• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Tom Kha Gai
Napište svůj komentář k receptu

Tom Kha Gai

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 3
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tom Kha Gai
Tom Kha Gai
Tom Kha Gai
2fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 800
      ml kokosové mléko nejlépe krabicové od Aroy-D
    • 250
      ml drůbeží vývar
    • 5
      ks citronová tráva stébla
    • 3
      ks chilli papričky malé thajské
    • 4
      lžíce rybí omáčka
    • 8
      ks limetkové listy Kaffir
    • 400
      g kuřecí prsa
    • 150
      g čerstvé žampiony nebo hlíva ustřičná
    • 2
      ks limetková šťáva ze dvou
    • 1
      lžíce cukr Palmový nebo třtinový
    • galgán oloupaný, nakrájený na plátky (7 cm)

Postup přípravy receptu

1
Citronovou trávu několikrát naklepemé tupou stranou velkého nože a nakrájíme na 4 cm velké kusy, kuřecí prsa nakrájíme proti vlávnům na proužky, žampiony dle velikosti na čtvrtky až osminky.
2
Ve woku nebo v hrnci smícháme kuřecí vývar se 400 ml kokosového mléka a přivedeme k varu. Doporučuji krabicové, jelikož se chutí nejvíc přibližuje čerstvému a je také řídší než to z plechovky, což je pro naše účely lepší. Přidáme citronovou trávu, nakrájený oloupaný galgán, limetkové listy kaffir a celé chilli papričky. Ochutíme 3 lžícemi rybí omáčky a vaříme na mírném až středním plameni asi 10 minut.
3
Přidáme žampiony a vaříme dál asi 5 minut. Pak přidáme kuřecí prsa a promícháme. Jelikož v tuto chvíli máme na množství ingrediencí relativně málo tekutiny vaříme za občasného míchání (aby se provařily všechny kousky masa rovnoměrně) asi 4 až 5 minut. Maso má zůstat křehoučké a měkké. Přidáme zbytek kokosového mléka, limetkovou štávu, palmový cukr a poslední lžíci rybí omáčky. Dle chuti můžeme použít trochu méně limetkové šťávy a/nebo přidat trochu soli. Polévka by měla mít svěží, nakyslou a slanou chuť.
4
Ještě chvilku prohřejeme a podáváme. Můžeme ozdobit např. vypeckovanou chilli papričkou nakrájenou na tenké proužky, listy koriandru a/nebo kousky jarní cibulky. Polévku tradičně servírujeme v miskách se všemi ingrediencemi, galgán, citronovou trávu a chilli papričky avšak nejíme! Na to popřípadě upozorníme naše hosty.
5
Tipy a zajímavosti: Tom Kha Gai je asi nejznámější thajská polévka a narozdíl od mnohých jiných thajských pokrmů není pálívá ale velmi delikátní, polévka je v různých variacích známá i v Laosu. Tom Kha Gai v překladu znamená asi tolik co vařené galgánové kuře. Galgán je z rodiny zázvorů, má však zcela odlišnou chuť. Zbarvený je většinou do růžova. V běžných supermarketech není k sehnání, proto je třeba jej hledat ve specializovaných Asia shopech. Kdo si myslí, že takové u nás v ČR neexistují, ten je na omylu. Nacházejí se na některých vietnamských tržnicích. V Brně je takových obchodů hned několik a sice na obou tržnicích na ul. Olomoucká poblíž zastávky Olomoucká - U Školy. Problémy jsou bohužel často s domluvou, proto je nejlepší si před nákupem vyhledat obrázek dané ingredience a vytisknout si jej, popř. s vietnamským názvem. Galgán se tak podle dostupných informací vietnamsky jmenuje Cu Riềng, citronová tráva je Sả, limetkové listy kaffir (východoasijská limetková odruda s dvojlisty) je Lá chanh Thái Lan a chilli se nazívá Ớt (nemluvím vietnamsky, takže popř. mě můžete opravit).
6
Přeji všem dobrou chuť!
Podělte se s přáteli o recept
newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Luca | 12. 11. 2013 22:12

    Dobrý večer.myslím ,že tahle polevka je tom kha kai,gai je s bananem.a nejjjj je v Brně ve vankovce v bistru BOK......SUPER

  • Petr Š. | 6. 11. 2013 10:07

    Mám dojem, že ten speciální zázvor se nejmenuje "galgán", ale "galang", resp. "galangal"... jen aby při nákupu nevzniklo nedorozumnění...

  • Tomáš Hostinský | 22. 1. 2013 22:30

    Ha! Tak tohle je pro mě jako dar z nebes! Jsem z Brna a již dlouho si chci udělat nějaké thajské jídlo a vždy mám problémy s ingrediencemi. Na Olomouckou jsem se zkoušel vypravit, ale nikdy jsem tam nepochodil, právě proto, že mi tvrdili, že nic z toho nemají, což mi přišlo docela divné. Takže děkuji za tipy a za překlad těch klíčových surovin, hned zítra si jdu na to posvítit:D

  • Anonymous | 15. 11. 2012 17:05

    pbbubbbb bz ???)

  • Smith-P. | 28. 9. 2011 13:57

    Je přece samozřejmé, že bez čerstvých ingrediencí výsledek nemůže být nikdy takový, jak když si člověk sám všechno vybere, osahá a ovoní. Navíc tento recept je tak snadný, že skutečně je na tom nejsložitější cesta k Asia Shopu. ;-)

  • cuoco | 23. 9. 2011 07:05

    Uplne som sokovany, ze ziadna Vegeta ani kecup, ale tak ako to ma byt , neoklamane suroviny , klobuk dolu.Poznam robim naposledy ako " Tom Kha Talay " s krevetami .Vid fotku

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Ostatní Dietní Oběd Večeře Vaření Výjimečný den Oslava Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Čerstvé žampiony Chilli papričky Citronová tráva Cukr Drůbeží vývar Galgán Kokosové mléko Kuřecí prsa Limetková šťáva Limetkové listy Rybí omáčka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Prezidentský beránek

Prezidentský beránek

Nakládaný hermelín VI.

Nakládaný hermelín VI.

Americké muffiny

Americké muffiny

Gnocchi s tuňákem

Gnocchi s tuňákem

Základní těsto na pizzu

Základní těsto na pizzu

(nejen) Vepřová uzenářská pečeně

(nejen) Vepřová uzenářská pečeně

Bylinkové kuřecí řízky na zelenině

Bylinkové kuřecí řízky na zelenině

Salát z pekingského zelí - zdravě a chutně

Salát z pekingského zelí - zdravě a…

Gyros krkovice na cibuli

Gyros krkovice na cibuli

Doporučujeme

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

45 minut
Čevabčiči

Čevabčiči

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Kulajda

Kulajda

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

27
Kynuté borůvkové knedlíky
Kynuté borůvkové knedlíky
21
Květákový salát nebo pomazánka
Květákový salát nebo…
19
Veganské plněné papriky s rajskou omáčkou
Veganské plněné papriky…
19
Jednoduché cappuccino řezy
Jednoduché cappuccino…
18
Gratinované brambory (nejen) se špenátem
Gratinované brambory …

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní podzimu
Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní…
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a rady, aby dětem chutnaly a neskončily v koši
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a…
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu malované a ještě si na nich pochutnáte!
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu…
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát, usmažte je nebo z nich udělejte kečup
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát…
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a šťavnaté ovoce, které milovala i královna Kleopatra
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a…
AHA.cz Matušková před odletem na turné do Prahy: CHROMÁ PO NEHODĚ

Matušková před odletem na turné do Prahy: CHROMÁ PO NEHODĚ

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Gilmorky zazářily na Emmy: Po 25 letech snad nezestárly! A kdo ještě oslnil?

Gilmorky zazářily na Emmy: Po 25 letech snad nezestárly! A kdo ještě oslnil?

Ženy.cz Nejdřív práce, potom zábava? Často melu z posledního úplně zbytečně

Nejdřív práce, potom zábava? Často melu z posledního úplně zbytečně

Blesk.cz Helena Dvořáková (46), hvězda Kriminálky Anděl: Teď bude tanečnice!

Helena Dvořáková (46), hvězda Kriminálky Anděl: Teď bude tanečnice!

SportRevue.cz FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

FOTO: Holky k pomilování. 44 nejhezčích (ex)partnerek (ex)hokejistů z NHL

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Kdo je největší lakomec zvěrokruhu? Tahle tři znamení se nerada dělí

Kdo je největší lakomec zvěrokruhu? Tahle tři znamení se nerada dělí

Další doporučené recepty:

Tofu v arašídové omáčce s brokolicí a kokosovou rýží
Tofu v arašídové omáčce s brokolicí a…
Tofu závin se zeleninou
Tofu závin se zeleninou
Tokajský guláš
Tokajský guláš
Tomatová rybí pomazánka II.
Tomatová rybí pomazánka II.
Tomatové těstoviny s fazolkami
Tomatové těstoviny s fazolkami
Tondovo kuře
Tondovo kuře
  • Recepty.cz
  • Tom Kha Gai
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact