• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Zavařování hub
Napište svůj komentář k receptu

Zavařování hub

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 179
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Zavařování hub
Zavařování hub
Zavařování hub
Zavařování hub
Zavařování hub
Zavařování hub
Zavařování hub
Zavařování hub
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

8 porce
    • 1
      lžíce sůl
    • 1
      lžička pepř mletý
    • 1
      kg houby

Postup přípravy receptu

1
Houby nakrájíme na námi oblíbené kousky, (plátky, kostičky...), dáme do mísy, osolíme, mírně opepříme a důkladně promícháme. Necháme 20 minut odležet.

RADA: Jak na voňavé sušené houby?

2
Touto směsí naplníme skleničky 1 cm pod okraj. (Pozor! Použijte klasické skleničky se závitem, ne ty novější s jemným závitem).

RADA: 10 rad, jak skladovat potraviny, aby se tak rychle nekazily

3
Naplněné a uzavřené je naskládáme do hrnce (na dno kousek látky, nebo kapesník) a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni cca 1 hodinu. Občas zkontrolujeme hladinu vody, měla by být těsně pod víčka a doléváme vařící vodou třeba z varné konvice. Při vytahování víčko mírně povolíme a upustíme trochu vzduchu a ihned zpět zatáhneme. Tím se uvolní ze skleničky přetlak a po vychladnutí perfektně drží, víčka při chladnutí lupou, to je známka, že víčko chytlo.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Smaženice z hub

Smaženice z hub

Krkonošský hubník

Krkonošský hubník

Guláš z hub

Guláš z hub

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jirka | 15. 7. 2016 06:33

    Nikdy víčka nepovoluji. Zavařování není o tom, že by ve skleničce zůstal přetlak. Při vaření samozřejmě přetlak vzniká, ale ten ohřátý vzduch unikne přes víčko ven. Vidíte, že když zavařujete a máte skleničky pod vodou, tak z nich unikají bublinky. A o to jde. Pak, když se to ochladí, vzniká ve sklenicích podtlak, který drží víčko "přicucnuté"

  • Bambíno | 15. 9. 2014 09:10

    Tak to je naprostý nesmysl, který vznikl překroucením faktu, že rozmrazené houby se rychle kazí

  • Honza | 10. 9. 2014 13:21

    20 roků houby jen mrazím, dokonce teď na internetu to říkal mykolog, že to lze tak dělat, jen už si nepamatuju adresu. Ještě jsem nenašel zmrazenou toxickou houbu. Samozřejmě je dělám i jinak ( v láku , v sádle a pod.).

  • Jana | 4. 9. 2014 16:55

    houby mi pění ikdyž jsem povolila víčko,je to v pořádku nebo už ted jsou zkažené???

  • Petr | 25. 9. 2013 22:46

    A to se jako zavařuje na sucho ? Ničím to nemám zalívat ? Díky

  • bookus | 25. 6. 2013 22:56

    http://bovinky.blogspot.cz/2013/06/zavarovani-zampionu.html Malé žampiony se očistí a ve smaltované nebo aluminiové nádobě s trochou jedlé sody povaří, pak se dá svrchní hnědý povlak lehce sloupnouti. Očištěné žampiony vaříme pak ve vodě, kam jsme přidali .....

  • pšourkin | 14. 10. 2012 03:54

    http://hobby.idnes.cz/mrazeni-hub-pravidla-0re-/houby.aspx?c=A120926_133205_houby_mce

  • renda | 1. 10. 2012 12:56

    Víš proč se vaří, dusí?!...když houba zmrzne stává se toxickou....i jedlá....tepelnou upravou před zmrznutím se tomu zabrání....nevypadá sice tak dobře, ale má to svůj důvod holka....!

  • Majka Rončáková | 10. 8. 2010 09:01

    Taky jsem takhle kdysi sterilovala houby, ale teď to dělám tak, že nechám vydusit vodu a pak je dám do skleniček a steriluji 2x asi po hodině. Vydrží i několik let, pokud se nesní.

  • Jitka Vavrčíková | 9. 8. 2010 13:58

    Nevím, proč při zmrazování všichni houby a hříbky ovařujete. Já je očistím, nakrájím, dám do plastové krabičky a rovnou do mrazáku. Po vyjmutí pro přípravu jídla je propláchnu v sítku. Myslím, že ovařováním ztrácejí naprosto svoji chuť. A jestli mně tam zůstane kousek jehličí, to mi vůbec nevadí. Pořád je to více hygienické než to co si nosíme ze supermarketů!!!

  • Jana Remková | 13. 1. 2008 12:55

    Děkuji panu Jaroslavovi za obsáhlé rady nám všem!!Určitě se jimi příště budu řídit,ohledně toho víčka. Jana

  • Jaroslav Turoň | 27. 11. 2007 09:24

    Houby je třeba víc napěchovat pak jsou skleničky plnější. Dělám to takhle již několik let a ještě nikdy se mi nestalo, že by se z toho stalo nějaké pyré, nebo podobně... Nevím, kde se stala chyba..( Janě Nesvadbové). Toho povolení a opětného zatáhnutí víčka se není třeba obávat, jen je to třeba udělat opravdu zatepla pomocí utěrek, chňapek...ihned při vytahování skleniček. Tím se docílí podtlaku ve skleničce (při chladnutí),který víčko vtáhne "dovnitř".(Jani Remkové) :-) A soli a pepře? Jako Vlasta Burian - přiměřeně...(pro Jarču).:-)Jara1

  • Jarča | 26. 9. 2007 06:48

    Tak jsem to taky zkusila, asi se musí houby do skleniček trochu natlačit, aby byly po zavaření plné, někde jich mám taky míň. Rozvařené je nemám, vypadají docela dobře. Jen by bylo možná dobré upřesnit na jaké množství hub kolik soli a kolik pepře. Děkuji za recept.

