422/538/4-052_profimedia_0253090001.jpg

Dary moře musíte milovat

29.06.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Vzhledem k délce italského pobřeží není divu, že takřka všude jsou populární mořské plody a ryby. V dnešní době seženete skvělé frutti di mare i u nás, a tak není jediný důvod, proč se nenaučit pár jednoduchých receptů.

Risotto se slávkami

4 porce, příprava: 50 minut

* 500 g slávek
* 200 ml suchého bílého vína
* 1 bobkový list
* po 4–5 kuličkách jalovce a černého pepře
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 250 g rýže na risotto
* sůl
* 800 ml zeleninového vývaru
* 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
* 70 g másla
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

Slávky očistěte a důkladně omyjte. Otevřené vyhoďte. Víno svařte s bobkovým listem, jalovcem a pepřem. Vhoďte slávky a vařte asi 5 minut. Sceďte (trochu si uschovejte) a ty, které se neotevřely, vyhoďte. Asi 8 slávek si dejte stranou na ozdobu, zbytek vyloupejte. Cibuli a česnek nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na oleji. Přidejte rýži, nechte rovněž lehce zesklovatět a podlijte trochou vývaru ze slávek. Osolte. Když se tekutina vsákne, podlijte naběračkou zeleninového vývaru a postup opakujte, dokud rýže není obalená krémovou hmotou a uvařená na skus. Trvá to 15 až 20 minut. Na poslední asi 2 minuty vmíchejte vyloupané slávky a nasekanou petržel. Stáhněte z plotny a vmíchejte studené máslo i parmazán.


Salát z marinovaných ančoviček

4 porce, příprava: 25 minut + marinování

* 400 g čerstvých ančoviček
* 200 ml bílého vinného octa
* mořská sůl
* 1 stroužek česneku
* hrst tymiánu
* šťáva z 1 citronu
* 2 lžíce olivového oleje

Ančovičkám odřízněte hlavičky a zbavte je vnitřností a páteře. V mělké misce zalijte octem a zasypte solí. Přidejte prolisovaný česnek, lístky tymiánu (trochu si odložte na ozdobu) a promíchejte. Nechte v ledničce marinovat přes noc (asi 12 hodin). Druhý den smíchejte se zálivkou z citronové šťávy, olivového oleje a špetky soli. Ozdobte čerstvým tymiánem a podávejte.

NÁŠ TIP: Salát můžete ozvláštnit snítkami oregana nebo mateřídoušky. Ta je jemnější než tymián, proto jí lze přidat více.


Zuppa di vongole

4 porce, příprava: 50 minut

* 1 kg malých mušlí
* sůl
* 200 ml bílého vína
* extra panenský olivový olej
* 2 bobkové listy
* 2 stroužky česneku
* 1 svazek petržele
* 300 g cherry rajčátek
* opečený bílý chléb k podávání

Mušle zalijte studenou osolenou vodou a nechte asi 15 minut odležet. Ty, které plavou nebo zůstanou otevřené, vyhoďte. Propláchněte čistou vodou. V hluboké pánvi rozehřejte bílé víno s trochou olivového oleje a bobkovým listem a vhoďte mušle. Asi 5 minut vařte. Ty, které se neotevřou, vyhoďte. Na 2 lžících oleje zpěňte jemně nasekaný česnek, nahrubo nasekanou petržel a nakrájená rajčátka. Asi 10 minut duste na mírném plameni. Vmíchejte k mušlím a ještě 5 minut provařte. Podle potřeby dosolte. Podávejte s toasty z bílého chleba.

Náš TIP: Základem úspěchu je na začátku pořádně probrat mušle. Pokud jejich výběru nevěnujete dostatečnou pozornost, hrozí otrava. Nebojte se proto mušle vyhazovat, za zkažený žaludek to nestojí!


Lasagne s mořskými plody

4 porce, příprava: 85 minut

* 500 g směsi mořských plodů
* sůl a pepř
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 250 g žampionů
* 4 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 200 ml suchého bílého vína
* 200 ml rybího vývaru
* 100 ml smetany ke šlehání
* citronová šťáva
* 2 lžíce nasekané petrželky
* asi 12 plátů lasagní
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

Mořské plody vhoďte do vroucí osolené vody a asi 4 minuty vařte. Pak je prudce zchlaďte. Cibuli a česnek nakrájejte, žampiony nakrájejte na poloviny. Žampiony orestujte na 2 lžících másla. Vyjměte je, přidejte zbytek másla a zpěňte cibuli a česnek. Zaprašte moukou a nechte zpěnit. Podlijte vínem a nechte vsáknout. Za stálého míchání vlijte vývar a přidejte smetanu. Nechte 5 minut provařit. Troubu zapněte na 180 °C. Omáčku dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a asi 4 lžíce odeberte. Vmíchejte mořské plody, žampiony a petrželku. Dno misky potřete trochou omáčky. Vrstvěte těstovinu a omáčku (tou také skončete). Posypte parmazánem a pečte asi 40 minut dozlatova.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

411/538/4-053_profimedia_0106153140.jpg 415/538/4-054_profimedia_0230065014.jpg 419/538/4-055_profimedia_0253108900.jpg 423/538/4-052_profimedia_0253090001.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Dorty jako z cukrárny, které zvládnete: Sacher, medovník i cheesecake

26.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Dorty a sladké potěší každého v rodině nebo vám zpříjemní odpoledne společně s hrnkem kávy či čaje. Zkuste upéct klasiky, co znáte, aniž byste pro ně museli do cukrárny.

Chřestová sezóna: 7 lahodných jídel z chřestu, které musíte vyzkoušet

24.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Začala chřestová sezona! Co si z chřestu můžete připravit? Téměř cokoli, polévku a nebo i koláč.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte! Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte!
Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout
Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu! Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web