Legendární recept, který u nás proslavil obchodní dům IKEA, asi není třeba složitě představovat. Připravte si masové kuličky s oblíbenou omáčkou a nezapomeňte přidat brusinky a jako přílohu ideálně bramborovou kaši.
Mleté maso dejte do mísy, dochuťte ho solí a pepřem, přidejte orestovanou cibuli, prolisovaný česnek, strouhanku, vejce a mléko a dobře promíchejte. Ze směsi vytvarujte v dlaních kuličky a dejte je asi na hodinu vychladit do lednice (při opékání budou lépe držet tvar).
3
V hlubší pánvi rozehřejte olej, kuličky na něm ze všech stran důkladně opečte dohněda a dejte je stranou.
Ve zbylém výpeku v pánvi rozehřejte máslo, přidejte mouku a krátce zasmahněte jíšku. Přilijte studený vývar, dobře rozmíchejte a krátce povařte. Pak přilijte smetanu, sójovou omáčku a hořčici a omáčku dochuťte solí a pepřem.
5
Opečené kuličky vraťte do omáčky a nechte je v ní krátce prohřát. Podávejte s bramborovou kaší, brusinkami a posypané nasekaným čerstvým koprem (nebo petrželkou).