• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Žmolenka z brambor
Napište svůj komentář k receptu

Žmolenka z brambor

autor: Jarka O.
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žmolenka z brambor
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • brambory
    • sůl
    • hrubá mouka
    • sádlo

Postup přípravy receptu

1
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a protlačíme lisem na vařené brambory (prodával se v domácích potřebách, ale nevím, jestli se ještě vyrábí. Někdo ho má doma třeba po babičce). Osolíme, posypeme moukou a lehce promneme. Nesmíme mačkat, jenom promneme jako žmolenku na koláč.
2
Na rozpálený tuk nasypeme část této žmolenky a postupně opékáme do křupava. Získáme drobné opečky, ke kterým báječně chutná kyselé zelí.
3
**Pozn.: **někde se tomuto jídlu říká Rýpl nebo Šmorn.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Drobenka - žmolenka

Drobenka - žmolenka

Kokosová žmolenka (drobenka)

Kokosová žmolenka (drobenka)

Jemná polévka z brambor a rajčat

Jemná polévka z brambor a rajčat

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Maruška | 22. 10. 2007 15:57

    Na znojemsku se tomu říká "koláčky" a přidáváme do nich rozškvařené škvarky.

  • Petra Fingerhutová | 9. 9. 2007 16:00

    a takhle s borůvkovou omáčkou,to je potom žrádlo.Petra F.

  • Marce | 27. 8. 2007 18:45

    nevím, jestli to tu už někdo nepsal, ale jak je to opečené, tak do toho ještě zamíchat vajíčko a trochu opéct...

  • Adél | 14. 6. 2007 17:51

    Na chodsku se tomu také říká "rýpl", je to moc dobré i s kysaným mlékem

  • hana suchá | 14. 6. 2007 16:50

    já jsem taky ze Sumavy,ale rikame tomu sterc s háckem nad s...ono mi je to nepise...decka to milujou...fakt super....brambory se muzou nastrouhat a mohou být varené i den predem

  • Hana | 17. 12. 2006 12:30

    Přesně tak... na Šumavě ŠMORN... já ho dělám na sádle, otec na másle a k tomu podmáslí nebo ještě lépe kyselou smetanu. Mňam.

  • Monika | 12. 9. 2006 14:23

    Z nouze jsem jednou dala polohrubou mouku smíchanou se strouhankou. A pak to bylo nádherně křupavé. Je to moc dobré jen osolené se zeleninovým salátem nebo se zelím, pro pubertální jedlíky je to lahůdka s tatarkou (tajně ji dělám zdravější jogurtem).

  • Hana Lorencová | 12. 9. 2006 13:18

    A zkuste je posypat mákem a cukrem, ještě lepší!

  • marie Kaslová | 12. 9. 2006 13:07

    U nás na plzeňsku se tomu říká ŠMORNY dělaa je moje abička tak před 40 lety. Už je du udělt.

  • Jana | 14. 5. 2006 07:53

    Já znám něco podobného-říká se tomu bramborový třesenec.Vařené brambory nastrouhat na vál,posypat mírně polohr.moukou,zatřást válem,brambory se s moukou smíchají,pak do pekáčku,proložit nakrájeným salámem,znovu brambory s moukou,navrch pokapat rozpuštěným máslem a zapéct.Dobré,nenáročné.Samozřejmě solit podle chuti.Jiné koření nepoužívám.

  • Ivana | 28. 2. 2006 15:01

    Tak moje babička dělávala přesně tohle,ale na másle,na Šumavě se tomu říká "ŠMORN"..A je to výbornééé..

  • Emila | 1. 2. 2006 21:47

    Tohle dělala babička a já nevěděla, jak na to, hned vyzkouším

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Brambory
Pokrmy Z brambor Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hrubá mouka Sádlo Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Prezidentský guláš II.

Prezidentský guláš II.

Lehká jogurtová buchta s ovocem, skořicovou posypkou a čokoládou

Lehká jogurtová buchta s ovocem,…

Ředkvičkový salát se šunkou

Ředkvičkový salát se šunkou

Jogurtová buchta s ovocem II.

Jogurtová buchta s ovocem II.

"Štafetky" - zákusky, roláda, řez

"Štafetky" - zákusky, roláda, řez

Kroupový oběd (večeře)

Kroupový oběd (večeře)

Nočky se špenátem a slaninou

Nočky se špenátem a slaninou

Zázvorový macerát - sirup pro dospělé

Zázvorový macerát - sirup pro dospělé

Dušený listový špenát na špeku (slanině)

Dušený listový špenát na špeku …

Doporučujeme

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

44
Škvarkové placky
Škvarkové placky
29
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
28
Vepřové s pepřovou omáčkou
Vepřové s pepřovou…
28
Prsa v mrkvi
Prsa v mrkvi
21
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolicová polévka se…

Zajímavé články

Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou přesnídávku nebo povidla bez práce
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou…
Perník na plech 5x jinak: S dýní, cuketou, jablky, kandovaným zázvorem i povidly
Perník na plech 5x jinak: S dýní, cuketou, jablky…
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
AHA.cz Brožová drsně o Jílkové: Míše dnes asi přeskočilo

Brožová drsně o Jílkové: Míše dnes asi přeskočilo

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Blesk pro ženy Kontroverzní trend z 80. let, který milovala Diana, je zpět! Přijdete mu na chuť i vy?

Kontroverzní trend z 80. let, který milovala Diana, je zpět! Přijdete mu na chuť i vy?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Veronika Arichteva po ztrátě miminka: Zbavuje se kšeftů

Veronika Arichteva po ztrátě miminka: Zbavuje se kšeftů

SportRevue.cz Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Maminka.cz „Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

„Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

  • Recepty.cz
  • Žmolenka z brambor
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact