). Osolte čerstvě mletou mořskou solí a zabalte do připravených tortill.


Rybí nugetky se salátem

2 porce - příprava: 35 minut

NUGETKY:
* 200 g filé z tresky
* sůl a pepř
* 1 vejce
* 2 lžíce sójové omáčky
* 4 lžíce hladké mouky
* 1 lžička přírodního cukru
* hrst čerstvého koriandru
* 1 stroužek česneku
* olej na smažení

SALÁT:
* 1 papája
* ½ salátové okurky
* ½ červené cibule
* 1 hrst arašídů
* arašídový olej
* sůl a pepř
* snítka koriandru

Filé osušte, nakrájejte na nudličky a lehce osolte i opepřete. V misce prošlehejte vejce se sójovou omáčkou, moukou, cukrem, nasekaným koriandrem a prolisovaným česnekem. Ve vzniklém těstíčku obalujte rybu a smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Papáju oloupejte, vypeckujte a nakrájejte podélně. Okurku omyjte a nastrouhejte na větší plátky. Cibuli nasekejte. Vše společně smíchejte s arašídy a arašídovým olejem, dochuťte solí a pepřem a ozdobte čerstvým koriandrem.

Fotogalerie

365/829/3-77a.jpg 369/829/3-77b.jpg 373/829/3-78.jpg 377/829/3-79.jpg 381/829/3-76.jpg

Kuřecí BBQ kebaby s koriandrovými palačinkami

2 porce - příprava: 30 minut + marinování

* 2 kuřecí prsa

BBQ OMÁČKA:
* olivový olej
* 1 malá cibule
* 1 lžíce přírodního cukru
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce worcesterské omáčky
* 1 lžička tabaska
* 4 lžíce chilli omáčky
* 1 lžíce římského kmínu
* 1 lžíce červené papriky
* sůl a pepř

PALAČINKY:
* 250 ml plnotučného mléka
* 1 vejce
* špetka soli
* 110 g hladké mouky
* hrst čerstvého koriandru
* olej na smažení

Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na větší nudličky. Na trošce oleje zpěňte nasekanou cibuli, zasypejte cukrem a nechte trochu zkaramelizovat. Pak přidejte prolisovaný česnek, ostatní ingredience na BBQ omáčku a trochu vody, krátce povařte a nechte zchladnout. Do omáčky naložte na hodinu maso a pak ho napíchejte na jehly nebo namočená dřevěná napichovátka.

Než bude maso marinované, připravte si palačinky: ve vyšší misce prošlehejte v mléce vejce a sůl, postupně vmíchejte mouku a nasekaný koriandr. Na velmi málo vymazanou rozpálenou pánev nalijte po naběračce těsta, rovnoměrně ho rozlijte po dně a smažte z obou stran.

Marinované špízy opečte na grilovací pánvi nebo v troubě ze všech stran. Během pečení hojně potírejte marinádou. Podávejte s palačinkami.


Rajčatový krém a slané muffiny

2 porce - příprava: 45 minut

POLÉVKA:
* olivový olej
* 1 menší cibule
* 400 g loupaných rajčat
* 1–2 stroužky česneku
* zeleninový vývar
* sůl a pepř
* čerstvá bazalka

MUFFINY:
* 50 g pancetty
* 1 lžíce sušených rajčat
* 70 g parmazánu
* 125 ml mléka
* 1 vejce
* 30 g másla
* 125 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* sůl a pepř
* hrst nasekané bazalky

Na oleji orestujte najemno nasekanou cibuli, přidejte nakrájená loupaná rajčata a prolisovaný česnek a asi 5 minut povařte. Rozmixujte tyčovým mixérem. Podle potřeby nařeďte vodou nebo vývarem. Dochuťte solí, pepřem a čerstvou bazalkou.

Troubu předehřejte na 180 °C. Pancettu a sušená rajčata nakrájejte najemno, parmazán nastrouhejte.

V míse zašlehejte do mléka vejce a rozpuštěné máslo, přidejte mouku s práškem do pečiva, sýr, pancettu a rajčata, dochuťte solí a pepřem. Můžete přidat i nasekanou bazalku. Těstem naplňte vymazané formičky na muffiny nebo papírové košíčky a pečte asi 20 minut.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Pohodové Vánoce? Naplánujte si pečení dopředu!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Každoročně si slibujete klidné Vánoce v dokonale uklizeném bytě, u pohádek a s několika druhy cukroví? Nestresujte se a naplánujte si s námi pečení dopředu!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web