Cesta kapra na vánoční stůl

Cesta kapra na vánoční stůl

Kapra máme spojeného se štědrovečerní tabulí, většina z nás ho ale nejdříve uvidí až v kádi před obchodem. Pojďte se s námi podívat, jak probíhá takový výlov sladkovodních ryb u nás.

Pokud nebydlíte v okolí Třeboně, musíte si na tu nejparádnější podívanou na „jihočeském moři“, jak se Rožmberku přezdívá, přivstat. První zátah ryb pod hrází totiž probíhá už po 7. hodině ráno.

Za odměnu vás ale přivítají ptáci kroužící nad hladinou rybníka a sluníčko rozpouštějící mlhu. Už z dálky nejde přehlédnout ani rybáře, nad nimiž se nesou povely z jedné z loděk. „Táhněte rovně! Chodci doleva!“ Aby se ryby dostaly na jedno místo, je nutné tah koordinovat.

Dravci napřed

Když se ryby v sítích nahromadí pod kádištěm, vypadá to, jako by se voda v sítích vařila. Jako první z nich rybáři začnou vybírat dravé ryby – nejvíc je tam štik a candátů. Najdou se mezi nimi i pořádní macci. Mnohým z nich se procedura vůbec nelíbí a vyskakují z koryta, ve kterém se vylovené ryby znovu třídí. I zkušeným rybářům dá občas práci dostat je zpátky tam, kam patří.

Nakonec ale všechny i přesto skončí v nákladních prostorech aut, která jsou upravená jako malé pojízdné sádky. Než se protřídí většina dravých ryb od kaprů, je už po deváté ráno. Mlha nad rybníkem se již zcela rozpustila, diváků přibylo, zejména z řad rodičů s dětmi i celých školních výletů.

Ostatně návštěvnost letos byla rekordní: během tří dnů, kdy se Rožmberk lovil, se přišlo podívat na 60 tisíc lidí. Kolem deváté už jsou v provozu i takřka všechny stánky s občerstvením. Talíř rybí polévky, porce kapra či candáta, rybí guláš nebo aspoň kapří jerky (sušené maso) přijdou za chladného rána k chuti. A čemu se rozhodně nedá odolat, jsou i legendární třeboňské kapří hranolky nebo různé uzené ryby či rybí saláty.

Kapří nadvláda

Nakonec přijdou na řadu kapři. „Devadesát procent vylovených ryb jsou právě oni, zbytek tvoří ryby jako amur, tolstolobik, štika nebo candát,“ vysvětluje předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Kolem poledne se rybáři vrhnou na zátah a celý kolotoč začne nanovo, stejně jako v sobotu a v neděli. Ryby z kádí ihned putují na sádky, kterých má Rybářství Třeboň několik, a později na pulty obchodů a štědrovečerní stůl. Rybářství Třeboň se konzumaci ryb snaží aktivně propagovat. Je to zapotřebí, neboť čeští zákazníci prý trpí zbytečnými předsudky.

I proto se na sádkách přímo pod hrází dala koupit jak živá, tak na místě zabitá ryba. Žáci i učitelé Střední školy rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína při tom zájemcům ukazovali třeba to, jak rybu správně vyfiletovat a naporcovat. Více o výlovu rybníka Rožmberk, ale také jiné informace a zajímavé recepty na rybí speciality najdete na internetových stránkách www.rybarstvitrebon.cz


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky