803/477/4-37vegetarianske.jpg

Chvála karbanátků

27.04.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

S obdobou našich „karbošů“ se setkáte všude na světě. Smažené, pečené nebo grilované mleté placičky přitom zdaleka nemusejí být jen z masa, zkuste třeba brokolici!

Hovězí koule s rajčatovou omáčkou

4 porce - příprava: 50 minut

* 1/2 velké mrkve
* 2 šalotky
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 1 plechovka loupaných rajčat
* 200 ml zeleninového vývaru
* 1 lžička sušeného oregana
* sůl a pepř
* 500 g mletého hovězího masa
* 2 lžičky nasekané čerstvé šalvěje
* 1 vejce
* 1 lžička worcesterské omáčky
* strouhanka
* 400 g špaget
* parmazán a petrželka

Mrkve a šalotky nakrájejte nadrobno a orestujte je na olivovém oleji. Přidejte nasekaný česnek, loupaná nakrájená rajčata, vývar a oregano. Poduste. Dochuťte solí a pepřem. Mleté maso smíchejte s nasekanou šalvějí, prošlehaným vejcem a worcesterskou omáčkou, osolte a opepřete, pokud je potřeba, zahustěte strouhankou. Z masové směsi tvořte navlhčenýma rukama koule a opékejte je na pánvi v rozpáleném oleji 6 minut. Hotové koule vmíchejte do rajčatové omáčky, přidejte nasekanou petrželku a odstavte z plamene. Podávejte se špagetami uvařenými na skus a nastrouhaným parmazánem.

NÁŠ TIP: Zbylé uvařené těstoviny můžete i s omáčkou a koulemi zapéct v troubě. Před dokončením je posypte strouhaným sýrem.


Pikantní šašlik z kuřecího masa

4 porce - příprava: 45 minut

* 800 g kuřecích stehenních řízků
* 3 stroužky česneku
* 2–3 cm zázvoru
* 8 jarních cibulek
* 3 uzené zelené chilli papričky (prášek)
* 1 lžička mleté papriky
* 1 lžička masala omáčky
* 1 žloutek
* sůl a pepř
* strouhanka podle potřeby

SALÁT:
* větvička cherry rajčátek
* 2 červené cibule
* olivový olej
* balzamikový ocet
* sůl a pepř

Kuřecí maso umelte a smíchejte s utřeným česnekem, nastrouhaným zázvorem, nasekanými jarními cibulkami, chilli práškem, mletou paprikou, masala omáčkou a žloutkem. Dochuťte solí a pepřem. Pokud to bude třeba, zahustěte strouhankou. Masovou směs napíchejte na špejle a grilujte dozlatova, z každé strany asi 3 minuty. Podávejte se salátem z cherry rajčátek a červené cibulky, dochuceným olivovým olejem, balzamikovým octem, solí a pepřem.

NÁŠ TIP: Klidně můžete experimentovat s kořením. Pokud neholdujete ostřejším chutím, vynechte chilli a zázvor, nebo zkuste k masu přidat nasekané čerstvé bylinky.


Vepřový burger

4 porce - příprava: 30 minut

* 600 g vepřové plece
* 1 lžička semínek koriandru
* 2 lžičky worcesterské omáčky
* sůl a pepř
* 4 hranaté housky
* zelený salát podle chuti
* 2 bílé cibule
* 1 lžíce třtinového cukru

DIP:
* 100 g majonézy
* 200 g bílého jogurtu
* sůl a pepř
* 1 stroužek česneku
* hrst pažitky
* citronová šťáva

Vepřové maso namelte a smíchejte s nadrcenými koriandrovými semínky a worcesterskou omáčkou, dochuťte solí a pepřem. Orestujte nebo grilujte dozlatova, z každé strany asi 4 minuty. Podávejte v překrojených houskách se salátem, karamelizovanou cibulkou a dipem připraveným z uvedených ingrediencí.


Vegetariánské karbanátky

4 porce - příprava: 45 minut

* 1/2 brokolice
* 1 stroužek česneku
* 1/2 hrnku hladké mouky
* 1/4 hrnku parmazánu
* 2 lžíce smetany 30%
* 1 žloutek
* pepř a sůl
* olej na smažení

DIP:
* 150 g bílého jogurtu
* šťáva z limetky
* sůl a pepř

Brokolici povařte asi 5 minut, sceďte a nechte vychladnout. Nasekejte ji na malé kousky a smíchejte s podrceným česnekem, moukou, strouhaným parmazánem, smetanou a žloutkem. Dochuťte solí a pepřem, nechte odležet a tvořte placičky. Smažte je v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Skládejte na talíř vyložený papírovými ubrousky, které odsají přebytečný tuk. Podávejte s dipem, který připravíte smícháním všech uvedených ingrediencí.

Fotogalerie

796/477/4-35koule.jpg 800/477/4-36saslikaburger.jpg 804/477/4-37vegetarianske.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Co dominuje na vánočním stole ve Francii?

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Francouzi na svém vánočním stole milují pečenou krůtu nebo krocana s nádivkou, nejčastěji kaštanovou. Kaštany a pečené maso jsou jejich tradiční pokrmy na vánočím stole. Jako dezert volí vánoční poleno neboli piškotovou roládou s máslovým krémem, která je nazdobená tak, že vypadá jako větve.

Španělé o Vánocích milují ryby, šunku a sýry

08.12.2016 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Španělé jsou známí tím, že na jejich stole najdeme několik druhů pokrmů. Ani o Vánocích nedělají výjimky, kdy jejich stůl zdobí různé druhy tapas se sýry, zeleninou a uzeninami. Hlavní chod se skládá z malých úhořů, královských krevet nebo pečené ryby s chřestem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou
Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu! Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web