785/916/3-14_15kafe.jpg

Kávové nápoje pro zahřátí i potěšení

18.03.2015 | F.O.O.D. | Gourmet

Bez kávy si spousta lidí nedovede představit svůj den. Byla by proto věčná škoda omezit se jen na klasické espreso a neochutnat různé verze s mlékem, likéry nebo kořením.

Flat white

Původní domovinou flat white je Austrálie. Základem jsou dvě espresa
(tzv. 2 shoty), která se dolévají mlékem s pěnou. Ta tvoří jen tenkou vrstvu.

Latte macchiato

Na rozdíl od cappuccina má latte macchiato objem víc než 250 ml a je v něm podstatně méně pěny. Servírovat by se mělo do vysokých sklenic (káva se lije do napěněného mléka, ve kterém zanechá stopu).

Cappuccino

Cappuccino má zhruba 150 ml včetně použitého espresa, moderní verze nápoje obsahují jen kávu a mléčnou mikropěnu. Mléko by nemělo být teplejší než 65 °C, takže správně připravenou kávou byste se neměli nikdy popálit!

Ochucené kávy

V posledních letech vzrostla také obliba ochucených káv. Na dno
hrnku či sklenky přijde vrstva sladkého sirupu, pak teprve samotná káva a mléko. Populární jsou zejména různé ořechy či vanilka.

Espreso

Klasické espreso má objem 20 až 30 ml plus pěnu. Její množství ovlivňuje mnoho faktorů včetně odrůdového složení kávy. Chcete-li větší „preso“, tedy lungo, dolijte šálek horkou vodou.

Café au lait

Tento nápoj je populární hlavně ve Francii. Tradičně se pije ke snídani a připravuje se z překapávané kávy. Chcete-li si kávou připomenout Vánoce,
posypte ji špetkou muškátového oříšku.

Alžírská káva

Většina lidí si pod tímto názvem automaticky představí tu s vaječným koňakem, zpravidla doplněnou šlehačkou. Nebojte se vyzkoušet ani brandy, whisky nebo smetanový likér.


Co do kávy?

* BRANDY
Kapka brandy doprovázející šálek horké kávy je ideálním pánským pitím na dlouhé zimní podvečery.

* KARDAMOM
Zejména na Blízkém východě se pije káva ochucená a ovoněná kořením. Kromě kardamomu vyzkoušejte třeba skořici nebo hřebíček.

* POMERANČOVÁ KŮRA
Skvělá je do kávy strouhaná, společně s pomerančovým likérem a šlehačkou.

* TUZEMÁK
Jeden malý panáček promění obyčejnou kávu v zimní životabudič. A když ještě přidáte med, je to dokonce i zdravé.

* BAILEYS
Likéry obecně si s kávou velmi dobře rozumějí. Kromě obligátního vaječňáku zkuste třeba Baileys nebo mandlový likér.

* KAKAO
Na kávu čepičku ze šlehačky, na ni poprašek z hořkého kakaa a je tu láska jako trám.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

786/916/3-14_15kafe.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Rychlé cukroví? Časopis F.O.O.D. radí, jak na něj!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Druhá adventní neděle se blíží a s ní i vánoční svátky, čas klidu, pohody a sladkého cukroví. Naučte se ho péct jako profesionál podle 4 osvědčených a rychlých receptů, které pro vás každoročně připravuje časopis F.O.O.D. pod vedením nejzkušenějších cukrářů a kuchařů.

Pohodové Vánoce? Naplánujte si pečení dopředu!

30.11.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Každoročně si slibujete klidné Vánoce v dokonale uklizeném bytě, u pohádek a s několika druhy cukroví? Nestresujte se a naplánujte si s námi pečení dopředu!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web