276/090/1-chanuka.jpg

Chanuka

06.12.2010 | F.O.O.D. | Gourmet

I„kdyby měl Žid zapomenout na všechny svátky, na dva z nich určitě nezapomene,“ cituje Zuzana Peterová rabína Richarda Federa: „Na den veselého Purimu a na chanuku,“ tedy svátek světel, osmi plamínků, v jejichž třpytu čteme dávný příběh o vítězství.

Kuchyně židovského národa, hrající během biblických, historických i moderních svátků jednu z hlavních rolí, hluboce přesahuje pouhopouhý gastronomický rozměr. Stejně jako literatura bývá považována za kulturní paměť národa, židovská kuchyně opisuje v řádcích svých receptů a předpisů celou historii putující židovské diaspory.

Přesná, absolutní a věčná stravovací pravidla, která zjevil Mojžíšovi na hoře Sinaj samotný Bůh v podobě přikázání, tvoří součást tóry a přes jejich komplikovanost naši duši zaplavuje záviděníhodná jistota při jejich pročítání. Výklad a poznámky židovských mudrců jsou zaznamenány v Knize zákonů a tradic talmudu, jídlem samotným se zaobírá židovský zákon a univerzální rukověť židovských komunit Šulchan aruch (Prostřený stůl), přesněji jeho oddíl Jore de’a.

Pravidla kašrutu vymezují, co je košer (povoleno) a trejfe (zakázáno). Jedním z nejdůležitějších témat je příprava masa a jeho oddělení od mléčných výrobků. Jídla obsahující jedno nesmějí být konzumována spolu s pokrmy obsahujícími druhé, nesmí se spolu vařit, a nutné je i jejich oddělování během všech fází přípravy – od ukládání až po mytí nádobí. Ortodoxní domácnost znamená dvojí kuchyňské vybavení – nádobím, příbory i utěrkami.

Nádobí se myje ve dvou dřezech, myčka bývá používána jen na jeden druh nádobí, pokud slouží pro mytí mléčného i masitého, je mezitím nutný dvojitý program naprázdno. K tomu všemu ale ještě připojme třetí druh nádobí – pesachové, protože během pesachu (židovské Velikonoce) platí odlišné stravovací předpisy, zakazující všechna jídla kynutá nebo kvašená.

Absolutně nezbytná je rituální porážka šchita. Mezi zvířata povolená ke konzumaci patří sudokopytníci- -přežvýkavci a drůbež, ostatní zvířata jako prase, kůň nebo králík jsou považována za zakázaná, stejně jako šelmy, mrchožrouti, některé druhy ptáků, zvířata pošlá, plazi, žáby, želvy, měkkýši, korýši a ryby bez šupin a ploutví.

Díky zákazu krve dojde během samotné rituální porážky k proříznutí hrdla zvířete profesionálním řezníkem šochetem, který jedním pohybem přetne zároveň průdušnici i tepnu pro minimalizaci bolesti poráženého zvířete, které pak musí být důkladně ohledáno. Zadní část zvířete a tuk spodní části břicha jsou však také zakázány. Košerování pokračuje třicetiminutovým máčením masa ve studené vodě, solením hrubou solí a trojitým omytím studenou vodou.

Fotogalerie

277/090/1-chanuka.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Guláš 7x jinak podle receptů našich čtenářek

18.01.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Každá žena si pečlivě střeží svůj osvědčený recept na guláš, ať už ho zdědila po babičce, mamince nebo ho našla v kuchařce. Vybrali jsme pro vás 7 receptů našich čtenářek, díky kterým se vám guláš povede na výbornou.

Největší gastronomické trendy roku 2017

17.01.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Stejně jako každý rok, i letos se nesou gastronomií trendy z minulého roku a opět se vyzdvihuje lokálnost, maximální čerstvost a tradice. Pozadu nejsou ani hipsterské kavárny, minimalismus a alternativní stravování.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

7 překvapivých důvodů, proč bývá druhé manželství lepší než to první 7 překvapivých důvodů, proč bývá druhé manželství lepší než to první
Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět? Sladkosti a alkohol: Co je při hubnutí horší a vy to nebudete smět?
Jak snadno a dobře vymalovat pokoj? Stačí znát těchto 7 rad! Jak snadno a dobře vymalovat pokoj? Stačí znát těchto 7 rad!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web