900/676/4-istock_498868774.jpg

Co se zeleninovými slupkami? Uvařte vývar!

17.03.2017 | Redakce | Gourmet

Základem každé dobré polévky je domácí vývar. Ten si můžete připravit z masa, kostí i zeleniny, a to nejenom z té, kterou jste právě koupili. Využijte zbytky a uvařte skvělý vývar ze zeleninových slupek!

Umělým vývarům v kostce už dávno odzvonilo a domácí zeleninový připravíte během necelé hodiny! Oproti masovému nemusíte čekat tak dlouho a stejně jako všechny vývary, i zeleninový můžete dát zmrazit na horší časy. Zeleninu většinou vyvaříme v hrnci a poté vyhodíme nebo použijeme do polévky společně s čerstvou. Zkuste to tentokrát ze slupek, které běžně končí v koši!

Jak na vývar ze slupek?

Ideální je vrhnout se na vývar ze slupek během víkendu nebo volného dne, kdy vaříte ve velkém. Připravujete-li svíčkovou či jiný pokrm ze zeleniny, odkládejte slupky stranou. Poté je proceďte pod studenou vodou, osušte do utěrky a na rozpálené pánvi zprudka orestujte s trochou oleje. Tento postup doporučujeme i u vývaru z čerstvé zeleniny či masa, které se zatáhne a získá opečenou chuť.
Orestované slupky přendejte do hrnce, zalijte vodou a přidejte koření, které se na vývar běžně používá - bobkový list, pepř, nové koření, bylinky.

Na co si dát pozor?

Určitě vás napadá, že se na slupkách drží spousta nečistot. Nemusíte se bát, že tím ohrozíte své zdraví, vždyť i brambory se běžně vaří a pečou se slupkou. Důležité je zeleninu pořádně umýt nejenom pod proudem vody, ale i pomocí kartáčku. A pokud chcete mít stoprocentní jistotu a záruku skvělé chuti, vybírejte zeleninu v bio kvalitě.

Chutná vývar ze slupek hůř?

Mnoho z nás vnímá slupky pouze jako nepotřebný odpad a jako hlavní zdroj vitamínů bere oloupanou, a tudíž „čistou“ zeleninu. Není však pravda, že by slupky neobsahovaly stejné množství zdraví prospěšných látek a často jsou chuťově výraznější (jen si vzpomeňte na chuť jablka či okurky se slupkou a bez). Vývar ze slupek je ideální pro přípravu omáček i polévek, u kterých dokonale podtrhne jejich chuť.

Fotogalerie

885/676/4-istock_506484370.jpg 889/676/4-istock_647477858.jpg 893/676/4-istock_494789456.jpg 897/676/4-istock_638867724.jpg 901/676/4-istock_498868774.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

6 tipů, jak připravit originální Pho

25.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Oblíbený vietnamský vývar s plochými rýžovými nudlemi, které mají stejný název jako polévka. Takže pokud uvidíte další alternativy vietnamských polévek, jejichž název obsahuje Pho, znamená to, že se můžete těšit na tyto rýžové nudle. Vietnamská kuchyně září krásnou zelenou barvou díky koriandru a jiným bylinkám, které k ní neodmyslitelně patří.

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web