429/873/2-1.jpg

Hodování ve znamení zabíjačkových lahůdek

01.02.2013 | Alakarte.cz | Gourmet | KOMERČNÍ SDĚLENÍ

O masopustu, který je na Moravě známý spíše pod pojmem fašank, se můžeme dočíst již v písemnostech z 13. století. Jedná se období od Tří králů do Popeleční středy, které je spojené s veselím, maskami a především s hodováním a možností dosyta se najíst před čtyřicetidenním půstem.

Návrat ke kořenům aneb obliba tradiční kuchyně roste

Zabíjačkové pochoutky, které k masopustnímu období neodmyslitelně patří, se stávají stále častěji lákavou inspirací pro nejlepší české šéfkuchaře. A tak jelítka, jitrničky, zabíjačková polévka, ovar, koleno či škvarky společně s tradičním sladkým pečivem nebo šibřinkami nacházejí pevné místo ve vysoké gastronomii.

„Současným trendem mezi restauracemi je návrat k tradiční české kuchyni, do které zabíjačkové pochoutky bezpochyby patří,“ říká Pavel Suchánek, majitel rezervačního systému Alakarte.cz, a dodává: „Potvrzuje to i festival Masopustní hody, který pořádáme již druhým rokem, a jehož obliba stále roste.“

Za recepty do kuchařek našich babiček

Každoročně více špičkových českých restaurací v období masopustu v rámci svých sezonních nabídek přibližuje svým zákazníkům, jaké skvosty ukrývá česká kuchyně. Často přitom sahají daleko do historie a studují recepty, podle kterých připravovaly zabíjačkové pochoutky naše babičky.

O tom ví své i Michal Váňa, zkušený šéfkuchař pražské restaurace U modré kachničky II, který mimo jiné vařil i pro švédského a norského krále: „Snažím se o jakýsi návrat ke kořenům, oprášit staré recepty a připravit jak pro našince, tak pro cizince dobrou českou kuchyni v moderních podmínkách. Prezentace takové kuchyně prostřednictvím masopustních pochoutek je výbornou příležitostí.“

Jeho masopustnímu menu vévodí vykostěné vepřové kolínko pečené na jablkách s kroupovými placičkami, zákazníci si pochutnají také na těstovinových šibřinkách plněných tvarohovou nádivkou a sypaných mákem a podlitých povidly.

Fotogalerie

430/873/2-1.jpg
Vytisknout

Další články z rubriky

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Burger, nebo růže? 13 tipů, jak servírovat avokádo!

23.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Většina z nás jej nakrájí na kousky, použije do salátu nebo jako hlavní ingredienci do populárního mexického guacamole. Food blogerka Colette Dike, autorka blogu Food Deco, začala servírovat avokádo do tvaru spirál, růží i burgerů. Zkrátka tak, aby bylo dokonale fotogenické.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí? Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí?
5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku 5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku
Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web