• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Vánočka (Cirkus Petrus)
Napište svůj komentář k receptu

Vánočka (Cirkus Petrus)

autor: Cirkus Petrus
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 4
doba přípravy: 180 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Vánočka (Cirkus Petrus)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 0,50
      kg polohrubá mouka
    • 120
      g máslo
    • 100
      g cukr krupice
    • 3
      ks žloutek
    • 1
      lžička sůl menší
    • 1
      balení vanilkový cukr (ne vanilínový cukr - to je náhražka), ještě lepší je čerstvá vanilka
    • 1
      špetka citronová kůra (nebo citronová šťáva, pokud není bio citron)
    • 0,25
      l mléko
    • 30
      g droždí čerstvé
    • 50
      g rozinky propláchnuté
    • 60
      g mandle větší část nasekat a dát dovnitř vánočky, menší část nakrájet na plátky na posypání vánočky
    • 2
      lžíce hnědý rum dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Z trochu vlahého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí uděláme kvásek. Necháme vyběhnout 20 minut při 40C.
2
V míse utřeme máslo, cukr, žloutky, přidáme vanilku, citronovou kůru, sůl, rum, vykynutý kvásek a vlahé zbylé mléko. Po částech přimícháme mouku, loupané nakrájené mandle a rozinky. Těsto vypracujeme nejdříve vařečkou, pak na vále dobře hněteme (lze použít robot na hnětení). Dáme vykynout na teplé místo 60 minut při 40C.
3
Po vykynutí uděláme z těsta delší váleček a nakrájíme z něj 9 stejně velkých dílů. Z každého kousku vyválíme tenký dlouhý váleček. Ze čtyř upleteme cop, uprostřed jej trochu zploštíme, na něj položíme cop ze 3 pramenů, opět střed trochu zploštíme a do stran vytlačíme a navrch dáme 2 stočené prameny. Aby se nerozplétaly upevníme je na koncích tak, že konce zasuneme pod vánočku si ve vzdálenosti 8 cm od sebe. Vánočku dáme kynout (cca 45 min), pak ji potřeme vejcem, posypeme plátky mandlí. Aby vánočka udržela pěkný tvar, tak ji zhruba na 3 místech propíchneme špejlí.
4
Dáme péct 10 minut při 190-200C (zprudka, aby se vánočka nepřekynula) přikrytou alobalem (lehce přikrýt - nepřiplácnout, jinak se přilepí na vánočku), 25 minut při 180C stále s alobalem a 25-minut při 180C bez alobalu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánočka - třená

Vánočka - třená

Vláčná bramborová vánočka

Vláčná bramborová vánočka

Domácí vánočka

Domácí vánočka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Schwarzbergerova
    Schwarzbergerova | 24. 12. 2011 14:50

    Vánočku dělám stejně a je výborná :)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Prosinec Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hnědý rum Mandle Máslo Mléko Polohrubá mouka Rozinky Sůl Vanilkový cukr Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Univerzální bramborové těsto

Univerzální bramborové těsto

Tvarohový makovec

Tvarohový makovec

Bretaňský fazolový salát

Bretaňský fazolový salát

Kakaovo-kokosové muffiny

Kakaovo-kokosové muffiny

"Paličkové" cukroví - (nejen) linecké

"Paličkové" cukroví - (nejen) linecké

Beránek s kandovaným ovocem

Beránek s kandovaným ovocem

Tuňáková pomazánka s olivami

Tuňáková pomazánka s olivami

Jablečné žabí tlamičky se skořicí

Jablečné žabí tlamičky se skořicí

Lehké a křupavé vafle

Lehké a křupavé vafle

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

185
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
46
Smetanové fleky se zelím
Smetanové fleky se zelím
37
Jarní salát (nejen) se sýrem
Jarní salát (nejen) se…
37
Bramboráčky s houbovou omáčkou
Bramboráčky s houbovou…
31
Švestkový závin s tvarohem (mákem)
Švestkový závin s…

Zajímavé články

Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i nasladko. A má jednu velkou výhodu!
Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i…
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá cukrárny po celém světě
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá…
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým vám vydrží až do jara
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým…
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez lepku a s minimem kalorií!
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez…
AHA.cz Neskutečných 178 milionů! Heřmánek sepsal závěť den před smrtí

Neskutečných 178 milionů! Heřmánek sepsal závěť den před smrtí

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Stylové ikony nad 70 let: Co se můžeme naučit od Havlové, Vondráčkové či Meryl Streep?

Stylové ikony nad 70 let: Co se můžeme naučit od Havlové, Vondráčkové či Meryl Streep?

Ženy.cz 5 druhů asistentek v dnešním korporátu. Znáte podobnou?

5 druhů asistentek v dnešním korporátu. Znáte podobnou?

Blesk.cz Zamilovaný herec Marek Němec (44): Snímky z netradiční svatby!

Zamilovaný herec Marek Němec (44): Snímky z netradiční svatby!

SportRevue.cz Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Maminka.cz Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Zdravotní sestra adoptovala 14letou maminku i s jejími trojčaty: 'Je to ta nejlepší teenagerská máma!'

Blesk Horoskopy V novém dílu Eroskopu se svléká Martiano: Žhavé výstřely! Co čeká vaše znamení?

V novém dílu Eroskopu se svléká Martiano: Žhavé výstřely! Co čeká vaše znamení?

Další doporučené recepty:

Vanilkový vánoční koňak
Vanilkový vánoční koňak
Vánočka
Vánočka
Vánočka - třená
Vánočka - třená
Vánočka od babičky
Vánočka od babičky
Vánočka podle babičky
Vánočka podle babičky
Vánočka s medovinou
Vánočka s medovinou
  • Recepty.cz
  • Vánočka (Cirkus Petrus)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact