• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Žmolenka z brambor
Napište svůj komentář k receptu

Žmolenka z brambor

autor: Jarka O.
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žmolenka z brambor
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • brambory
    • sůl
    • hrubá mouka
    • sádlo

Postup přípravy receptu

1
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a protlačíme lisem na vařené brambory (prodával se v domácích potřebách, ale nevím, jestli se ještě vyrábí. Někdo ho má doma třeba po babičce). Osolíme, posypeme moukou a lehce promneme. Nesmíme mačkat, jenom promneme jako žmolenku na koláč.
2
Na rozpálený tuk nasypeme část této žmolenky a postupně opékáme do křupava. Získáme drobné opečky, ke kterým báječně chutná kyselé zelí.
3
**Pozn.: **někde se tomuto jídlu říká Rýpl nebo Šmorn.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Drobenka - žmolenka

Drobenka - žmolenka

Kokosová žmolenka (drobenka)

Kokosová žmolenka (drobenka)

Jemná polévka z brambor a rajčat

Jemná polévka z brambor a rajčat

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Maruška | 22. 10. 2007 15:57

    Na znojemsku se tomu říká "koláčky" a přidáváme do nich rozškvařené škvarky.

  • Petra Fingerhutová | 9. 9. 2007 16:00

    a takhle s borůvkovou omáčkou,to je potom žrádlo.Petra F.

  • Marce | 27. 8. 2007 18:45

    nevím, jestli to tu už někdo nepsal, ale jak je to opečené, tak do toho ještě zamíchat vajíčko a trochu opéct...

  • Adél | 14. 6. 2007 17:51

    Na chodsku se tomu také říká "rýpl", je to moc dobré i s kysaným mlékem

  • hana suchá | 14. 6. 2007 16:50

    já jsem taky ze Sumavy,ale rikame tomu sterc s háckem nad s...ono mi je to nepise...decka to milujou...fakt super....brambory se muzou nastrouhat a mohou být varené i den predem

  • Hana | 17. 12. 2006 12:30

    Přesně tak... na Šumavě ŠMORN... já ho dělám na sádle, otec na másle a k tomu podmáslí nebo ještě lépe kyselou smetanu. Mňam.

  • Monika | 12. 9. 2006 14:23

    Z nouze jsem jednou dala polohrubou mouku smíchanou se strouhankou. A pak to bylo nádherně křupavé. Je to moc dobré jen osolené se zeleninovým salátem nebo se zelím, pro pubertální jedlíky je to lahůdka s tatarkou (tajně ji dělám zdravější jogurtem).

  • Hana Lorencová | 12. 9. 2006 13:18

    A zkuste je posypat mákem a cukrem, ještě lepší!

  • marie Kaslová | 12. 9. 2006 13:07

    U nás na plzeňsku se tomu říká ŠMORNY dělaa je moje abička tak před 40 lety. Už je du udělt.

  • Jana | 14. 5. 2006 07:53

    Já znám něco podobného-říká se tomu bramborový třesenec.Vařené brambory nastrouhat na vál,posypat mírně polohr.moukou,zatřást válem,brambory se s moukou smíchají,pak do pekáčku,proložit nakrájeným salámem,znovu brambory s moukou,navrch pokapat rozpuštěným máslem a zapéct.Dobré,nenáročné.Samozřejmě solit podle chuti.Jiné koření nepoužívám.

  • Ivana | 28. 2. 2006 15:01

    Tak moje babička dělávala přesně tohle,ale na másle,na Šumavě se tomu říká "ŠMORN"..A je to výbornééé..

  • Emila | 1. 2. 2006 21:47

    Tohle dělala babička a já nevěděla, jak na to, hned vyzkouším

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Brambory
Pokrmy Z brambor Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hrubá mouka Sádlo Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapečené těstoviny s vepřovkou

Zapečené těstoviny s vepřovkou

Těstovinový salát Moravanka

Těstovinový salát Moravanka

Sněhové rohlíčky

Sněhové rohlíčky

Skvělá šunková pomazánka

Skvělá šunková pomazánka

Koleno v alobalu na grilu

Koleno v alobalu na grilu

Koka dortík - rychle a snadno

Koka dortík - rychle a snadno

Jablečná bábovka s vaječným likérem

Jablečná bábovka s vaječným likérem

Bramborovo-kapustové placičky

Bramborovo-kapustové placičky

Třešňová omáčka

Třešňová omáčka

Doporučujeme

55 minut
Smažené nudle s krůtím masem

Smažené nudle s krůtím masem

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

105
Vláčný perník s jablky
Vláčný perník s jablky
28
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
22
Litý perník s jablky
Litý perník s jablky
21
Karlovarský knedlík
Karlovarský knedlík
15
Klasická zelňačka
Klasická zelňačka

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá cukrárny po celém světě
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá…
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich babiček v moderní podobě
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich…
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s křupavou kůží
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s…
AHA.cz Totální vyčerpání Kubelkové: Sáhla jsem si na dno!

Totální vyčerpání Kubelkové: Sáhla jsem si na dno!

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Eva Pavlová bodovala šaty, které sluší všem! Na co si ale podle stylistky dát pozor?

Eva Pavlová bodovala šaty, které sluší všem! Na co si ale podle stylistky dát pozor?

Ženy.cz Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Blesk.cz Rapper Leo Beránek po propuštění z basy: Místo svatby rozchod

Rapper Leo Beránek po propuštění z basy: Místo svatby rozchod

SportRevue.cz FOTO: Pamatujete? 37 sexy partnerek fotbalistů, které jsme mohli vidět v roce 2018 na šampionátu v Rusku

FOTO: Pamatujete? 37 sexy partnerek fotbalistů, které jsme mohli vidět v roce 2018 na šampionátu v Rusku

Maminka.cz Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Ve 36. týdnu těhotenství jí diagnostikovali rakovinu ve čtvrtém stadiu. Zbývá vám půlrok života, řekli jí lékaři

Blesk Horoskopy Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

  • Recepty.cz
  • Žmolenka z brambor
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact