375/311/4-106francie.jpg

Vánoční svátky ve světě

21.12.2015 | F.O.O.D. | Cestování za jídlem

Všude, kde se slaví Vánoce, mají také svá oblíbená sváteční jídla. Zkuste se nechat inspirovat a kromě klasického kapra nabídněte rodině také italské vánoční semifreddo, švýcarské rösti nebo třeba francouzské čokoládové dortíčky.

Francie: Čokoládový dortík

na 1 plech - příprava: 3 hodiny + chladnutí

TĚSTO:
* 3 vejce
* 1 lžička citronové šťávy
* 80 g moučkového cukru
* 70 g polohrubé mouky
* 2 lžičky holandského kakaa

ČOKOLÁDOVÁ PĚNA:
* 100 g hořké čokolády (min. 70%)
* 100 g mléčné čokolády
* 2 cl koňaku
* 2 cl silného espresa
* 5 vajec
* 3 lžíce vanilkového cukru
* 125 g studené smetany ke šlehání
* 50 g krupicového cukru

POLEVA:
* 200 g krupicového cukru
* 150 g hořké čokolády

Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Bílky a citronovou šťávu šlehejte a postupně přidávejte cukr, až vznikne lesklý pevný sníh. Žloutky prošlehejte, vmíchejte mouku s kakaem a nakonec sníh z bílků. Směs rozetřete na plech a pečte asi 12 minut. Vyjměte, vyklopte na vál, sejměte pečicí papír a nechte vychladnout. Připravte pěnu. Čokoládu s koňakem a kávou vložte do horké vodní lázně a míchejte dohladka. Odstavte z plotny.

Žloutky s vanilkovým cukrem šlehejte v horké vodní lázni tak dlouho, až se cukr rozpustí. Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha. Z bílků a krupicového cukru ušlehejte pevný sníh. Žloutkový krém smíchejte s rozpuštěnou čokoládou, lehce zapracujte šlehačku a nakonec opatrně i sníh. Vychladlý korpus překrojte na čtvrtiny. Spojte je krémem, zabalte do fólie a dejte na 6 hodin do ledničky.

Na polevu povařte cukr ve 125 ml vody asi 5 minut, nechte lehce zchladnout. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, vmíchejte sirup. Zchlaďte a rozetřete na dortík. Nechte asi 2 hodiny ztuhnout a pak horkým nožem nakrájejte na menší dortíky. Dozdobte.


Polsko: Zelí s fazolemi a bůčkem

4 porce - příprava: 90 minut

* 600 g libovějšího bůčku
* sůl a pepř
* 800 g kyselého zelí
* 2 cibule
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce másla
* 1 plechovka bílých fazolí

Bůček dejte do jednoho litru osolené vody, přiveďte k varu a vařte asi 45 minut. Vyjměte a nakrájejte na kousky. Zelí překrájejte, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Máslo rozehřejte v hrnci, orestujte na něm cibuli, pak přidejte zelí, česnek a nakrájené maso, zalijte asi 400 ml vývaru a vařte zhruba 20 minut. Potom vmíchejte slité fazole a ještě asi 5 minut vařte. Dochuťte solí a pepřem.


Švýcarsko: Kachní komínky s rösti

4 porce - příprava: 60 minut

* 400 g kachního konfitu
* 500 g brambor typu B
* 1 vejce
* 1–2 lžíce hladké mouky
* 2 lžíce nasekané pažitky
* sůl a bílý pepř
* muškátový oříšek
* rostlinný olej
* 8–10 malých lístků kapusty
* 2 pomeranče
* 1 lžíce medu
* 2 lžíce koňaku

Kachní maso nakrájejte a nechte v teple. Brambory oloupejte, nastrouhejte a smíchejte s vejcem, moukou a pažitkou. Dochuťte solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Na pánvi s rozpáleným olejem dělejte malé placičky a osmažte je dozlatova. Nechte okapat na papírových utěrkách a vložte do mírně vyhřáté trouby, dokud neusmažíte všechny rösti. Listy kapusty omyjte, nasekejte na kousky a povařte asi pět minut v osolené vodě. Pomeranče oloupejte a rozdělte na dílky. Šťávu z druhého pomeranče povařte s medem a koňakem a vložte dílky pomeranče. Kapustu slijte a vytvořte „komínky“ střídáním všech ingrediencí. Na talíři přelijte pomerančovou omáčkou.


