Co se zeleninovými slupkami? Uvařte vývar!

Co se zeleninovými slupkami? Uvařte vývar!

Základem každé dobré polévky je domácí vývar. Ten si můžete připravit z masa, kostí i zeleniny, a to nejenom z té, kterou jste právě koupili. Využijte zbytky a uvařte skvělý vývar ze zeleninových slupek!

Umělým vývarům v kostce už dávno odzvonilo a domácí zeleninový připravíte během necelé hodiny! Oproti masovému nemusíte čekat tak dlouho a stejně jako všechny vývary, i zeleninový můžete dát zmrazit na horší časy. Zeleninu většinou vyvaříme v hrnci a poté vyhodíme nebo použijeme do polévky společně s čerstvou. Zkuste to tentokrát ze slupek, které běžně končí v koši!

Jak na vývar ze slupek?

Ideální je vrhnout se na vývar ze slupek během víkendu nebo volného dne, kdy vaříte ve velkém. Připravujete-li svíčkovou či jiný pokrm ze zeleniny, odkládejte slupky stranou. Poté je proceďte pod studenou vodou, osušte do utěrky a na rozpálené pánvi zprudka orestujte s trochou oleje. Tento postup doporučujeme i u vývaru z čerstvé zeleniny či masa, které se zatáhne a získá opečenou chuť.
Orestované slupky přendejte do hrnce, zalijte vodou a přidejte koření, které se na vývar běžně používá - bobkový list, pepř, nové koření, bylinky.

Na co si dát pozor?

Určitě vás napadá, že se na slupkách drží spousta nečistot. Nemusíte se bát, že tím ohrozíte své zdraví, vždyť i brambory se běžně vaří a pečou se slupkou. Důležité je zeleninu pořádně umýt nejenom pod proudem vody, ale i pomocí kartáčku. A pokud chcete mít stoprocentní jistotu a záruku skvělé chuti, vybírejte zeleninu v bio kvalitě.

Chutná vývar ze slupek hůř?

Mnoho z nás vnímá slupky pouze jako nepotřebný odpad a jako hlavní zdroj vitamínů bere oloupanou, a tudíž „čistou“ zeleninu. Není však pravda, že by slupky neobsahovaly stejné množství zdraví prospěšných látek a často jsou chuťově výraznější (jen si vzpomeňte na chuť jablka či okurky se slupkou a bez). Vývar ze slupek je ideální pro přípravu omáček i polévek, u kterých dokonale podtrhne jejich chuť.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky