711/799/3-44_45a.jpg

Cesta kapra na vánoční stůl

17.12.2014 | F.O.O.D. | Gourmet

Kapra máme spojeného se štědrovečerní tabulí, většina z nás ho ale nejdříve uvidí až v kádi před obchodem. Pojďte se s námi podívat, jak probíhá takový výlov sladkovodních ryb u nás.

Pokud nebydlíte v okolí Třeboně, musíte si na tu nejparádnější podívanou na „jihočeském moři“, jak se Rožmberku přezdívá, přivstat. První zátah ryb pod hrází totiž probíhá už po 7. hodině ráno.

Za odměnu vás ale přivítají ptáci kroužící nad hladinou rybníka a sluníčko rozpouštějící mlhu. Už z dálky nejde přehlédnout ani rybáře, nad nimiž se nesou povely z jedné z loděk. „Táhněte rovně! Chodci doleva!“ Aby se ryby dostaly na jedno místo, je nutné tah koordinovat.

Dravci napřed

Když se ryby v sítích nahromadí pod kádištěm, vypadá to, jako by se voda v sítích vařila. Jako první z nich rybáři začnou vybírat dravé ryby – nejvíc je tam štik a candátů. Najdou se mezi nimi i pořádní macci. Mnohým z nich se procedura vůbec nelíbí a vyskakují z koryta, ve kterém se vylovené ryby znovu třídí. I zkušeným rybářům dá občas práci dostat je zpátky tam, kam patří.

Nakonec ale všechny i přesto skončí v nákladních prostorech aut, která jsou upravená jako malé pojízdné sádky. Než se protřídí většina dravých ryb od kaprů, je už po deváté ráno. Mlha nad rybníkem se již zcela rozpustila, diváků přibylo, zejména z řad rodičů s dětmi i celých školních výletů.

Ostatně návštěvnost letos byla rekordní: během tří dnů, kdy se Rožmberk lovil, se přišlo podívat na 60 tisíc lidí. Kolem deváté už jsou v provozu i takřka všechny stánky s občerstvením. Talíř rybí polévky, porce kapra či candáta, rybí guláš nebo aspoň kapří jerky (sušené maso) přijdou za chladného rána k chuti. A čemu se rozhodně nedá odolat, jsou i legendární třeboňské kapří hranolky nebo různé uzené ryby či rybí saláty.

Kapří nadvláda

Nakonec přijdou na řadu kapři. „Devadesát procent vylovených ryb jsou právě oni, zbytek tvoří ryby jako amur, tolstolobik, štika nebo candát,“ vysvětluje předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Kolem poledne se rybáři vrhnou na zátah a celý kolotoč začne nanovo, stejně jako v sobotu a v neděli. Ryby z kádí ihned putují na sádky, kterých má Rybářství Třeboň několik, a později na pulty obchodů a štědrovečerní stůl. Rybářství Třeboň se konzumaci ryb snaží aktivně propagovat. Je to zapotřebí, neboť čeští zákazníci prý trpí zbytečnými předsudky.

I proto se na sádkách přímo pod hrází dala koupit jak živá, tak na místě zabitá ryba. Žáci i učitelé Střední školy rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína při tom zájemcům ukazovali třeba to, jak rybu správně vyfiletovat a naporcovat. Více o výlovu rybníka Rožmberk, ale také jiné informace a zajímavé recepty na rybí speciality najdete na internetových stránkách www.rybarstvitrebon.cz


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Fotogalerie

676/799/3-44a.jpg 680/799/3-44b.jpg 684/799/3-44c.jpg 688/799/3-44d.jpg 692/799/3-44e.jpg 696/799/3-45a.jpg 700/799/3-45b.jpg 704/799/3-45c.jpg 708/799/3-45d.jpg 712/799/3-44_45a.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Šunka jako hlavní ingredience: Plněné rolky i italská focaccia

29.03.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Šunka chutná nejlépe s poctivým máslem na čerstvém chlebu. Jak ale dokazují následující recepty, ani s kreativnějším přístupem se nemusíte strachovat o výsledek. Vepřová šunka s vysokým podílem masa je totiž potěšení samo o sobě!

Jarní dezerty, které musíte vyzkoušet!

28.03.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Vše se začíná probouzet a čerstvé ovoce se začíná dostávat na pulty obchodů. Nechte se inspirovat jarními chutěmi a připravte si něco lehkého a sladkého.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje? Voda s citronem jako spalovač tuků: Vážně to funguje?
Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky! Jak zamaskovat odrosty rychle a bez barvení? Známe kosmetické triky!
Nezbytné železo – co je dobré o něm vědět? Nezbytné železo – co je dobré o něm vědět?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web