  • Jana Remková | 18. 9. 2007 11:04

    Iveto,to je výborný recept,co děláte,ale myslím,že ne každý chce dělat houby na kyselo!Ikdyž já určitě,ale zkusím ty houby s paprikou a cibulí!!Jana

  • Iveta | 15. 9. 2007 11:22

    já zavařuju houby už mraky let,jen jedním způsobem...a to,že povařím směs hub asi 5 minutek ve slané vodě,scedím,mám už připravený nálev z Deka,cukerinu a octa.Houby dám přes noc,nebo alespoň na 4 hodinky do poloviny nálevu a nechám je nasáknout.Poté je scedím,dám do skleniček,doleju zbylým nálevem,navrch dám kolečka cibule a steriluju 20 min.na 80 stupňů.Jsou výborné,bez šlemu.

  • Jana Remková | 15. 9. 2007 10:52

    Tak jsem vyzkošela a je sice pravda,že v některých skleničkách je méně,ale asi jsem jich tam dala míň.Většina je téměř plná a jen asi 1 cm je tam houbové šťávy na dně.Víčka jsem ale neuvolňovala,jak autorka píše,ze strachu,že by se mi pak zkazily houby.Není z hub žádná kaše,jsou to opravdu kousky hub,vzhlednější,než kybych je dusila,snažila jsem se to dělat přesně podle návodu a jsem spokojená!Hodnotím za 1! Jana Remková

  • Jana Nesvadbová | 14. 9. 2007 08:44

    Hned jsem tento recept zkusila a jednu skleničku po zavaření vyzkoušela, z naplněné skleničky byla zhruba čtvrtina prázdná a zavařená směs bylo něco jako naprosto nevzhedné pyré - nebo houbový sulc- fakt to máte vyzkoušené - prosím dejte vědět, kde jsem uděla chybu---byla to klasická houbová směs- nikoli jeden druh

  • Anonym | 14. 9. 2007 07:31

    Tak toto neznám,a abych řekla pravdu, asi bych to sama od sebe neprubla.Ale když je vyzkoušený ,tak zkusím.Není po zavaření sklenička poloprázdná?Já je napřed trochu předvařím v osolené vodě,právě pro to, abych neměla sklep poloprázdných skleniček.Jestli ne,odpadá zbytečná práce a mytí nádobí navíc.Prosím moc o odpověď.Dík.PS

  • Jarča | 14. 9. 2007 07:23

    Houby na kyselo: nakrájené houby povařit v osolené vodě 5 min., během vaření sbírat pěnu, po uvaření slít a propláchnout, po vychladnutí plnit do skleniček, já dávám na dno jen kolečko cibule. Zalít vychladlým svařeným lákem (třeba jako na okurky) a sterilovat 15 min.

  • Jana Remková | 13. 9. 2007 11:45

    Mooooc děkuji za tento recept!Přítel se za chvíli vrátí z hub a vím,že má zase plný koš a v mražáku už na nic jiného nemám místo,a tak jsem chtěla tady najít nějaké řešení a vy jste mi tady spadla z nebe!!! Nebyla jsem si jistá,jestli mám houby předvařit a vidím,že nemusím.Tak moc děkuji a hned i známkuji!Za 1!! Nemáte ještě recept na zavařené houby na kyselo? Hulova.Remkova@seznam.cz předem děkuji! Jana

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání Nakládané houby
Ostatní Zavařování a nakládání Zavařování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Houby Pepř mletý Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Arabské kuře

Arabské kuře

Kuřecí cacciatore

Kuřecí cacciatore

Hermelínové brambory

Hermelínové brambory

Brokolice alá brokolice

Brokolice alá brokolice

Vařený krém do cukroví a řezů

Vařený krém do cukroví a řezů

Kuřecí na houbách pro začínající kuchaře

Kuřecí na houbách pro začínající…

Turistická pomazánka

Turistická pomazánka

Dietní těstovinový salát s tuňákem a citronem

Dietní těstovinový salát s tuňákem a…

Pečená dýně

Pečená dýně

Doporučujeme

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

95 minut
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Poslední sledované recepty

38
Hospodský nakládaný hermelín
Hospodský nakládaný…
22
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
20
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
20
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
15
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
AHA.cz Ornella Koktová v maléru? Případ pro sociálku, kleje babička Monika

Ornella Koktová v maléru? Případ pro sociálku, kleje babička Monika

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Blesk pro ženy Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Halloween slavných: Sexy Kubelková, Lela v latexu i nápaditá Leitgeb

Halloween slavných: Sexy Kubelková, Lela v latexu i nápaditá Leitgeb

SportRevue.cz FOTO: Krásky z bazénů. Simona Baumrtová, Bára Seemanová a 30 dalších nejhezčích (ex)plavkyň světa

FOTO: Krásky z bazénů. Simona Baumrtová, Bára Seemanová a 30 dalších nejhezčích (ex)plavkyň světa

Maminka.cz Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Blesk Horoskopy Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

Další doporučené recepty:

Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu
Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu
Zavařenina z růží
Zavařenina z růží
Zavařenina z višní a ořechů s levandulí
Zavařenina z višní a ořechů s levandulí
Závin "Šílený Max"
Závin "Šílený Max"
Závin s nivou
Závin s nivou
Závin s uzeným masem
Závin s uzeným masem
  • Recepty.cz
  • Zavařování hub
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact