Vanilkový cheesecake má tu výhodu, že ho lze doplnit jakýmkoli ovocem. V zimě použijte třeba jahodovou klevelu nebo udělejte ovocnou omáčku ze zásob z mrazáku,
k vanilce se ale perfektně hodí i hrušky macerované v alkoholu.
Zapněte troubu na 200 °C. Sušenky rozmixujte najemno (můžete použít váleček na nudle a sušenky co nejjemněji nadrtit v igelitovém
sáčku). Přidejte cukr a měkké máslo a ještě jednou promixujte.
Sušenkovou hmotu rozprostřete na dno dortové formy vyložené pečicím papírem a důkladně udusejte. Skvěle k tomu poslouží razítko na koláče nebo sklenička s těžkým dnem. Kdo chce, může z části sušenek udělat i zvýšené okraje. Formu vložte do vyhřáté trouby a předpékejte asi 8 minut.
Cream cheese smíchejte se smetanou a cukrem. Šlehejte jen při nízkých otáčkách, směs tak rovnoměrně promíchejte. Postupně zapracujte i vejce. Ta přidávejte jednotlivě, teprve když je první zcela zapracováno, vmíchejte další.
Ve finále stáhněte troubu na 150 °C. Sýrovou náplň nalijte na předpečené sušenky a uhlaďte ji. Na asi 40 minut vložte do trouby a pečte, dokud náplň nezíská zlatavý odstín. Abyste snížili riziko, že koláč během pečení popraská, vložte na dno trouby nádobu s vodou. Vychladlý koláč nakonec vložte na 2 hodiny do ledničky, aby byl při podávání opravdu studený.