Bez kávy si spousta lidí nedovede představit svůj den. Byla by proto věčná škoda omezit se jen na klasické espreso a neochutnat různé verze s mlékem, likéry nebo kořením.
Flat white
Původní domovinou flat white je Austrálie. Základem jsou dvě espresa
(tzv. 2 shoty), která se dolévají mlékem s pěnou. Ta tvoří jen tenkou vrstvu.
Latte macchiato
Na rozdíl od cappuccina má latte macchiato objem víc než 250 ml a je v něm podstatně méně pěny. Servírovat by se mělo do vysokých sklenic (káva se lije do napěněného mléka, ve kterém zanechá stopu).
Cappuccino
Cappuccino má zhruba 150 ml včetně použitého espresa, moderní verze nápoje obsahují jen kávu a mléčnou mikropěnu. Mléko by nemělo být teplejší než 65 °C, takže správně připravenou kávou byste se neměli nikdy popálit!
Ochucené kávy
V posledních letech vzrostla také obliba ochucených káv. Na dno
hrnku či sklenky přijde vrstva sladkého sirupu, pak teprve samotná káva a mléko. Populární jsou zejména různé ořechy či vanilka.
Espreso
Klasické espreso má objem 20 až 30 ml plus pěnu. Její množství ovlivňuje mnoho faktorů včetně odrůdového složení kávy. Chcete-li větší „preso“, tedy lungo, dolijte šálek horkou vodou.
Café au lait
Tento nápoj je populární hlavně ve Francii. Tradičně se pije ke snídani a připravuje se z překapávané kávy. Chcete-li si kávou připomenout Vánoce,
posypte ji špetkou muškátového oříšku.
Alžírská káva
Většina lidí si pod tímto názvem automaticky představí tu s vaječným koňakem, zpravidla doplněnou šlehačkou. Nebojte se vyzkoušet ani brandy, whisky nebo smetanový likér.
Co do kávy?
* **BRANDY **
Kapka brandy doprovázející šálek horké kávy je ideálním pánským pitím na dlouhé zimní podvečery.
* **KARDAMOM **
Zejména na Blízkém východě se pije káva ochucená a ovoněná kořením. Kromě kardamomu vyzkoušejte třeba skořici nebo hřebíček.
* **POMERANČOVÁ KŮRA **
Skvělá je do kávy strouhaná, společně s pomerančovým likérem a šlehačkou.
* **TUZEMÁK **
Jeden malý panáček promění obyčejnou kávu v zimní životabudič. A když ještě přidáte med, je to dokonce i zdravé.
* **BAILEYS **
Likéry obecně si s kávou velmi dobře rozumějí. Kromě obligátního vaječňáku zkuste třeba Baileys nebo mandlový likér.
* **KAKAO **
Na kávu čepičku ze šlehačky, na ni poprašek z hořkého kakaa a je tu láska jako trám.