022/979/koktejly_b.jpg

Buďte dobrými hostiteli

01.02.2010 | Redakce | Gourmet

K veselé a družné společnosti neodmyslitelně patří pití nápojů. Zatímco dříve se u nás popíjely převážně nápoje jednodruhové (pivo, víno, slivovice), dnes se stále atraktivnějšími stávají míchané nápoje, někdy nazývané koktejly. Je tomu tak proto, že samotná příprava míchaných nápojů vyžaduje obrovskou fanatazii a proto v ní snadno nalezneme uspokojení. Chutný a pěkně ozdobený pohár s nápojem potěší oko a osvěží. Nemusí nutně obsahovat alkohol, takže dobře zvolený koktejl s chutí a bez obav z následků mohou popíjet i řidiči aut.

Namíchat báječný nápoj je skutečně umění, ale neobávejte se, zvládne to i laik. Na druhé straně jde o proces poněkud složitější, než „zazdít prcka do piva“ Základ míchaných nápojů tvoří především destiláty z vína nebo obilí, tedy napřílkad koňak, brandy, whisky, vodka. Stejný význam pro tvorbu michaných nápojů mají destiláty z ovoce, šťávy, likéry a krémy. K dolévání a ředění se užívají limonády a vody, které chutnému nápoji ve sklenici dodají potřebnou pěnivost a perlivost.

Za pravlast míchaných nápojů se považuje americký kontinent. Podle některých pramenů k nejstarším míchaným nápojům patří julep z roku 1540. Porovnáním starších odborných publikací, ale ke svému údivu zjistíme, že velká většina míchaných nápojů byla známá už v polovině minulého století. Od té doby se ovšem počet a podoba míchaných nápojů neobyčejně rozvinuly a jejich obliba mimořádně vzrostla.

Nápaditý hostitel dokáže ve svém domácím baru vykouzlit mnohé kombinace o jakých se ještě nedávno nikomu z nás ani nesnilo. Zkuste si s námi namíchat skvělé letní koktely...

Cool Afternoon

400 ml červeného hroznového moštu, 1-2 lžíce citronového koncetrátu, 1 lžička máty, 50 ml pomerančové šťávy, 150 ml vychlazeného sektu

Na 4 sklenice rozmixujeme mošt spolu s citronovým koncetrátem a s mátou posekanou na proužky. Mrazíme. Přitom každých 30 minut šerbet promícháme šlehací metlou. Koktejlové poháry naplníme pomerančovou šťávou a vychlazeným sektem. Z hroznového šerbetu vypíchneme nočky a přidáme je do poháru. Ozdobíme lístky máty.

Jahodová bowle

500 g zralých jahod, 4 broskve, 2 lžíce cukru, 125 ml bílého portského nebo tokajského vína, 0,7 l vychlazeného polosuchého sektu Bohemia a bílého vína

Jahody rozčtvrtíme, broskve pokrájíme na kostičky. Broskve společně s cukrem vložíme do nádoby na bowli, přidáme portské víno a dáme asi na hodinu do chladničky. Poté přilijeme vychlazený sekt a bílé víno a můžeme podávat.

Fotogalerie

023/979/koktejly_b.jpg
Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Chřestová sezóna: 7 lahodných jídel z chřestu, které musíte vyzkoušet

24.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Začala chřestová sezona! Co si z chřestu můžete připravit? Téměř cokoli, polévku a nebo i koláč.

Milujete sedmikrásky? Přidejte je do těchto pokrmů!

24.04.2017 | Redakce | Rubrika: Gourmet

Na jaře začíná všechno kvést a ožívat. Pokud si chcete také oživit jídlo něčím netradičním, květy ze sedmikrásky jsou to pravé. Nejenže krásně ozdobí jídlo, ale jsou i jako prevence proti různým nemocem.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku? Nečekejte, až vás klepne! Jaké jsou příznaky mrtvice a kdy zavolat záchranku?
Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo? Tři kamarádky shodily za čtyři měsíce přes čtyřicet kilo! Jak se jim to povedlo?
Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný! Víte, jak si správně vybrat hořčík? Ne každý je stejně účinný!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web