• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Japonské dezerty: Zdravé mlsání, nebo sladké plné barviva?

Japonské dezerty: Zdravé mlsání, nebo sladké plné barviva?

Redakce
| 24. 4. 2017
Cestování za jídlem
Japonské dezerty: Zdravé mlsání, nebo sladké plné barviva?

Každá země má své specifické sladkosti. Japonsko, podobně jako další země v Asii, vyrábí tradičně své sladkosti především z rýžové mouky a fazolí.

Z Japonska všichni známe hlavně sushi, ale je to spousta dalšího výborného jídla, které můžete objevit. Díky tomu, že Japonsko ještě dnes velice dbá na tradice, i jeho jídlo je sezonní. Obměňují ho na jaře, v létě, na podzim a v zimě a dále o svátcích.

Spousty sladkostí se vyrábí z rýže a fazolí nebo i brambor. To je poměrně zdravější než sladkosti u nás, které jsou z mouky, vajec a tuku. Musíme ale brát v potaz, že japonské sladkosti jsou hodně doslazované, jak u těsta, tak u fazolí se přidává hodně cukru, protože samy o sobě sladké nejsou. Co se týče barviva, sladkosti se barví v průběhu sezony nebo podle chuti. Může se použít jak přírodní barvivo, jako jsou zelený práškový čaj matcha nebo fialové brambory i růžové sakury, tak i obyčejné potravinářské barvivo. Tady spíše záleží na času, který na tom chcete strávit, nebo naopak kolik za to chcete zaplatit.

Tradiční sladkosti, které si můžete koupit na ulici nebo na festivalu, se velice často dělají z rýžové mouky, která se smíchá s cukrem a pak se vaří. Těsto pak můžete dochutit sladkými fazolemi anko nebo zkaramelizovanou sójovou omáčkou a dalšími věcmi, co se dají zrovna sehnat tu sezonu.

Mochi, táhnoucí se lepivé těsto z rýžové mouky, které se tradičně ještě teplé jí v Japonsku na Nový rok. Toto těsto je základ pro další japonské sladkosti uvedené dále.

Daifuku, rýžové těsto vařené v horké lázni, dokud nezměkne a nestane se z něj lepivá hmota. Těsto se pak oválí ve škrobu a naplní se sladkými fazolemi nebo ovocem, krémem a podobně.

Dango, rýžová mouka s cukrem, z této hmoty uděláte kuličky a dáte je vařit do vroucí vody, poté kuličky napíchnete po 3 nebo po 5 na špejli. Těsto se dá různě ochutit například přírodně matchou nebo barvivem.

Youkan, želé vyrobené ze sladkých červených fazolí anko. Do želé se podle sezony přidávají třeba kaštany, sladké brambory nebo matcha.

Wagashi, tradiční sladkosti podávané při čajovém obřadu. Tady si cukrář může více vyhrát s podobou sladkostí. Sladkosti můžou být více abstraktní a stávají se uměleckým dílem, které vyjadřuje pocity umělce, aby umocnil zážitek z obřadu. Wagashi se dá dělat i doma, nejčastější ingrediencí jsou bílé fazole, sladké brambory nebo kaštany. Z těch se dá udělat pasta, kterou můžete tvarovat, jak je libo.

Diskuze ke článku

  • Test | 10. 5. 2017 09:13

    pokus

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Křupavé hovězí nudličky s brokolicí

Křupavé hovězí nudličky s brokolicí

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

Poslední sledované recepty

52
Rýže+čočka s cibulkou - příloha
Rýže+čočka s cibulkou -…
48
Nové brambory s česnekovým máslem a sýrovým dipem
Nové brambory s…
46
Zapečená červená čočka s kuřecím masem a mozzarellouu
Zapečená červená čočka s…
43
Hrnková bábovka s citronovou kůrou a mákem
Hrnková bábovka s…
34
Chřestové Caprese
Chřestové Caprese

Zajímavé články

5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se smetanou, kokosovým mlékem, kari i opečenou slaninou
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se…
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na cereálie a koláče, máme 5 lepších tipů!
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na…
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
Od pondělí do pátku: Rychlé večeře z pánve
Od pondělí do pátku: Rychlé večeře z pánve
Obědy do krabičky: Nejlepší recepty, se kterými ušetříte a hlavně si pochutnáte jako v restauraci
Obědy do krabičky: Nejlepší recepty, se kterými…
AHA.cz Zadlužená Gajerová se obrací na soud: Z herečky květinářkou

Zadlužená Gajerová se obrací na soud: Z herečky květinářkou

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Nejlepší boty na přechodné období pro dvacítky i ženy 60+? Vsaďte na tyto!

Nejlepší boty na přechodné období pro dvacítky i ženy 60+? Vsaďte na tyto!

Ženy.cz Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Blesk.cz Třetí díl Hell’s Kitchen plný emocí: Romantika a nový slavný účastník!

Třetí díl Hell’s Kitchen plný emocí: Romantika a nový slavný účastník!

SportRevue.cz FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

Maminka.cz KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

Blesk Horoskopy Která znamení zvěrokruhu trpí obžerstvím a kdo si pečlivě hlídá jídelníček?

Která znamení zvěrokruhu trpí obžerstvím a kdo si pečlivě hlídá jídelníček?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Japonské dezerty: Zdravé mlsání, nebo sladké plné barviva?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact