• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Vánoční krůta
Napište svůj komentář k receptu

Vánoční krůta

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 13
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánoční krůta
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
  • Krůta
    • 1
      ks krůtí maso celá krůta
    • máslo 1/8 ks
    • 100
      g slanina
    • 2
      lžička sůl
  • Nádivka
    • máslo 1/8 ks
    • 3
      ks vejce
    • 1
      hrst mandle
    • 3
      ks rohlík
    • 1
      šálek mléko nebo smetana
    • 1
      špetka muškátový květ
    • 1
      plechovka paštika malá
    • 1
      ks petrželka
    • 3
      lžička sůl

Postup přípravy receptu

1
Očištěnou krůtu osolíme, prsa a stehna prošpikujeme nudličkami slaniny a volátko, včetně kůže pod krkem naplníme nádivkou.
2
Rohlíky nakrájíme na kostičky a polijeme mlékem. Změklé máslo utřeme se žloutky do pěny, osolíme, okořeníme muškátem a petrželkou, vmícháme namočené rohlíky, spařené, oloupané a nasekané mandle a malou paštičku, a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Kůži zašijeme, aby nádivka, která pečením nabude, nevytékala. Krůtu vložíme na pekáč, podlijeme ji horkou vodou nebo drůbežím vývarem, zbytek slaniny vložíme do břišní dutiny a pečeme v horké troubě. Často potíráme rozehřátým máslem, obracíme, podléváme a přeléváme vypečenou šťávou.
3
Větší krůtu raději přikryjeme alobalem, aby se svrchu nepřipalovala. Teprve ke konci pečení alobal sejmeme a krůtu opečeme dočervena. Krůtu pečeme asi 2 až 3 hodiny, podle stáří a velikosti.
4
Při porcování by každý stolovník měl dostat kousek masa bílého, kousek tmavého a plátek nádivky. Vypečenou šťávu z krůty slijeme, pekáč polijeme horkou vodou a napečenou šťávu ze stěn pekáře seškrábeme. Svaříme ji se slitou šťávou po pečení a přeléváme s ní maso nebo přílohu.
5
Pečenou krůtu podáváme s brambory nebo knedlíky a s hruškovým a jeřabinovým kompotem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Nejlepší vánoční krůta

Nejlepší vánoční krůta

Krůta po americku

Krůta po americku

Mlsná krůta

Mlsná krůta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • IVAN KEBLÚŠEK | 6. 1. 2009 18:29

    vynikající ,je to zvláštní ,ale krůtu jsem nikdy moc nemusel.Po vyzkoušení tohoto receptu budu pro úspěch opakovat.Děkuji známka1*

  • Aless Malinovsky | 20. 11. 2008 08:41

    cau hudryhudryhudry vas krocan

  • Pavla PPP | 10. 1. 2008 11:05

    Výborný recept, pekla jsem podle tohoto o Vánočních svátcích a krůta i s náplní byla výborná.Jen mám asi silnou troubu, tak stačilo kratší pečení než je uvedeno zde, protože pak se už krůta úplně rozpadala...chuťově za 1*.

  • hallerova gertruda | 25. 12. 2007 10:59

    VELMI DOBRE,URCITE PRISTI VANOCE A NEBO PRO NAVSTEVU.KRASNE VANOCE POSILAM ZE SPAÑELSKA

  • Gabriela B | 13. 12. 2007 12:35

    Pro anonyma: já plním nádivkou pouze kůži pod krkem a na prsou, ale určitě je možné naplnit i krůtu celou. Nejsem žádný specialista, ale nepředpokládám, že by to nějak výrazně ovlivnilo očekávaný výsledek. Pokud budete dávat nádivku i do břišní dutiny, bylo by možná lepší péct krůtu o trochu déle, aby se nádivka pěkně propekla.

  • Kateřina Sedlecká | 6. 11. 2007 19:53

    Opravdu skvělé,loni jsme ji pekli poprvé podle vašeho receptu a už nikdy jinak opravdu skvělá můžeme všem doporučit.Během roku tuto nádivku občas vyměním za tu mojí klasiku i do kuřete.Sice nejíme paštiky,ale v tomto receptu by chyběla,a taky tam nedávám slaninu Děkuji dávám za 1

  • Anonym | 24. 10. 2007 12:20

    Tak jste mně přesvědčili a krůtu na letošní Vánoce takhle udělám, jen malý dotaz nedá se celá ta kruta vyplnit tou nádivkou?

  • pupen Hons | 13. 1. 2006 13:24

    Parádný oběd na nedělí, nejen na Vánoce!1*****

  • Gabriela B | 1. 12. 2005 15:15

    Jsem ráda, že Vám chutnalo. Já jsem ji pekla loni na Vánoce poprvé a přes veškeré počáteční obavy (byla to má první vánoční krůta) jsme byli nadšeni. Zvláště nádivkou, která je naprosto skvělá. Recept patří mezi naše oblíbené a když peču krůtu, tak jedině tímto způsobem. Letošní Vánoce ji budu péct znova a už se na ni těšíme.

  • Dave & Hanka HADAVENKA | 30. 11. 2005 23:00

    Opravdu velmi chutne. Pekli sme krutu 4kg. 3h jsou tak akorat. Otocili sme ji po 1h 30min. Mazali sme maslem kazdych 20min. Vysledek je velmi ale velmi moc chutny nemohu se odtrhnout od pekace. Mastna huba ale stastna. Vesele vanoce.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí
Maso Drůbeží Oběd Večeře Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Krůtí maso Mandle Máslo Mléko Muškátový květ Paštika Petrželka Rohlík Slanina Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Delikatesní salát

Delikatesní salát

Kuřecí stehna po Řecku

Kuřecí stehna po Řecku

Hrnečková paštika

Hrnečková paštika

Vepřové řízky v pařízském těstíčku

Vepřové řízky v pařízském těstíčku

Treska na gril

Treska na gril

Karbanátky z pohanky, červené čočky a mrkve

Karbanátky z pohanky, červené čočky a…

Salát Caesar II.

Salát Caesar II.

Karbanátky nebo sekaná s česnekovými výhonky

Karbanátky nebo sekaná s česnekovými…

Teplý mungo salát s tofu a kuskusem

Teplý mungo salát s tofu a kuskusem

Doporučujeme

170 minut
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Salát z pečené dýně s trhaným masem a…

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

50 minut
Lokše

Lokše

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

60 minut
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

45
Pomazánka z pečeného vepřového masa
Pomazánka z pečeného…
22
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
21
Husí polévka s játrovými knedlíčky
Husí polévka s játrovými…
14
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky
Husí kaldoun s játrovými…
14
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem
Salát z pečené dýně s…

Zajímavé články

Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na teplou vodní lázeň nebo páru v troubě
Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na…
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete nahradit knedlíky!
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete…
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
AHA.cz Zklamaná Rolins promluvila: Doktor říkal rok, možná dva

Zklamaná Rolins promluvila: Doktor říkal rok, možná dva

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Dáma.cz Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Blesk pro ženy Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Ženy.cz Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Blesk.cz Patrik Hezucký (56): Skončil na vozíčku!

Patrik Hezucký (56): Skončil na vozíčku!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Blesk Horoskopy Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

  • Recepty.cz
  • Vánoční krůta
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact