Tahle omáčka je skvělý způsob, jak dostat do jídla hromadu zeleniny, a přitom si pochutnat. Pečením získá zelenina krásně sladkou chuť a po rozmixování se promění v sametovou omáčku, ideální k vařeným špagetám nebo jiným těstovinám.
Troubu předehřejte na 200 °C. Papriky, cuketu, cibuli a žampiony očistěte, nakrájejte na větší kusy a rozložte na plech vyložený papírem na pečení. Přidejte cherry rajčátka a oloupané stroužky česneku, vše pokapejte olivovým olejem a přidejte oregano nebo italské bylinky. Zeleninu dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut, dokud nezměkne a nezačne zlátnout.
Upečenou zeleninu (i se šťávou) přendejte do mixéru, přidejte sůl, pepř, smetanu, hrst nastrouhaného parmazánu a postupně také vodu z těstovin a vše rozmixujte na hladkou omáčku.
4
Omáčku přelijte do pánve, promíchejte ji s uvařenými těstovinami a prohřejte, aby se vše spojilo. Na závěr dle potřeby dochuťte solí a pepřem a podávejte posypané parmazánem a případně také čerstvými bylinkami.