• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Tlučený baklažán
Napište svůj komentář k receptu

Tlučený baklažán

autor: zdravy mlsal
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Tlučený baklažán
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks lilek
    • 0,50
      lžička sůl
    • 1
      stroužek česnek
    • citron šťáva z 1/2 citronu
    • 1
      lžíce sezamová pasta (tahine)

Postup přípravy receptu

1
Baklažán upečeme v troubě, mikrovlnce nebo na plynovém hořáku (zabalený v alobalu) do měkka. Necháme trochu zchladnout, ještě teplý oloupeme, dáme na cedník a nasypeme na něj několik kostek ledu, aby neztmavnul. Po rozpuštění ledu z něj tlakem odstraníme přebytečnou tekutinu, roztlučeme dřevěnou paličkou, rozmixujeme nebo rozmačkáme lžící, přidáme sůl, citronovou šťávu a rozmícháme.
2
Postupně za stálého míchání přidáváme tahine, až dosáhneme konsistence hustší kaše. Dáme do misky, lžící vyhloubíme, aby povrch byl konkávní, polijeme olivovým olejem a ozdobíme špetkou mleté papriky (rozdrobeným granátovým jablkem).
3
Podává se ke grilovaným masům, k řeckému salátu s olivami nebo jen tak, jako dip s čerstvým pečivem.
4
Je to recept z libanonské kuchyně a jeho historie prý sahá až do starověku. Stejným způsobem se dá připravit cizrna.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty (bulharská kuchyně)

Smažený baklažán (tykvička) s rajčaty…

Baklažán na kostky

Baklažán na kostky

Baklažan půlený zapékaný

Baklažan půlený zapékaný

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Marcela Vrabcová | 24. 11. 2005 20:01

    TAHIN je sezamova pasta. Videla jsem ji treba v Carefouru, pridava se do jidel po troskach, my mame doma 0,5,litrovou sklenici pres rok, takze to pak zas neni takova velka investice. Vzdycky pred pouzitim se musi promichat, protoze dole je husta usazenina. Jinak jsem prave vyzkousela s granatovym jablkem a bylo to prijemne osvezeni.

  • Jarka z Bratislavy | 24. 11. 2005 18:59

    Prosím, vysvetlite, čo je tahine

  • Helena | 24. 11. 2005 16:30

    S arasidovym maslem jsem to nezkousela,libanonci tvrdi,ze jejich recepty jsou dlouhymi stoletimi dovedeny k dokonalosti,takze se na nich neda nic menit,ale tim,ze clovek zkousi se dochazi k vyvoji.Me se zda ,ze baklazan se neda zkazit.Zkuste to a dejte vedet.Ta sezmova pasta je zdrava a vhodna do hodne jidel(napr se sekanou,do salatu,na taratur.Je dobre ji mit.

  • Marcela Vrabcová | 24. 11. 2005 16:21

    Mnam, polotovar na tuhle dobrotu se da koupit v plechovce i v Cechach u ruznych cizich prodejcu zeleniny. Jmenu je se "Baba chanouge". Poprve jsem to jedla v jedne cajovne v Brne. Davame do nej jeste strouzek cesneku. A nejlip se ji, kdyz ho rozprostrete na misku, polijete olejem a pak proste namacite bagetu. Namazane na chlebe to uz nema svoje kouzlo... Ale autorovi dekuju za vnuknuti toho granatoveho jablka. Az ted, kdyz jsem si prohlizela tu plechovku jsem si vsimla, ze je tam zobrazeno. Takze urcite vyzkousim.

  • Airan Novakova | 24. 11. 2005 15:04

    Tak tohle je neco pro mne, baklazan muzu na jakykoli spusob, dekuji autorovi nebo autorce, skoda ze neni podpis. Myslim ze se nic nestane kdyz misto tahine pouziju arasidove maslo, co vy na to:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zelenina
Pokrmy Ze zeleniny Vaření Libanon Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Citron Lilek Sezamová pasta Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jednoduchá brokolicová polévka

Jednoduchá brokolicová polévka

Sumeček

Sumeček

Křehký, výjimečně dobrý makový koláč

Křehký, výjimečně dobrý makový koláč

Krůtí kostky se žampiony

Krůtí kostky se žampiony

Králík s hříbkovou omáčkou a jalovcem

Králík s hříbkovou omáčkou a jalovcem

Rychlé povidlové řezy

Rychlé povidlové řezy

Bramboráky se zelnou směsí

Bramboráky se zelnou směsí

Italské Tiramisu (Florencie)

Italské Tiramisu (Florencie)

Broskvová limonáda s melounem

Broskvová limonáda s melounem

Doporučujeme

90 minut
Husí prsa s nádivkou

Husí prsa s nádivkou

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

300 minut
Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím

Pečená husa s kaštanovou nádivkou a…

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

24
Vepřové s pepřovou omáčkou
Vepřové s pepřovou…
23
Dušená červená řepa / zelí z řepy
Dušená červená řepa /…
22
Koprová omáčka
Koprová omáčka
22
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
17
Brokolicová polévka se smetanou
Brokolicová polévka se…

Zajímavé články

Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit zavářku do polévek i základ hlavních jídel
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit…
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské hodování tradiční polévkou s játrovými knedlíčky
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské…
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás…
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat trochu jinak
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat…
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka: Upečte si vláčný moučník z rodinné kuchařky
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka:…
AHA.cz Velký den u Marešových nebude! Nemám na to chuť ani energii, tvrdí Leoš

Velký den u Marešových nebude! Nemám na to chuť ani energii, tvrdí Leoš

Mimibazar Svátek sv. Martina: husa, víno... Znáte příběh této tradice?

Svátek sv. Martina: husa, víno... Znáte příběh této tradice?

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Ženy.cz „Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

„Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

Blesk.cz Moderátor Xaver Veselý: Děsivá nehoda na dálnici

Moderátor Xaver Veselý: Děsivá nehoda na dálnici

SportRevue.cz FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

Maminka.cz Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Blesk Horoskopy Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

  • Recepty.cz
  • Tlučený baklažán
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact