803/477/4-37vegetarianske.jpg

Chvála karbanátků

27.04.2016 | F.O.O.D. | Gourmet

S obdobou našich „karbošů“ se setkáte všude na světě. Smažené, pečené nebo grilované mleté placičky přitom zdaleka nemusejí být jen z masa, zkuste třeba brokolici!

Hovězí koule s rajčatovou omáčkou

4 porce - příprava: 50 minut

* 1/2 velké mrkve
* 2 šalotky
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 1 plechovka loupaných rajčat
* 200 ml zeleninového vývaru
* 1 lžička sušeného oregana
* sůl a pepř
* 500 g mletého hovězího masa
* 2 lžičky nasekané čerstvé šalvěje
* 1 vejce
* 1 lžička worcesterské omáčky
* strouhanka
* 400 g špaget
* parmazán a petrželka

Mrkve a šalotky nakrájejte nadrobno a orestujte je na olivovém oleji. Přidejte nasekaný česnek, loupaná nakrájená rajčata, vývar a oregano. Poduste. Dochuťte solí a pepřem. Mleté maso smíchejte s nasekanou šalvějí, prošlehaným vejcem a worcesterskou omáčkou, osolte a opepřete, pokud je potřeba, zahustěte strouhankou. Z masové směsi tvořte navlhčenýma rukama koule a opékejte je na pánvi v rozpáleném oleji 6 minut. Hotové koule vmíchejte do rajčatové omáčky, přidejte nasekanou petrželku a odstavte z plamene. Podávejte se špagetami uvařenými na skus a nastrouhaným parmazánem.

NÁŠ TIP: Zbylé uvařené těstoviny můžete i s omáčkou a koulemi zapéct v troubě. Před dokončením je posypte strouhaným sýrem.


Pikantní šašlik z kuřecího masa

4 porce - příprava: 45 minut

* 800 g kuřecích stehenních řízků
* 3 stroužky česneku
* 2–3 cm zázvoru
* 8 jarních cibulek
* 3 uzené zelené chilli papričky (prášek)
* 1 lžička mleté papriky
* 1 lžička masala omáčky
* 1 žloutek
* sůl a pepř
* strouhanka podle potřeby

SALÁT:
* větvička cherry rajčátek
* 2 červené cibule
* olivový olej
* balzamikový ocet
* sůl a pepř

Kuřecí maso umelte a smíchejte s utřeným česnekem, nastrouhaným zázvorem, nasekanými jarními cibulkami, chilli práškem, mletou paprikou, masala omáčkou a žloutkem. Dochuťte solí a pepřem. Pokud to bude třeba, zahustěte strouhankou. Masovou směs napíchejte na špejle a grilujte dozlatova, z každé strany asi 3 minuty. Podávejte se salátem z cherry rajčátek a červené cibulky, dochuceným olivovým olejem, balzamikovým octem, solí a pepřem.

NÁŠ TIP: Klidně můžete experimentovat s kořením. Pokud neholdujete ostřejším chutím, vynechte chilli a zázvor, nebo zkuste k masu přidat nasekané čerstvé bylinky.


Vepřový burger

4 porce - příprava: 30 minut

* 600 g vepřové plece
* 1 lžička semínek koriandru
* 2 lžičky worcesterské omáčky
* sůl a pepř
* 4 hranaté housky
* zelený salát podle chuti
* 2 bílé cibule
* 1 lžíce třtinového cukru

DIP:
* 100 g majonézy
* 200 g bílého jogurtu
* sůl a pepř
* 1 stroužek česneku
* hrst pažitky
* citronová šťáva

Vepřové maso namelte a smíchejte s nadrcenými koriandrovými semínky a worcesterskou omáčkou, dochuťte solí a pepřem. Orestujte nebo grilujte dozlatova, z každé strany asi 4 minuty. Podávejte v překrojených houskách se salátem, karamelizovanou cibulkou a dipem připraveným z uvedených ingrediencí.


Vegetariánské karbanátky

4 porce - příprava: 45 minut

* 1/2 brokolice
* 1 stroužek česneku
* 1/2 hrnku hladké mouky
* 1/4 hrnku parmazánu
* 2 lžíce smetany 30%
* 1 žloutek
* pepř a sůl
* olej na smažení

DIP:
* 150 g bílého jogurtu
* šťáva z limetky
* sůl a pepř

Brokolici povařte asi 5 minut, sceďte a nechte vychladnout. Nasekejte ji na malé kousky a smíchejte s podrceným česnekem, moukou, strouhaným parmazánem, smetanou a žloutkem. Dochuťte solí a pepřem, nechte odležet a tvořte placičky. Smažte je v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Skládejte na talíř vyložený papírovými ubrousky, které odsají přebytečný tuk. Podávejte s dipem, který připravíte smícháním všech uvedených ingrediencí.

Fotogalerie

796/477/4-35koule.jpg 800/477/4-36saslikaburger.jpg 804/477/4-37vegetarianske.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Nejlepší omáčky k masu: Svíčková, švestková i z křenu

26.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Česká republika je známá svými výbornými omáčkami. Jaká se podle vás k masu hodí nejlépe?

6 tipů, jak připravit originální Pho

25.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Oblíbený vietnamský vývar s plochými rýžovými nudlemi, které mají stejný název jako polévka. Takže pokud uvidíte další alternativy vietnamských polévek, jejichž název obsahuje Pho, znamená to, že se můžete těšit na tyto rýžové nudle. Vietnamská kuchyně září krásnou zelenou barvou díky koriandru a jiným bylinkám, které k ní neodmyslitelně patří.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

9 největších mýtů o manželství: Nevěřte jim a budete šťastní! 9 největších mýtů o manželství: Nevěřte jim a budete šťastní!
Anna Štumpf začala běhat v těhotenství. Doktor se jí to snažil rozmluvit Anna Štumpf začala běhat v těhotenství. Doktor se jí to snažil rozmluvit
Keira Knightley slaví narozeniny. S kým vším randila? Keira Knightley slaví narozeniny. S kým vším randila?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web