Itálie: Vánoční semifreddo

na 1 formu na biskupský chlebíček - příprava: 45 minut + mražení

* 600 g biskupského chlebíčku (recept ZDE)
* 4 žloutky
* 75 g krupicového cukru
* 6 cl višňového likéru (Maraschino)
* 250 ml smetany 30%
* 250 g mascarpone
* 100 g kandovaného ovoce
* 2 bílky
* špetka soli

Chlebíček nakrájejte na 1 až 2 cm silné plátky. Formu vyložte potravinovou fólií a dno vyložte plátky buchty. Žloutky, cukr a likér vyšlehejte v horké vodní lázni, pak sejměte z plotny, vložte do studené vodní lázně a šlehejte dál. Smetanu ušlehejte. Obě hmoty smíchejte a přidejte mascarpone a nasekané kandované ovoce. Nakonec přidejte bílky vyšlehané se špetkou soli. Polovinu krému rozetřete do formy na vrstvu s plátky buchty, pak poklaďte dalšími plátky a nakonec natřete vrstvou krému. Překryjte fólií a vložte do mrazáku na 4 hodiny. Před podáváním nechte stát při pokojové teplotě asi 10 minut, pak vyklopte, sejměte fólii a podávejte nakrájené na plátky.


USA: Kapoun po louisiansku

6 porcí - příprava: 90 minut

* 1 kapoun (mladý kohout)
* sůl a pepř
* rostlinný olej
* 2 lžíce másla
* kuřecí vývar
* 150 g sušených švestek
* 100 g rozinek
* 2 lžíce nasekaných arašídů
* 1 lžíce sekané petržele

Troubu předehřejte na 180 °C. Kapouna opláchněte, osušte, osolte, opepřete a vložte do pekáče (nohy můžete svázat provázkem). Pokapejte olejem, přidejte máslo a zalijte trochou vývaru. Pak ještě kapouna obložte sušenými švestkami, rozinkami a arašídy. Přiklopte a pečte asi hodinu. Občas podlévejte. Nakonec odklopte a pečte ještě asi 20 minut, aby se udělala kůrčička. Posypejte petrželkou a podávejte s rýží nebo pečenými bramborami.

Náš TIP: Pokud neseženete kapouna, můžete stejným způsobem připravit i kuře. Ideálně z farmářské prodejny, z trhu nebo rovnou přímo z farmy.

Fotogalerie

403/311/4-107polsko.jpg 407/311/4-108italie.jpg 368/311/4-108svycarsko.jpg 372/311/4-109usa.jpg 376/311/4-106francie.jpg

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Vytisknout

Diskuse ke článku

V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přidat kometář Všechny komentáře

Další články z rubriky

Japonské dezerty: Zdravé mlsání, nebo sladké plné barviva?

25.04.2017 | Redakce | Rubrika: Cestování za jídlem

Každá země má své specifické sladkosti. Japonsko, podobně jako další země v Asii, vyrábí tradičně své sladkosti především z rýžové mouky a fazolí.

Cestuje a fotí místní jídlo: 20 dobrot podle blogerky

30.03.2017 | Redakce | Rubrika: Cestování za jídlem

Rádi navštěvujete cizí země a ochutnáváte místní speciality? Podívejte se na jídlo, které dokumentuje během cestování Melissa Hie, autorka populárního instagramového profilu „Girl Eat World“ a nadšená blogerka. Nechybí ani bláznivé Japonsko, Švýcarsko či Německo!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte! Klape vám to ve vztahu? Poznáte to podle toho, jak spíte!
Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout Pozor, demence hrozí i vám! Těchto pět triků vám pomůže se jí vyhnout
Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu! Čtenářka Martina: Můj přítel se zabil kvůli hazardu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web