• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Velikonoční mazanec
Napište svůj komentář k receptu

Velikonoční mazanec

autor: KejPi
0.0
moje hodnoceni
3.6
hodnotilo: 7
doba přípravy: 240 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

10 porce
    • 500
      g polohrubá mouka + dle potřeby
    • 30
      g droždí
    • 100
      g máslo
    • 3
      ks žloutek
    • 1
      ks rozšlehané vejce na potření
    • 80
      g cukr krupice
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 80
      g mandle plátky
    • 100
      g rozinky
    • 50
      ml tuzemák
    • 50
      g sušené ovoce dle chuti
    • citronová kůra
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka muškátový oříšek
    • 200
      ml mléko

Postup přípravy receptu

1
Nejprve si připravíme kvásek. Kvasnice rozmícháme se lžičkou krupicového cukru a zalijeme asi polovinou vlažného mléka. Přidáme cca 2 lžíce mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 20 minut vzejít. Objem by se měl během té doby přibližně zdvojnásobit.

RADA: Jak na dokonalý kvásek?

2
Zatímco nám kyne kvásek, rozinky namočíme do rumu. Pomalu rozpustíme máslo, promícháme ho se zbytkem mléka a necháme chladnout, průběžně mícháme. Do těsta nesmí být horké!
3
Do mísy prosejeme 450 gramů mouky (zbytek budeme potřebovat, až přidáme rozinky), přisypeme zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, špetku nastrouhaného muškátového oříšku a velkou špetku soli. Ingredience promícháme, vytvoříme důlek uprostřed, do kterého nalijeme vzešlý kvásek, přidáme 3 žloutky a rozpuštěné máslo s mlékem (nesmí být horké).
4
Začneme míchat tekuté ingredience od středu a postupně přimícháváme suché ingredience okolo. Začneme hníst a vypracujeme hladké těsto, které by se nemělo lepit (trvá to cca 10 minut). Přidáme část plátků mandlí a rozinky. Můžeme dát i další sušené ovoce podle chuti, dobré jsou např. sušené meruňky pokrájené na kousky. Rozinky můžeme přidat i s rumem, ale opatrně, aby se těsto nezačalo lepit. Všechno zapracujeme do těsta, pravděpodobně bude potřeba přidat zbytek mouky. Těsto by mělo být hladké, nelepivé a spíše tužší, aby mazanec udržel tvar. Pokud se těsto stále lepí (moc rumu), tak přidáme ještě trochu mouky.

RADA: Jak snadno oloupat mandle?

5
Těsto překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout (mělo by zdvojnásobit svůj objem). Poté těsto lehce propracujeme, aby se dovnitř dostal vzduch, a dáme opět na hodinu kynout (zase by mělo zdvojnásobit svůj objem). Potom těsto vyndáme z mísy na pracovní plochu, lehce propracujeme a vytvoříme kulatý bochník.
6
Bochník dáme na plech vyložený pečicím papírem (nebo vymazaný tukem), přikryjeme utěrkou a necháme další přibližně hodinu kynout. Troubu vyhřejeme na 180 °C, mazanec nařízneme na vrchu do kříže, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými plátky mandlí. Pečeme 5 minut na 180 °C, pak stáhneme teplotu na 150 °C a pečeme dalších cca 45 minut.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Mazanec s mandlemi

Mazanec s mandlemi

Tvarohový mazanec

Tvarohový mazanec

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Velikonoce
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Mandle Máslo Mléko Muškátový oříšek Polohrubá mouka Rozinky Rozšlehané vejce Sůl Sušené ovoce tuzemák Vanilkový cukr Žloutek

Velikonoční mazanec

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Smažené banány

Smažené banány

Telecí perkelt

Telecí perkelt

Maminčina jablečná buchta

Maminčina jablečná buchta

Tříbarevný koláč II.

Tříbarevný koláč II.

Dort s ovocem a želatinou

Dort s ovocem a želatinou

Rychlá koprovka bez jíšky

Rychlá koprovka bez jíšky

Špenátové brambory - příloha

Špenátové brambory - příloha

Rizoto se slaninou a žampiony

Rizoto se slaninou a žampiony

Fazolový salát - rychle a chutně

Fazolový salát - rychle a chutně

Doporučujeme

50 minut
Francouzské brambory s pórkem

Francouzské brambory s pórkem

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Velikonoční mazanec

Poslední sledované recepty

139
Candát polévaný máslem s fenyklem a ředkvičkami
Candát polévaný máslem s…
125
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
47
Tousty do školy
Tousty do školy
44
Těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou
Těstovinový salát s…
32
Ryba hříbky plněná, na másle smažená
Ryba hříbky plněná, na…

Zajímavé články

Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich místo kečupu výbornou omáčku nejen na těstoviny
Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich…
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové ho zvládnete jedna báseň
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové…
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji využít v kuchyni, aby vám chutnala
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji…
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je uchovat na zimu
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je…
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání až po senzační recepty
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání…
AHA.cz Zdrcený Vydra od Bouškové: Smutné, ale tohle je prostě život

Zdrcený Vydra od Bouškové: Smutné, ale tohle je prostě život

Mimibazar Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Dáma.cz Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Blesk pro ženy Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co naopak lichotí?

Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co naopak lichotí?

Ženy.cz 7 maličkostí, které mě zaručeně vytočí. Máte to stejně?

7 maličkostí, které mě zaručeně vytočí. Máte to stejně?

Blesk.cz Fotograf slavných Robert Vano (77): První fotky po operaci krkavic! Cigárko si však neodpustil

Fotograf slavných Robert Vano (77): První fotky po operaci krkavic! Cigárko si však neodpustil

SportRevue.cz FOTO: Nazí cyklisté v ulicích. Naked Bike Ride frčí už v 80 městech světa

FOTO: Nazí cyklisté v ulicích. Naked Bike Ride frčí už v 80 městech světa

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Zdravotní problémy podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Zdravotní problémy podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Další doporučené recepty:

Velikonoční jidáše - krok za krokem
Velikonoční jidáše - krok za krokem
Velikonoční kopřivová nádivka
Velikonoční kopřivová nádivka
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec
Velikonoční mazanec bez vajec
Velikonoční mazanec bez vajec
Velikonoční medové řezy
Velikonoční medové řezy
Velikonoční mrkvový beránek
Velikonoční mrkvový beránek
  • Recepty.cz
  • Velikonoční mazanec
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact