• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Vláčný žitný chléb
Napište svůj komentář k receptu

Vláčný žitný chléb

autor: Adam Chuchel
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 46
doba přípravy: 150 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vláčný žitný chléb
Nahrát fotku
 

Suroviny

12 porce
  • Kvásek
    • 30
      g vlažná voda (g = ml)
    • 7
      g sušené droždí (můžete dát i 8g)
    • 1
      špetka cukr
  • Těsto
    • 576
      g celozrnná žitná mouka (může být i BIO)
    • 70
      g špaldová mouka (může být i BIO)
    • 565
      g vlažná voda (g=ml)
    • 23
      g olej (ideálně olivový, může být i slunečnicový nebo řepkový)
    • 6
      g sůl
    • 75
      g semínka (Směs semínek viz níže)
  • Směs semínek 75g (dle chuti)
    • 30
      g dýňová semínka
    • 20
      g chia semínka
    • 25
      g lněná semínka

Postup přípravy receptu

1
Nejdříve si dáme do menší misky nebo hrníčku vlažnou vodu, ve které mícháme cukr, dokud se nerozpustí a následně nasypeme celý sáček sušeného droždí. Odložíme na cca 15 minut na teplé místo (na topení) a necháme vzejít kvásek.

RADA: Jak oloupat brambory

2
Mezitím si do mísy navážíme ingredience na těsto. Pořadí je úplně jedno, já osobně začínám moukou žitnou a špaldovou, vodou, olejem, solí a semínky.

RADA: Jak skladovat chléb?

3
Po vyběhnutí kvásku ho přidáme do ingrediencí na těsto a budeme zpracovávat. Já používám kuchyňského robota s hákem, kterého nechám na 1. nebo 2. stupeň hnětat dohromady asi 15 minut. Je důležité těsto kontrolovat a třeba i robotovi trochu pomoct, vespod se občas nepromíchá nějaká mouka.
4
Když máte těsto hladké a nevypadá jako řídká kaše, tak si ho z misky přendáme na vál nebo na kuchyňskou linku. Posypeme troškou žitné mouky a těsto ručně lehce zpracujeme. Nesmíme si s ním moc hrát, protože těsto má tendenci potom hodně lepit. Pokud byste těsto neměli dost tuhé už z robota, tak přisypte mouku po lžících (1-3 max.).

RADA: Jak na domácí chléb

5
Po zpracování těsta ho vytvarujeme a vložíme do nějakého pekáčku nebo formy na pečení. Vždy je nutné formu vystlat pečicím papírem nebo alespoň vytřít olejem a vysypat moukou. Mně se nejvíce osvědčil pečicí papír. Potřeme troškou vody a pod utěrkou necháme na teplém místě vykynout. Ideálně 2 hodiny, když bude více tak nevadí.
6
Předehřejte si troubu na 220°C. Po vykynutí sundejte utěrku a nahraďte ji alobalem. Chléb se potom nebude připalovat a pěkně se propeče. Ještě trochu pokapejte vodou a vložte do trouby přímo doprostřed. Po 5 minutách stáhněte troubu na 200°C a pečte dalších 45-50 minut. Nebojte se těsto kontrolovat špejlí, ale opatrně - kůrka může být hodně tvrdá.
7
Po upečení ihned vyklopte z formy a dejte na mřížku vychladnout. Při chladnutí chleba přikryjte utěrkou aby neokoral.
8
A už si jen užijte výborný, měkký a vláčný žitný chléb :) Dobrou chuť.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pšenično-žitný chléb

Pšenično-žitný chléb

Domácí chleba

Domácí chleba

Žitný chléb Ondra

Žitný chléb Ondra

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Chléb & placky
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Chia semínka Cukr Dýňová semínka Lněná semínka Olej Semínka Špaldová mouka Sůl Sušené droždí Vlažná voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Dušené hovězí plátky

Dušené hovězí plátky

Bramborové krokety III.

Bramborové krokety III.

Špekové knedlíky pro silné muže

Špekové knedlíky pro silné muže

Vepřové ragú z mletého masa

Vepřové ragú z mletého masa

Med ze sedmikrásek

Med ze sedmikrásek

Hermelínový salát

Hermelínový salát

Uhlířina II.

Uhlířina II.

Dýňový kompot s ananasovou šťávou

Dýňový kompot s ananasovou šťávou

Jehněčí pečeně s opékanými brambory a omáčkou z červeného vína

Jehněčí pečeně s opékanými brambory a…

Doporučujeme

50 minut
Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a kuřetem

Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a…

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Poslední sledované recepty

134
Míchaná vejce (nejen) s romadůrem nebo tvarůžky
Míchaná vejce (nejen) s…
26
Quinoa - jako příloha nebo zavářka do polévek
Quinoa - jako příloha…
18
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
16
Pečené uzené koleno
Pečené uzené koleno
16
Chlupaté cuketové knedlíky či halušky
Chlupaté cuketové…

Zajímavé články

Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým to zvládnete raz dva
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým…
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si ho můžete vyrobit doma?
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si…
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se smetanou, kokosovým mlékem, kari i opečenou slaninou
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se…
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na cereálie a koláče, máme 5 lepších tipů!
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na…
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
AHA.cz Skandál Rolins s Nedvědem: Drsný ortel Soukupa nad Méďou

Skandál Rolins s Nedvědem: Drsný ortel Soukupa nad Méďou

Mimibazar Zpevněte tělo elektřinou a pak se zmrazte: Co je EMS trénink a proč ho vyzkoušet?

Zpevněte tělo elektřinou a pak se zmrazte: Co je EMS trénink a proč ho vyzkoušet?

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy A zase ta Aňa! Česká herečka tentokrát ovládla červený koberec v Torontu

A zase ta Aňa! Česká herečka tentokrát ovládla červený koberec v Torontu

Ženy.cz Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Blesk.cz Zesnulý muzikant David Stypka (†41): Úspěchy i po smrti! Maminku drží nad vodou

Zesnulý muzikant David Stypka (†41): Úspěchy i po smrti! Maminku drží nad vodou

SportRevue.cz FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

Další doporučené recepty:

Vláčný perník
Vláčný perník
Vláčný perník s jablky
Vláčný perník s jablky
Vláčný velikonoční beránek
Vláčný velikonoční beránek
Vládní bábovka
Vládní bábovka
Vlašimské řízky
Vlašimské řízky
Vlašský salát podle ČSN
Vlašský salát podle ČSN
  • Recepty.cz
  • Vláčný žitný chléb
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact