• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Vánočka V.
Napište svůj komentář k receptu

Vánočka V.

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánočka V.
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 3
      ks žloutek 2-3
    • 40
      g droždí 30-40
    • 1
      lžička sůl
    • 120
      g cukr krupice
    • 120
      g hera
    • 2,50
      dl mléko
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 1
      lžíce hnědý rum
    • 2
      lžíce rozinky
    • 2
      lžíce mandle - loupané spařené (nakrájenéna lupínky a z poloviny na drobné kousky)
    • mouka na vál
    • tuk naplech
    • 1
      ks rozšlehané vejce na potření vánočky

Postup přípravy receptu

1
Droždí v hrnku rozdrobíme, smícháme s trochou cukru, zalijeme polovinou vlahého mléka a zakryté čistou utěrkou dáme kynout do tepla. Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem do pěny, přidáme žloutky, pak po částech mouku prosátou se solí a zbylé mléko, nakonec vlijeme do směsi vykynutý kvásek, vsypeme omyté a osušené rozinky, na kousky rozkrájené mandle a v míse vymícháme hladké těsto, které se nechytá vařečky ani stěn nádoby. Posypeme je troškou mouky, zakryjeme a necháme v teple vykynout.
2
Po vykynutí těsto znova vařečkou vymícháme a dáme ještě kynout. Pak je vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 9 stejných dílů, z nichž vyválíme asi 20cm dlouhé válečky. Vánočku upleteme tak, že nejprve spleteme ze 4 dílů základní vrstvu, kterou upravíme na pomaštěný plech. Hřbetem dlaně do ní uprostřed po celé délce utvoříme žlábek, do kterého vtiskneme střední vrstvu spletenou jako klasický cop ze 3 válečků.
3
Zbylé 2 díly spleteme jako šňůru na vrcholový díl (hřeben) a vtiskneme do mělkého žlábku uprostřed středního dílu. Konce hřebenu povytáhneme přes oba okraje, podsuneme naspod a promáčkneme. Celou stavbu vánočky ještě upravíme a srovnáme, aby se při pečení nesesula na jednu stranu a neroztrhla.
4
Potřeme ji rozšlehaným vajíčkem, posypeme lupínky z mandlí a dáme péci do rozehřáté trouby. Po 20 min. snížíme příkon na střední teplotu, vánočku přikryjeme čistým papírem vystřiženým do oválu o velikosti pečeného kusu a mírně navlhčeným studenou vodou, aby se horní část nespálila.
5
Po necelé hodině vyzkoušíme zapíchnutím suché špejle do středu vánočky, zda je hotova. Zůstane-li suchá, vánočku vyjmeme a necháme vychladnout na plechu v téže místnosti, kde se pekla. Nikdy ji nepřenášíme do chladna.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánočka - třená

Vánočka - třená

Vláčná bramborová vánočka

Vláčná bramborová vánočka

Domácí vánočka

Domácí vánočka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Dopolední svačina Svačina Pečení Vánoce Výjimečný den Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Droždí Hera Hnědý rum Mandle - loupané Mléko Mouka Polohrubá mouka Rozinky Rozšlehané vejce Sůl Tuk Vanilkový cukr Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Cordon bleu se sýrem a šunkou

Cordon bleu se sýrem a šunkou

Bavorské vdolečky

Bavorské vdolečky

Cibulová pomazánka

Cibulová pomazánka

Žemlovka s tvarohem a jablky

Žemlovka s tvarohem a jablky

Cuketovo - smetanová omáčka na fusilli

Cuketovo - smetanová omáčka na fusilli

Vegetariánská Quesadilla

Vegetariánská Quesadilla

Houbová staročeská pečínka s bramborem

Houbová staročeská pečínka s bramborem

Pikantní salát s čočkou

Pikantní salát s čočkou

"Braunýs"

"Braunýs"

Doporučujeme

35 minut
Červené špagety

Červené špagety

60 minut
Dýňový kompot

Dýňový kompot

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

30 minut
Vláčný perník s jablky

Vláčný perník s jablky

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

15 minut
Dýňové latte

Dýňové latte

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

58
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
41
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
33
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
24
Vláčný perník s jablky
Vláčný perník s jablky
23
Milionářské řezy se slaným karamelem
Milionářské řezy se…

Zajímavé články

Bramborové smaženky s houbami podle Jiřiny Bohdalové si nesmíte nechat ujít
Bramborové smaženky s houbami podle Jiřiny…
Pamela Anderson umí nejen hrát, ale i vařit a péct. Zkuste její hruškové galetky
Pamela Anderson umí nejen hrát, ale i vařit a…
Šťavnatá dýně v podzimní kuchyni: 8 sladkých i slaných receptů, které vám budou zatraceně chutnat
Šťavnatá dýně v podzimní kuchyni: 8 sladkých i…
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám budou chutnat
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám…
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším řešením je jedna chutná kombinace
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším…
AHA.cz Kate celá zelená vyděsila veřejnost: Těžká nemoc zpátky?

Kate celá zelená vyděsila veřejnost: Těžká nemoc zpátky?

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Blesk pro ženy Styl Victorie Beckham: Tyhle módní triky zaručují styl i centimetry navíc!

Styl Victorie Beckham: Tyhle módní triky zaručují styl i centimetry navíc!

Ženy.cz „Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

„Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

Blesk.cz Obrovská radost u Ivany Christové (55): Druhé miminko je na cestě!

Obrovská radost u Ivany Christové (55): Druhé miminko je na cestě!

SportRevue.cz FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

Maminka.cz KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

Blesk Horoskopy Kolikátého jste se narodili? Datum ovlivňuje vaši povahu

Kolikátého jste se narodili? Datum ovlivňuje vaši povahu

  • Recepty.cz
  • Vánočka V.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact