• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Svatomartinská husa
Napište svůj komentář k receptu

Svatomartinská husa

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 39
doba přípravy: 180 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
    • 1
      lžíce sůl
    • 1
      lžíce kmín
    • 1
      ks husa (2,5 - 3 kg)

Postup přípravy receptu

1
Říká se, že v listopadu má svatý Martin přijet na bílém koni. Ne vždy to vyjde, lepší je dát si na jeho svátek pečenou husu. Skrze její bílé peří možná bílého koně uvidíte.

RADA: Jak připravit dokonalou svatomartinskou husu

2
Troubu předehřejte na 180 °C. Husu zevně i uvnitř osolte, posypte kmínem a položte prsíčky dolů na pekáč. Podlijte naběračkou vody a vložte do trouby. Asi za hodinu husu obraťte, kůžičku hodně propíchejte vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo. Pečte ještě zhruba půl hodiny. Vypečený tuk podlévejte horkou vodou, aby se nepřipaloval, a průběžně jej také odebírejte.
3
Husa se nejlépe peče v litinovém kastrolu s pevně přiléhající poklicí. Délka pečení se řídí velikostí a stářím drůbeže – na kilo váhy počítejte přibližně 1 hodinu pečení. Pokud chcete mít husu obzvlášť dozlatova vypečenou, ke konci úpravy ji přendejte na plech, nařízněte pod křídly, aby vyšla pára, a pak ji prudce asi 20 minut dopékejte při zhruba 200 °C. Odlité husí sádlo uchovejte, je skvělé při přípravě jíšky do polévky, k potření chleba, topinek nebo na opékané brambory. V chladu vydrží bez úhony několik týdnů.

RADA: 5 triků na ty nejlepší knedlíky: kynuté i bramborové

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Martinské rohlíčky pro Zuzku

Martinské rohlíčky pro Zuzku

(nejen) Svatomartinské podkovy - kynuté

(nejen) Svatomartinské podkovy -…

Nejlepší svatomartinská husa

Nejlepší svatomartinská husa

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Raimunda | 12. 7. 2013 21:12

    I feel saitefisd after reading that one.

  • mysalin | 27. 12. 2011 20:32

    Ještě přidejte asi 4 jablka oloupaná na čtvrtky na krájená a 1 cibule na plátky na krájená. Po upečení vyndejte husu, jablka i cibuli a dejte asi 1 - 2 lžíce hl. mouky a metličkou dobřeušlehejte aby nebyly hrudky. A příloha bramborový knedlík.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí Husa
Maso Drůbeží Listopad Oběd Večeře Pečení Výjimečný den Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Husa Kmín Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Fazolová polévka mňam

Fazolová polévka mňam

Jednoduchá ovocná bublanina

Jednoduchá ovocná bublanina

Pařížské těstíčko (na obalování nebo na smažené placičky)

Pařížské těstíčko (na obalování nebo…

Cizrna na italský způsob II.

Cizrna na italský způsob II.

Jogurtovo-švestkový koláč

Jogurtovo-švestkový koláč

Bylinkový králík na žampionech

Bylinkový králík na žampionech

Jablečný závin z listového těsta

Jablečný závin z listového těsta

Zeleninové smoothie s jablkem

Zeleninové smoothie s jablkem

Italské uzly ala focaccia "fokáča"

Italské uzly ala focaccia "fokáča"

Doporučujeme

35 minut
Červené špagety

Červené špagety

60 minut
Dýňový kompot

Dýňový kompot

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

30 minut
Vláčný perník s jablky

Vláčný perník s jablky

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

15 minut
Dýňové latte

Dýňové latte

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

84
Chřest ve slanině - smažený, pečený i na gril
Chřest ve slanině -…
63
Brusinková štola - tvarohová
Brusinková štola -…
43
Bezmasá směs z portobella
Bezmasá směs z portobella
40
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
34
Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami
Strouhaný koláč s…

Zajímavé články

Bramborové smaženky s houbami podle Jiřiny Bohdalové si nesmíte nechat ujít
Bramborové smaženky s houbami podle Jiřiny…
Pamela Anderson umí nejen hrát, ale i vařit a péct. Zkuste její hruškové galetky
Pamela Anderson umí nejen hrát, ale i vařit a…
Šťavnatá dýně v podzimní kuchyni: 8 sladkých i slaných receptů, které vám budou zatraceně chutnat
Šťavnatá dýně v podzimní kuchyni: 8 sladkých i…
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám budou chutnat
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám…
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším řešením je jedna chutná kombinace
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším…
AHA.cz Kate celá zelená vyděsila veřejnost: Těžká nemoc zpátky?

Kate celá zelená vyděsila veřejnost: Těžká nemoc zpátky?

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

Blesk pro ženy Horoskop na víkend 11.–12. 10. 2025: Kdo si finančně polepší a koho čekají dny plné úspěchu?

Horoskop na víkend 11.–12. 10. 2025: Kdo si finančně polepší a koho čekají dny plné úspěchu?

Ženy.cz „Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

„Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

Blesk.cz Návrat Zdeňka Trošky: Porazil zákeřné bacily! Nesmí do kontaktu s lidmi

Návrat Zdeňka Trošky: Porazil zákeřné bacily! Nesmí do kontaktu s lidmi

SportRevue.cz FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

Maminka.cz Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Blesk Horoskopy Magické datum 10. 10. je ideální pro životní změnu: Dnes pošlete do vesmíru přání!

Magické datum 10. 10. je ideální pro životní změnu: Dnes pošlete do vesmíru přání!

Další doporučené recepty:

Sváteční řezy
Sváteční řezy
Sváteční řezy s tvarohem a jablky
Sváteční řezy s tvarohem a jablky
Sváteční sekaná s pistáciemi a švestkami
Sváteční sekaná s pistáciemi a švestkami
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa
Svatomartinská husa 13 hodin pečená
Svatomartinská husa 13 hodin pečená
Svatomartinská husa 2
Svatomartinská husa 2
  • Recepty.cz
  • Svatomartinská husa
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact