• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Uhlířina II.
Napište svůj komentář k receptu

Uhlířina II.

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 10
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Uhlířina II.
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • brambory
    • hrubá mouka
    • vejce
    • sůl
    • mléko
    • prášek do pečiva
    • cibule
    • slanina

Postup přípravy receptu

1
Do většího hrnce dáme vařit brambory v osolené vodě. Mezitím připravíme těstíčko - hrubá mouka, vejce, trochu mléka a trochu prášku do pečiva, osolit - těsto musí být dost tuhé. Když jsou brambory téměř uvařené, vykrajovat z těsta noky lžicí a zavařovat k bramborám do stejného hrnce. Společně dovařit - noky stačí vařit asi 2-3 minuty a slít. Při servírování na talíři hustě posypat osmaženou cibulkou na slanině.
2
Nemám žádné údaje o množství jednotlivých surovin, tento recept mě asi před 30 lety řekla moje babička a vždycky, když jsem se ptala, kolik čeho mám dávat, tak odpovídala, že tak akorát, podle toho, kolik lidí bude jíst. Ale jinak je to skutečně uhlířina, tak jak se kdysi jedla v Podkrkonoší.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Uhlířina po našem

Uhlířina po našem

Uhlířina

Uhlířina

Uhlířina III.

Uhlířina III.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • adel 222 | 18. 10. 2016 15:34

    snad to bude dobré. :-D O:-) =-O <3

  • zumprlich | 19. 7. 2016 13:58

    babičky byly asi všechny stejný, nebyla váha,tak od oka ;-)

  • holčička | 2. 10. 2015 22:27

    Výborné...děkuji za recept a dávám za jedna,jako ve škole :)

  • holčička | 2. 10. 2015 22:26

    výborné...děkuji za recept

  • ŽANKA | 3. 12. 2013 13:38

    MOJE TCHYNE dělá taky s knedlíkama.Aje to dobrý.Ten samej postup akorad tam da ty knedlíky. :-)

  • Barča | 16. 12. 2012 16:18

    To je ono, jako naše z Podbrdska. Dokonce se to prý dělalo už dávno, když se ještě v našich lesích pálilo dřevěné uhlí. Proto uhlířina. Jenom ten prášek do pečiva nedávám. Uhlíři ho také neměli.

  • Pepa | 28. 2. 2012 19:05

    Uznávám, že lidé si recepty různě upravují, nemám nic proti této verzi, ale originál je jen jeden. Ale každému dle jeho gusta, přuje dobrou chuť a spolehlivě slibuju, že někdy zkusím těstoviny.

  • Pepa | 28. 2. 2012 19:03

    Pocházím z rodu kameníků a uhlířů. Zodpovědně říkám, že tento recept až na drobnou nianci v prášku do pečiva je skoro originál. Můj praděda celý život pracoval v kamenolomu a tvrdil, že po bramborách je brzo hlad a studí nohy, že tam musí být tvrdé knedlíky, aby na dlouho nasytily. Není pravda, že uhlířina se vařila ze zbytků, bylo to normální jídlo, které vařila ženská, když přišla z pole a muselo být vařeno za chvíli. Maso bývalo jen o víkendu (neděle) a občas jen pro tátu a matka s dětmi měla zase jen uhlířinu, která se vhodně doplní třeba kyselým zelím, které bylo v každém baráku s nakládanými panenskými jablíčky přímo v tom zelí. Chtěl bych tento recept pochválit a všem popřát dobrou chuť.

  • Tomáš | 9. 2. 2012 12:48

    Přesně takhle jí znám taky. A taky mi nikdy nikdo neřekl kolik čeho dát :D

  • standa | 24. 9. 2011 08:13

    A moje prababička z vývaru po dovaření brambor a noků udělala česnečku, do které se ještě přidaly houby a jedlo se to jako příloha k této polivce.

  • Marta | 17. 10. 2010 21:46

    Moje máma, dělá uhlířinu jen z těstovin, papriky, slaniny a cibule... Je to takové jednoduché, levné a rychlé jídlo. S bramborama, jsem ještě neměla, někdy vyzkouším :-)

  • ŠÁRKA STUDNAŘOVÁ | 19. 12. 2009 05:38

    Tak musím moc pochválit- včera jsem dělala k obědu a vážně úžasný recept. Chutné, levné, rychlé a navíc téměř žádné nádobí !

  • Marketa | 19. 6. 2008 01:47

    Moc velka dobrota. Mama delavala noky z kynuteho testa, ale tohle chutna stejne nebo mozna i lepe a je to hotove za 10 minut.

  • Martina S. | 21. 3. 2007 12:27

    Výborné, jednoduché, rychlé ... děti mi slaninu v žádném jídle nejí, ale tady jim chutnala a přidávaly si. Za jedna s několika *.

  • Jana | 19. 3. 2007 15:16

    O "přesbidlu" manžel stále "básnil", po mnohaletém manželství jsem o recept požádala tchyni, udělala jsem moc dobře - náramná pochoutka. Brambory, noky a hodne smažené cibulky na domácím sádle k tomu kyselá okurka. Je to pochoutka-chutnala i nenadálé návštěvě.

  • Marie | 30. 1. 2007 15:06

    Moje babička od Čáslavi toto nazývala "přesbidlo", místo slaniny dávala škvarky z vepřového sádla.

  • Lenka | 30. 1. 2007 12:48

    Já mám podobný recept také od babičky, v detailech se trochu liší, ale na tom nezáleží.My jen osmažíme a trochu přisolíme cibulku/bez slaniny/ a vmícháme stejně jako paní Olga do noků a brambor.Noky se dají nahradit i těstovinama, to když je méně času na vaření.A nakonec na talíři postrouhejte BALKÁNSKÝM SÝREM.Dobrou chuť!

  • olga lisáková | 24. 1. 2007 13:59

    FANTAZIE!!! Právě jsme se synem (18měs.) dojedli a oběma se nám dělali boule za ušima... Recept jsem objevila dnes a protože jsem neměla slaninu, nahradila jsem kuřecí šunkou na kostičky pokrájenou a cibulkou nepolívala, ale do brambor a noků vmíchala, čímž jsem všechno rovnoměrně omastila. Miluju tahle jednoduchá staročeská jídla! Zároveň zařazuji do kuchařky do karavanu, tam je potřeba něco rychle, nejlépe v jednom hrnci a nenáročně na suroviny. Moc díííky za recept.

  • Di | 24. 1. 2007 09:47

    Stejné jídlo se jedlo také na Ostravsku - tam uhlířina určitě patří.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Brambory
Přílohy Brambory Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Cibule Hrubá mouka Mléko Prášek do pečiva Slanina Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rychlý moučník

Rychlý moučník

Babiččiny "Francky"

Babiččiny "Francky"

Bábovka "perníková"

Bábovka "perníková"

Kuře na nových bramborách

Kuře na nových bramborách

Cuba libre

Cuba libre

Lívance s tvarglemi

Lívance s tvarglemi

Bábovka olejová II.

Bábovka olejová II.

Tuňákové karbanátky

Tuňákové karbanátky

Salát Nicoise

Salát Nicoise

Doporučujeme

170 minut
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Salát z pečené dýně s trhaným masem a…

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

160 minut
Svatomartinská husa

Svatomartinská husa

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

34
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše
Husí stehna, červené…
33
Steak s pečenou zeleninou a omáčkou z vína
Steak s pečenou…
30
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…
17
Míša řezy
Míša řezy
16
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…

Zajímavé články

Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na teplou vodní lázeň nebo páru v troubě
Jak na kynuté těsto, když není čas? Vsaďte na…
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete nahradit knedlíky!
Znáte lokše? Bramborové placky, kterými můžete…
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji upéct pomalu, rychle nebo jen pro dva
Svatomartinská husa krok za krokem: Návod, jak ji…
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle bude chtít každý recept!
Martinské ořechové rohlíčky bez droždí: Na tyhle…
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
AHA.cz Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Manželé Preissovi po dlouhé době na veřejnosti! Důležitá pomoc

Mimibazar Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Módní inspirace podle Veroniky Kašákové: V oblečení se chci cítit žensky, ale zároveň přirozeně

Ženy.cz Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Blesk.cz Bujarý večírek pořadu Showtime: Zasahovala policie!

Bujarý večírek pořadu Showtime: Zasahovala policie!

SportRevue.cz FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

Runový horoskop na listopad: Blížence čekají těžké časy, Berani si finančně polepší a Býky potrápí vztahy

Další doporučené recepty:

Udon nudle
Udon nudle
Uherská pěna
Uherská pěna
Uherské zelí
Uherské zelí
Uhlířina po našem
Uhlířina po našem
Uhlířské špagety
Uhlířské špagety
Úhoř na víně
Úhoř na víně
  • Recepty.cz
  • Uhlířina II.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact