• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Žemlovka s jablky a tvarohem
Napište svůj komentář k receptu

Žemlovka s jablky a tvarohem

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 357
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Žemlovka s jablky a tvarohem
Žemlovka s jablky a tvarohem
Žemlovka s jablky a tvarohem
Žemlovka s jablky a tvarohem
Žemlovka s jablky a tvarohem
Žemlovka s jablky a tvarohem
4fotografie
Nahrát fotku
 

Pokrm, který vás vrátí do dětských let. Je tradiční součástí české kuchyně a často je podáván ve školních jídelnách nebo jídelnách závodního stravování.

Suroviny

4 porce
    • 2
      plátek máslo (1 do tvarohové náplně, druhý na vymazání pekáče)
    • 3
      ks vejce
    • 1,50
      dl mléko
    • 100
      g moučkový cukr
    • strouhanka na vysypání pekáče
    • 250
      g měkký tvaroh
    • 5
      ks houska 2-3 dny staré (nebo žemle)
    • 6
      ks jablka
    • 1
      hrst rozinky

Postup přípravy receptu

1
Trochu zatvrdlé housky nakrájíme na tenké plátky (3-4 mm), mléko nalijeme v nízké vrstvě na mělký talíř a 1/3 plátků housek v něm jednou stranou namočíme, hned vyndáme a klademe namočenou stranou dospod na vymazaný a vysypaný pekáč.

RADA: Jak využít staré pečivo?

2
Jablka nastrouháme. Tvaroh rozmícháme s cukrem, žloutky, plátkem másla a asi 2 lžícemi mléka. Přidáme rozinky.

RADA: Jak vyrobit máslo

3
Na již pokladenou třetinu houskových plátků v pekáči rozetřeme polovinu připravené tvarohové směsi a přikryjeme 1/2 polovinou jablek. Na ně dáme druhou třetinu namočených houskových plátků, potřeme druhou polovinou tvarohového krému a poklademe zbytkem jablek. Vse zakryjeme poslední třetinou namočených houskových plátků (vždy namočenou stranou dolů).

RADA: 5 vychytávek, které využijete nejen při pečení sladkého

4
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme asi 60g moučkového cukru.

RADA: Jak ušlehat bílky?

5
Pečeme nejdříve bez sněhu ve středně vyhřáté troubě (150-180 st.) zhruba 1/2 hodiny, až jablka povolí a vrchní plátky housky zatvrdnou. Poté potřeme ušlehaným tuhým sněhem a krátce - stačí 5-8 min - zapečeme v troubě.
6
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ ŽEMLOVKY: Příprava žemlovky z čerstvých rohlíků nebo veky. Čerstvé pečivo je měkké a plné vlhkosti. Když ho namočíte do mléka, okamžitě se nasákne, ztratí veškerou strukturu a změní se na kaši. Výsledná žemlovka je pak hutná, mazlavá a rozbředlá, zejména ve spodní vrstvě. Použijte proto pečivo staré ideálně dva až tři dny. Je mírně oschlé a pevnější, takže se chová jako houba – nasaje mléko, ale udrží si svůj tvar a strukturu. Další chybou bývá příliš vodnatá jablečná náplň. Nastrouhaná jablka proto dejte do mísy, promíchejte s cukrem a skořicí a nechte 10 minut stát. Poté z nich rukama vymačkejte přebytečnou šťávu.
7
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Namísto vaničkového tvarohu použijte ten v kostce. Řídký tvaroh přidává do žemlovky další nechtěnou vlhkost. Rohlíky nenechte v mléce louhovat příliš dlouho, ale ani krátce. Každé kolečko rohlíku jen rychle protáhněte mléčnou směsí z obou stran a hned klaďte do pekáče. Pečte žemlovku tak dlouho, dokud není nejen zlatavá na povrchu, ale i pevná uprostřed. Zkuste do středu zapíchnout špejli – po vytažení by na ní neměly ulpívat tekuté, syrové kousky. Nebojte se na povrch žemlovky poklást několik plátků másla. Máslo se rozpustí, vsákne do horní vrstvy a vytvoří neodolatelnou, voňavou a křupavou kůrčičku.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Žemlovka

Žemlovka

Hruškovo-skořicová žemlovka se sněhem

Hruškovo-skořicová žemlovka se sněhem

Žemlovka s brusinkami

Žemlovka s brusinkami

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • JEDNODUŠE | 15. 5. 2023 15:26

    Dělám už po několikáté a je rychlá a velmi dobrá . Někdy z vánočky ,jindy z obyčejného pečiva. Obě žemlovky jsou výborné. Když dělím z jablíčky tak přidávám skořici.

  • Andrea94 | 29. 10. 2018 18:36

    Žemlovku jsem dělala poprvé, hledala jsem rychle nějaký recept a tenhle mě moc zaujal. Vyzkoušela jsem a musím říct, že je opravdu výborná! :) Jen jablka jsem si ochutila skořicovým cukrem a cukr do tvarohu jsem sypala dle oka a chuti :D Výborný recept, chválím :)

  • ElenaJ | 28. 1. 2018 12:00

    Skvělá žemlovka. Také jsem se inspirovala komentáři a přidala skořici, do tvarohu vanilinový cukr a na horní vrstvu pečiva plátky másla, ale základ je pořád stejný a výsledek fakt výborný, i přítel chválil ;-). A pekla jsem z rohlíků (tužší vánočka nebyla po ruce). Takže ukládám a rozhodně doporučuji :3.

  • Štěpánka | 28. 3. 2017 10:51

    :-* :-* Výborná byla. Je pravda, že jsem se ještě inspirovala komentáři, ale základ je hlavní. Super, děkuji <3

  • katka | 26. 10. 2016 15:44

    Delam jen z vanocky tvaroh rozinky cukr jak mi napadne

  • katka | 26. 10. 2016 15:44

    Delam jen z vanocky tvaroh rozinky cukr jak mi napadne

  • Majka | 3. 9. 2014 14:19

    Zemlovku jsem nikdy nemela rada.Ted sem tehu a prvni recept ktery sem zkusila byl tento.Se skorici uplne super.Mnamka opravdu doporucuju.Pani ktere se to nezda asi zrejmne neumi pect :-D

  • Martik | 15. 9. 2013 20:18

    Dělala jsem i se skořicí a byla výborná :-) :-) :-) díky za recept :-[ :-[

  • SKSandy
    SKSandy | 28. 3. 2013 20:38

    skoro stejný dělám. Jen množství je trošku jinak. Přidávám ještě skořicový cukr, rozinky namočené v rumu. Do tvarohu přidávám citronovou kůru. Máslo do tvarohu nepřidávám, jen vymazávám formu - nebo spíš pečící papír a pak dám plátečky másla na horní vrstvu rohlíků. Máslo dodává výbornou chuť. Strouhanku tedy vůbec nepotřebuji. Do sněhu jsem přidala vanilkové aroma. Chutná pak lépe. Přidávám foto :-)

  • Jiřina Kokešová | 22. 2. 2013 08:31

    já místo druhé vrstvy housek, dala plátky vánočky namočené v mléce. Mňamka <3

  • AliK | 20. 8. 2012 22:14

    Opravdu výborné! Já přidala ještě rozinky a skořici a nemělo to chybu :-)

  • rapaka | 15. 4. 2012 19:53

    taky jsem to vyzkoušela a je to výborné, nevím jak si to dělala, jestli to nebude rukama :-D

  • mama | 7. 3. 2011 10:30

    co to je za recept to se vubec nehodí ja jsem to zkoušela a je to nedobré

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sladká jídla Žemlovka
Pokrmy Sladké Oběd Večeře Pečení Děti Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Houska Jablka Máslo Měkký tvaroh Mléko Moučkový cukr Rozinky Strouhanka Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Celerová pomazánka s vejcem

Celerová pomazánka s vejcem

Linecké košíčky

Linecké košíčky

Květákový nákyp

Květákový nákyp

Dýňový prívarok

Dýňový prívarok

Karamelové oplatkové řezy

Karamelové oplatkové řezy

Dršťková polévka z vepřových žaludků

Dršťková polévka z vepřových žaludků

Kakaovo-kávový moučník

Kakaovo-kávový moučník

Kuskus s krůtím masem a pikantní mrkví

Kuskus s krůtím masem a pikantní mrkví

Pořádná česnečka

Pořádná česnečka

Doporučujeme

50 minut
Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky

Dýňová panenka Wellington s…

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

95 minut
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Poslední sledované recepty

63
Rajčatový salát s fazolemi
Rajčatový salát s…
48
Mojito Relax limetka
Mojito Relax limetka
29
Zeleninový salát s bílým (salátovým) sýrem
Zeleninový salát s bílým…
29
Negroni
Negroni
28
Bramborová pomazánka  na chlebíčky
Bramborová pomazánka na…

Zajímavé články

Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
AHA.cz Deník Aha! 1.11.2025

Deník Aha! 1.11.2025

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Blesk pro ženy Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Ceny Thálie 2025 jsou rozdány: Slzy Absolonové a dojetí oceněných!

Ceny Thálie 2025 jsou rozdány: Slzy Absolonové a dojetí oceněných!

SportRevue.cz VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Listopad podle numeroložky: Jeden výjimečný týden! A pozor na citové vydírání

Listopad podle numeroložky: Jeden výjimečný týden! A pozor na citové vydírání

Další doporučené recepty:

Žemlovka s banánem a čokoládou
Žemlovka s banánem a čokoládou
Žemlovka s brusinkami
Žemlovka s brusinkami
Žemlovka s jablkem a hruškou
Žemlovka s jablkem a hruškou
Žemlovka s ovocem a vanilkovou omáčkou
Žemlovka s ovocem a vanilkovou omáčkou
Žemlovka s tvarohem a jablky
Žemlovka s tvarohem a jablky
Žemlovka s tvarohem, čokoládovo kávová omáčka, marinovaná višeň
Žemlovka s tvarohem, čokoládovo kávová…
  • Recepty.cz
  • Žemlovka s jablky a tvarohem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact