Co s vaječnými bílky? Naučte se dokonale nadýchané bezé

Co s vaječnými bílky? Naučte se dokonale nadýchané bezé

Zbyly vám po oddělení žloutků bílky? Vyšlehejte je společně s cukrem do nadýchané pěny! Vznikne takzvané bezé, kterým ozdobíte koláč, připravíte z něj krém anebo použijete na dort Pavlova.

Jak na bezé?

1. Vejce vyndejte včas z ledničky, bílky se lépe šlehají při pokojové teplotě.

2. Na 1 bílek z vejce velikosti M počítejte s 60 g cukru. Jestliže nechcete příliš sladký dezert, můžete dávku snížit až na 45 g.

3. Mísa na šlehání musí být důkladně umytá a osušená, i stopa mastnoty způsobí, že sníh nevyšleháte.

4. Bílky nejdříve šlehejte na střední otáčky. Teprve když začnou tuhnout, můžete přidávat cukr. Výsledná hmota má být hladká, lesklá a zářivě bílá. Lze přidat i kapku citronové šťávy nebo vinného octa.

5. Při šlehání přidejte špetku soli, ta pomůže tuhnutí a zvýrazní sladkou chuť.

6. Hmota na bezé je hotová, když se vláčně táhne za metlami.

7. Bezé se nepeče, nýbrž suší. Když je chystáte samostatné (ne jen na povrch buchty a podobně), troubu si předehřejte na 140–150 °C, proces sušení podle velikosti trvá kolem 35 minut. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte vychladnout.

8. Upečené bezé můžete skladovat ve vzduchotěsné krabičce – vydrží vám tam až měsíc. Jinak je ale určeno k okamžité spotřebě. Pozor ale, v ledničce do druhého dne zvlhne!

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky