276/090/1-chanuka.jpg

Chanuka

06.12.2010 | F.O.O.D. | Gourmet

I„kdyby měl Žid zapomenout na všechny svátky, na dva z nich určitě nezapomene,“ cituje Zuzana Peterová rabína Richarda Federa: „Na den veselého Purimu a na chanuku,“ tedy svátek světel, osmi plamínků, v jejichž třpytu čteme dávný příběh o vítězství.

Kuchyně židovského národa, hrající během biblických, historických i moderních svátků jednu z hlavních rolí, hluboce přesahuje pouhopouhý gastronomický rozměr. Stejně jako literatura bývá považována za kulturní paměť národa, židovská kuchyně opisuje v řádcích svých receptů a předpisů celou historii putující židovské diaspory.

Přesná, absolutní a věčná stravovací pravidla, která zjevil Mojžíšovi na hoře Sinaj samotný Bůh v podobě přikázání, tvoří součást tóry a přes jejich komplikovanost naši duši zaplavuje záviděníhodná jistota při jejich pročítání. Výklad a poznámky židovských mudrců jsou zaznamenány v Knize zákonů a tradic talmudu, jídlem samotným se zaobírá židovský zákon a univerzální rukověť židovských komunit Šulchan aruch (Prostřený stůl), přesněji jeho oddíl Jore de’a.

Pravidla kašrutu vymezují, co je košer (povoleno) a trejfe (zakázáno). Jedním z nejdůležitějších témat je příprava masa a jeho oddělení od mléčných výrobků. Jídla obsahující jedno nesmějí být konzumována spolu s pokrmy obsahujícími druhé, nesmí se spolu vařit, a nutné je i jejich oddělování během všech fází přípravy – od ukládání až po mytí nádobí. Ortodoxní domácnost znamená dvojí kuchyňské vybavení – nádobím, příbory i utěrkami.

Nádobí se myje ve dvou dřezech, myčka bývá používána jen na jeden druh nádobí, pokud slouží pro mytí mléčného i masitého, je mezitím nutný dvojitý program naprázdno. K tomu všemu ale ještě připojme třetí druh nádobí – pesachové, protože během pesachu (židovské Velikonoce) platí odlišné stravovací předpisy, zakazující všechna jídla kynutá nebo kvašená.

Absolutně nezbytná je rituální porážka šchita. Mezi zvířata povolená ke konzumaci patří sudokopytníci- -přežvýkavci a drůbež, ostatní zvířata jako prase, kůň nebo králík jsou považována za zakázaná, stejně jako šelmy, mrchožrouti, některé druhy ptáků, zvířata pošlá, plazi, žáby, želvy, měkkýši, korýši a ryby bez šupin a ploutví.

Díky zákazu krve dojde během samotné rituální porážky k proříznutí hrdla zvířete profesionálním řezníkem šochetem, který jedním pohybem přetne zároveň průdušnici i tepnu pro minimalizaci bolesti poráženého zvířete, které pak musí být důkladně ohledáno. Zadní část zvířete a tuk spodní části břicha jsou však také zakázány. Košerování pokračuje třicetiminutovým máčením masa ve studené vodě, solením hrubou solí a trojitým omytím studenou vodou.

Fotogalerie

277/090/1-chanuka.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Originální dezerty nejen z formy: Upečte hrad, růži nebo pandu

25.02.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Pečení dortů, koláčů, sušenek a bábovek vás bude bavit o to víc, když sladké získá neobvyklý tvar! Zejména pak děti ocení dezerty ve tvaru hradu, mini báboviček nebo medvídka. Pořiďte si jednu z originálních forem nebo některé z vykrajovátek na pečení podle našeho výběru.

Silný vývar 4x jinak: Uzený, slepičí, zeleninový a hovězí

23.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Balzámem pro zkřehlé tělo i duši jsou horké polévky. Základem je vždy poctivý vývar ze zeleniny či masa, který zabere více času, ale výsledek je nenahraditelný. Řekněte ne bujónu v kostce a naučte se 4 skvělé recepty na silný uzený, slepičí, zeleninový a hovězí vývar.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí? Cvičíte jógu, abyste zhubli? Blbost, tvrdí lektorka! K čemu se hodí?
5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku 5 andělů, kteří vám pomůžou najít a udržet lásku
Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení Jak se nejlépe ubránit v zimních měsících nachlazení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web