022/979/koktejly_b.jpg

Buďte dobrými hostiteli

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

K veselé a družné společnosti neodmyslitelně patří pití nápojů. Zatímco dříve se u nás popíjely převážně nápoje jednodruhové (pivo, víno, slivovice), dnes se stále atraktivnějšími stávají míchané nápoje, někdy nazývané koktejly. Je tomu tak proto, že samotná příprava míchaných nápojů vyžaduje obrovskou fanatazii a proto v ní snadno nalezneme uspokojení. Chutný a pěkně ozdobený pohár s nápojem potěší oko a osvěží. Nemusí nutně obsahovat alkohol, takže dobře zvolený koktejl s chutí a bez obav z následků mohou popíjet i řidiči aut.

Namíchat báječný nápoj je skutečně umění, ale neobávejte se, zvládne to i laik. Na druhé straně jde o proces poněkud složitější, než „zazdít prcka do piva“ Základ míchaných nápojů tvoří především destiláty z vína nebo obilí, tedy napřílkad koňak, brandy, whisky, vodka. Stejný význam pro tvorbu michaných nápojů mají destiláty z ovoce, šťávy, likéry a krémy. K dolévání a ředění se užívají limonády a vody, které chutnému nápoji ve sklenici dodají potřebnou pěnivost a perlivost.

Za pravlast míchaných nápojů se považuje americký kontinent. Podle některých pramenů k nejstarším míchaným nápojům patří julep z roku 1540. Porovnáním starších odborných publikací, ale ke svému údivu zjistíme, že velká většina míchaných nápojů byla známá už v polovině minulého století. Od té doby se ovšem počet a podoba míchaných nápojů neobyčejně rozvinuly a jejich obliba mimořádně vzrostla.

Nápaditý hostitel dokáže ve svém domácím baru vykouzlit mnohé kombinace o jakých se ještě nedávno nikomu z nás ani nesnilo. Zkuste si s námi namíchat skvělé letní koktely...

Cool Afternoon

400 ml červeného hroznového moštu, 1-2 lžíce citronového koncetrátu, 1 lžička máty, 50 ml pomerančové šťávy, 150 ml vychlazeného sektu

Na 4 sklenice rozmixujeme mošt spolu s citronovým koncetrátem a s mátou posekanou na proužky. Mrazíme. Přitom každých 30 minut šerbet promícháme šlehací metlou. Koktejlové poháry naplníme pomerančovou šťávou a vychlazeným sektem. Z hroznového šerbetu vypíchneme nočky a přidáme je do poháru. Ozdobíme lístky máty.

Jahodová bowle

500 g zralých jahod, 4 broskve, 2 lžíce cukru, 125 ml bílého portského nebo tokajského vína, 0,7 l vychlazeného polosuchého sektu Bohemia a bílého vína

Jahody rozčtvrtíme, broskve pokrájíme na kostičky. Broskve společně s cukrem vložíme do nádoby na bowli, přidáme portské víno a dáme asi na hodinu do chladničky. Poté přilijeme vychlazený sekt a bílé víno a můžeme podávat.

Fotogalerie

023/979/koktejly_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

VIDEO: Jak na knedlíky plněné uzeným masem?

21.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Naučte se domácí bramborové knedlíky s uzeným masem a zelím podle časopisu F.O.O.D., který se tento měsíc zaměřil na tradiční české recepty. Bramborové těsto se také hodí na placky k masu a v mrazáku vydrží až půl roku.

To nejlepší z vepřového masa: 4 recepty podle časopisu F.O.O.D.

21.02.2017 | F.O.O.D. | Rubrika: Gourmet

Seznamte se se segedínským gulášem provoněným zauzeným bokem, naučte se, jak zarolovat šťavnatou roládu nebo naplnit kotletu zelím. Že to jde i ve stylu sous-vide, vás přesvědčí náš master chef Jirka. A jaké přílohy se hodí k vepříkovi? Jednoznačně domácí knedlíky, chléb, pečené brambory nebo pyré.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chilli papričky: Jak je snadno vypěstovat i v panelákovém bytě Chilli papričky: Jak je snadno vypěstovat i v panelákovém bytě
Domácí pleťový peeling: Jak si ho vyrobit? Domácí pleťový peeling: Jak si ho vyrobit?
Origami jeřáb: Vyrobte si symbol dlouhověkosti Origami jeřáb: Vyrobte si symbol dlouhověkosti
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web