276/090/1-chanuka.jpg

Chanuka

06.12.2010 | F.O.O.D. | Gourmet

I„kdyby měl Žid zapomenout na všechny svátky, na dva z nich určitě nezapomene,“ cituje Zuzana Peterová rabína Richarda Federa: „Na den veselého Purimu a na chanuku,“ tedy svátek světel, osmi plamínků, v jejichž třpytu čteme dávný příběh o vítězství.

Kuchyně židovského národa, hrající během biblických, historických i moderních svátků jednu z hlavních rolí, hluboce přesahuje pouhopouhý gastronomický rozměr. Stejně jako literatura bývá považována za kulturní paměť národa, židovská kuchyně opisuje v řádcích svých receptů a předpisů celou historii putující židovské diaspory.

Přesná, absolutní a věčná stravovací pravidla, která zjevil Mojžíšovi na hoře Sinaj samotný Bůh v podobě přikázání, tvoří součást tóry a přes jejich komplikovanost naši duši zaplavuje záviděníhodná jistota při jejich pročítání. Výklad a poznámky židovských mudrců jsou zaznamenány v Knize zákonů a tradic talmudu, jídlem samotným se zaobírá židovský zákon a univerzální rukověť židovských komunit Šulchan aruch (Prostřený stůl), přesněji jeho oddíl Jore de’a.

Pravidla kašrutu vymezují, co je košer (povoleno) a trejfe (zakázáno). Jedním z nejdůležitějších témat je příprava masa a jeho oddělení od mléčných výrobků. Jídla obsahující jedno nesmějí být konzumována spolu s pokrmy obsahujícími druhé, nesmí se spolu vařit, a nutné je i jejich oddělování během všech fází přípravy – od ukládání až po mytí nádobí. Ortodoxní domácnost znamená dvojí kuchyňské vybavení – nádobím, příbory i utěrkami.

Nádobí se myje ve dvou dřezech, myčka bývá používána jen na jeden druh nádobí, pokud slouží pro mytí mléčného i masitého, je mezitím nutný dvojitý program naprázdno. K tomu všemu ale ještě připojme třetí druh nádobí – pesachové, protože během pesachu (židovské Velikonoce) platí odlišné stravovací předpisy, zakazující všechna jídla kynutá nebo kvašená.

Absolutně nezbytná je rituální porážka šchita. Mezi zvířata povolená ke konzumaci patří sudokopytníci- -přežvýkavci a drůbež, ostatní zvířata jako prase, kůň nebo králík jsou považována za zakázaná, stejně jako šelmy, mrchožrouti, některé druhy ptáků, zvířata pošlá, plazi, žáby, želvy, měkkýši, korýši a ryby bez šupin a ploutví.

Díky zákazu krve dojde během samotné rituální porážky k proříznutí hrdla zvířete profesionálním řezníkem šochetem, který jedním pohybem přetne zároveň průdušnici i tepnu pro minimalizaci bolesti poráženého zvířete, které pak musí být důkladně ohledáno. Zadní část zvířete a tuk spodní části břicha jsou však také zakázány. Košerování pokračuje třicetiminutovým máčením masa ve studené vodě, solením hrubou solí a trojitým omytím studenou vodou.

Fotogalerie

277/090/1-chanuka.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Moučník pro začátečníky: Závin z listového i kynutého těsta

23.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Nenahraditelný štrúdl neboli závin může mít mnoho podob. Naše nejoblíbenější je sladká klasika s jablky a moučkovým cukrem, který se lepí na prsty, ale neméně skvělá je i zdravější varianta ze špaldové mouky.

Čerstvé ryby téměř bez tuku? Ochutnejte klasiku českých vod!

23.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by se tu ryby nejedly vůbec. Právě naopak, české sladkovodní ryby můžete mít navíc čerstvé a za dobrou cenu.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii Chcete být šťastnější? Lvi potřebují uznání, Váhy životní harmonii
Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce! Třicetidenní výzva: Čtyři jednoduché cviky vám stačí na výstavní ruce!
Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy? Jak opravdu účinné jsou diety při léčbě obezity a nadváhy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web