422/538/4-052_profimedia_0253090001.jpg

Dary moře musíte milovat

29.06.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

Vzhledem k délce italského pobřeží není divu, že takřka všude jsou populární mořské plody a ryby. V dnešní době seženete skvělé frutti di mare i u nás, a tak není jediný důvod, proč se nenaučit pár jednoduchých receptů.

Risotto se slávkami

4 porce, příprava: 50 minut

* 500 g slávek
* 200 ml suchého bílého vína
* 1 bobkový list
* po 4–5 kuličkách jalovce a černého pepře
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce olivového oleje
* 250 g rýže na risotto
* sůl
* 800 ml zeleninového vývaru
* 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
* 70 g másla
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

Slávky očistěte a důkladně omyjte. Otevřené vyhoďte. Víno svařte s bobkovým listem, jalovcem a pepřem. Vhoďte slávky a vařte asi 5 minut. Sceďte (trochu si uschovejte) a ty, které se neotevřely, vyhoďte. Asi 8 slávek si dejte stranou na ozdobu, zbytek vyloupejte. Cibuli a česnek nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na oleji. Přidejte rýži, nechte rovněž lehce zesklovatět a podlijte trochou vývaru ze slávek. Osolte. Když se tekutina vsákne, podlijte naběračkou zeleninového vývaru a postup opakujte, dokud rýže není obalená krémovou hmotou a uvařená na skus. Trvá to 15 až 20 minut. Na poslední asi 2 minuty vmíchejte vyloupané slávky a nasekanou petržel. Stáhněte z plotny a vmíchejte studené máslo i parmazán.


Salát z marinovaných ančoviček

4 porce, příprava: 25 minut + marinování

* 400 g čerstvých ančoviček
* 200 ml bílého vinného octa
* mořská sůl
* 1 stroužek česneku
* hrst tymiánu
* šťáva z 1 citronu
* 2 lžíce olivového oleje

Ančovičkám odřízněte hlavičky a zbavte je vnitřností a páteře. V mělké misce zalijte octem a zasypte solí. Přidejte prolisovaný česnek, lístky tymiánu (trochu si odložte na ozdobu) a promíchejte. Nechte v ledničce marinovat přes noc (asi 12 hodin). Druhý den smíchejte se zálivkou z citronové šťávy, olivového oleje a špetky soli. Ozdobte čerstvým tymiánem a podávejte.

NÁŠ TIP: Salát můžete ozvláštnit snítkami oregana nebo mateřídoušky. Ta je jemnější než tymián, proto jí lze přidat více.


Zuppa di vongole

4 porce, příprava: 50 minut

* 1 kg malých mušlí
* sůl
* 200 ml bílého vína
* extra panenský olivový olej
* 2 bobkové listy
* 2 stroužky česneku
* 1 svazek petržele
* 300 g cherry rajčátek
* opečený bílý chléb k podávání

Mušle zalijte studenou osolenou vodou a nechte asi 15 minut odležet. Ty, které plavou nebo zůstanou otevřené, vyhoďte. Propláchněte čistou vodou. V hluboké pánvi rozehřejte bílé víno s trochou olivového oleje a bobkovým listem a vhoďte mušle. Asi 5 minut vařte. Ty, které se neotevřou, vyhoďte. Na 2 lžících oleje zpěňte jemně nasekaný česnek, nahrubo nasekanou petržel a nakrájená rajčátka. Asi 10 minut duste na mírném plameni. Vmíchejte k mušlím a ještě 5 minut provařte. Podle potřeby dosolte. Podávejte s toasty z bílého chleba.

Náš TIP: Základem úspěchu je na začátku pořádně probrat mušle. Pokud jejich výběru nevěnujete dostatečnou pozornost, hrozí otrava. Nebojte se proto mušle vyhazovat, za zkažený žaludek to nestojí!


Lasagne s mořskými plody

4 porce, příprava: 85 minut

* 500 g směsi mořských plodů
* sůl a pepř
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 250 g žampionů
* 4 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 200 ml suchého bílého vína
* 200 ml rybího vývaru
* 100 ml smetany ke šlehání
* citronová šťáva
* 2 lžíce nasekané petrželky
* asi 12 plátů lasagní
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

Mořské plody vhoďte do vroucí osolené vody a asi 4 minuty vařte. Pak je prudce zchlaďte. Cibuli a česnek nakrájejte, žampiony nakrájejte na poloviny. Žampiony orestujte na 2 lžících másla. Vyjměte je, přidejte zbytek másla a zpěňte cibuli a česnek. Zaprašte moukou a nechte zpěnit. Podlijte vínem a nechte vsáknout. Za stálého míchání vlijte vývar a přidejte smetanu. Nechte 5 minut provařit. Troubu zapněte na 180 °C. Omáčku dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a asi 4 lžíce odeberte. Vmíchejte mořské plody, žampiony a petrželku. Dno misky potřete trochou omáčky. Vrstvěte těstovinu a omáčku (tou také skončete). Posypte parmazánem a pečte asi 40 minut dozlatova.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

411/538/4-053_profimedia_0106153140.jpg 415/538/4-054_profimedia_0230065014.jpg 419/538/4-055_profimedia_0253108900.jpg 423/538/4-052_profimedia_0253090001.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Co dominuje na vánočním stole ve Francii?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Francouzi na svém vánočním stole milují pečenou krůtu nebo krocana s nádivkou, nejčastěji kaštanovou. Kaštany a pečené maso jsou jejich tradiční pokrmy na vánočím stole. Jako dezert volí vánoční poleno neboli piškotovou roládou s máslovým krémem, která je nazdobená tak, že vypadá jako větve.

Španělé o Vánocích milují ryby, šunku a sýry

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Španělé jsou známí tím, že na jejich stole najdeme několik druhů pokrmů. Ani o Vánocích nedělají výjimky, kdy jejich stůl zdobí různé druhy tapas se sýry, zeleninou a uzeninami. Hlavní chod se skládá z malých úhořů, královských krevet nebo pečené ryby s chřestem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web