• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
Napište svůj komentář k receptu

Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
  • Těsto:
    • 400
      g hladká mouka
    • 200
      g hrubá mouka
    • 1
      špetka sůl
    • 120
      g moučkový cukr
    • 120
      g rozpuštěné máslo
    • citronová kůra
    • 150
      ml mléko
    • 30
      g droždí
    • máslo rozpuštěné (na pokapání)
  • Náplň:
    • 300
      g sušené hrušky
    • 200
      g sušená jablka
    • 150
      g cukr
    • badyán
    • hnědý rum (možno)
  • Drobenka:
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 200
      g máslo
    • 200
      g moučkový cukr
    • hnědý rum

Postup přípravy receptu

1
Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravte kvásek.
2
Přidejte jej k mouce se solí a zbylými surovinami a zpracujte na vláčné, nepříliš tuhé těsto. Po vykynutí těsto rozdělte na zhruba 4 díly. Na moukou posypaném vále vyválejte kulaté placky a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete připravenou náplní, posypte drobenkou smíchanou z uvedených surovin.
3
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě horké pokapejte rozpuštěným máslem s trochou rumu.
4
Na náplň uvařte všechno sušené ovoce ve vodě s kořením. Sceďte a umelte na masovém mlýnku. Podle potřeby zřeďte trochou vývaru, ve kterém se ovoce vařilo, a rumem.
5
**Tip:** Valašské frgály ale nemusí mít náplň pouze sladkou (používají se také tvaroh, povidla, mák či rozvařená jablka zahuštěná strouhaným perníkem). Velmi oblíbená a tradiční je též zelná náplň. Tu připravíte, když 500 g najemno nakrouhaného zelí spaříte a ve velmi malém množství vody podusíte doměkka s troškou soli. Pak přidáte zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíte mletou skořicí, možná i malinko dosolíte, po vychladnutí ji nanesete na koláčové těsto a upečete.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí

Valašské frgály od babičky Martičky z…

Valašské hruškové frgály s badyánem

Valašské hruškové frgály s badyánem

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O.D.

Gratinovaný fenykl dle časopisu F.O.O…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Ann | 1. 5. 2016 10:20

    Zelníky se ale na Valašsku dělají uplně jinak ;) zelí se nevaří, ale praží v troubě, po vychladnutí se nedává na povrch koláčů, ale dovnitř....

  • Ann | 1. 5. 2016 10:20

    Zelníky se ale na Valašsku dělají uplně jinak ;) zelí se nevaří, ale praží v troubě, po vychladnutí se nedává na povrch koláčů, ale dovnitř....

  • Artur | 14. 7. 2013 16:27

    A rolling stone is worth two in the bush, thanks to this arteilc.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Koláče, buchty, bublaniny a crumbly Nejlepší dezerty
Moučníky Koláče Snídaně Dopolední svačina Pečení Posvícení Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Citronová kůra Cukr Droždí Hladká mouka Hnědý rum Hrubá mouka Máslo Mléko Moučkový cukr Polohrubá mouka Rozpuštěné máslo Sůl Sušená jablka Sušené hrušky
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pestrý zeleninový kotlík

Pestrý zeleninový kotlík

Ananasová čína

Ananasová čína

Kakaovo-tvarohový dort

Kakaovo-tvarohový dort

Slané palačinky s rajčatovou náplní

Slané palačinky s rajčatovou náplní

"Paneláková" buchta

"Paneláková" buchta

Hlíva v těstíčku

Hlíva v těstíčku

Pohádkový čokoládový dort

Pohádkový čokoládový dort

Brokolice nebo květák na italský způsob - zapečený

Brokolice nebo květák na italský…

Ginger Beer - zázvorová limonáda

Ginger Beer - zázvorová limonáda

Doporučujeme

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

95 minut
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Poslední sledované recepty

20
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
19
Kynutá skořicová bábovka
Kynutá skořicová bábovka
19
Dort Míša
Dort Míša
16
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
16
Burgery po našem
Burgery po našem

Zajímavé články

Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
AHA.cz Ornella Koktová v maléru? Případ pro sociálku, kleje babička Monika

Ornella Koktová v maléru? Případ pro sociálku, kleje babička Monika

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Kdo si nenechal ujít divadelní svátek v Národním? Stašová, Trávníčkovi i Brzobohatý

Kdo si nenechal ujít divadelní svátek v Národním? Stašová, Trávníčkovi i Brzobohatý

SportRevue.cz FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

Maminka.cz Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Blesk Horoskopy Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

Velký horoskop financí na listopad: Štíry a Lvy čekají zlaté časy, Střelci by měli šetřit

Další doporučené recepty:

Valašská kyselica II
Valašská kyselica II
Valašská zelňačka s houbami
Valašská zelňačka s houbami
Valašské frgále
Valašské frgále
Valašské frgály od babičky Martičky z Hovězí
Valašské frgály od babičky Martičky z…
Valašské hruškové frgály s badyánem
Valašské hruškové frgály s badyánem
Valašské koláče - Frgále
Valašské koláče - Frgále
  • Recepty.cz
  • Valašské frgály dle časopisu F.O.O.D.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact