• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Svařák
Napište svůj komentář k receptu

Svařák

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 162
doba přípravy: 15 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Svařák
Svařák
Svařák
Svařák
Svařák
Svařák
Svařák
Svařák
6fotografií
Nahrát fotku
 

Svařené víno neboli svařák je symbolem zimní pohody a kouzla Vánoc. Jeho omamná vůně plná koření dokáže zahřát i na duši. Připravte si sklenku a nechte se unést do světa skořice, hřebíčku a vůně pomerančů!

Svařák

Suroviny

2 porce
    • cukr krystal (dle chuti a kvality vína)
    • 1
      ks skořice celá
    • 5
      ks hřebíček
    • 1
      l červené víno (možno i bílé víno)
    • citronová kůra
    • 1
      ks badyán
    • pomerančová kůra
    • kardamom (několik zrnek)
    • pomeranč (na ozdobu)

Postup přípravy receptu

1
Do rendlíku vsypeme cukr a na mírném ohni připravíme světlý karamel.

RADA: Zkuste i domácí limonády

2
Zalijeme přibližně jednou deci vody, rozmícháme a vhodíme všechno koření a kousky citronové a pomerančové kůry (bez hořké bílé části).

RADA: Tipy od sommelierky

3
Povaříme a obsah necháme provonět kořením. Pak přilijeme víno a pomalu ohříváme. Víno je připravené, jakmile se od okrajů hrnce začnou zvedat první velmi drobné bublinky.

RADA: Znáte ceremoniální kakao?

4
Po zahřátí na správnou teplotu hrnec odstavíme, přiklopíme pokličkou a necháme nápoj chvilku „odpočívat“. Poté ho rozlijeme do sklenic.
5
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ SVAŘÁKU: Asi nejčastější chybou je vaření svařáku. Svařák se nesmí vařit. Varem by se z vína začal rychle odpařovat alkohol a zničily by se jeho jemné ovocné tóny. Další chybou bývá špatně zvolené nebo nekvalitní víno. Pro co nejlepší výsledek zvolte suché nebo polosuché. Vždy používejte celé koření, nikoli mleté, které by mohlo nápoj zakalit a vytvořit na dně sedlinu.
6
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Nemusíte obětovat drahé archivní víno, ale vyhněte se nejlevnějším vínům v krabici, která mohou mít nepříjemnou pachuť. Ideální je kvalitní stolní nebo jakostní víno, například Frankovka, Modrý Portugal nebo Merlot. Každé víno je jiné. Proto je lepší svařák finálně ochutnat až po vylouhování a případně ho podle své chuti ještě mírně dosladit.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Svařák z jablečného džusu alias tekutý štrůdl

Svařák z jablečného džusu alias…

Svařené víno

Svařené víno

Svařené víno s rumem

Svařené víno s rumem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • olmoss | 1. 11. 2015 14:49

    vyborna zimni zalezitost

  • Lea.L | 19. 4. 2015 19:36

    Právě jsem si ho uvařila a je výborný!!! Kardamom jsem doma neměla a vodu jsem také nedávala a přesto je opravdu vynikající!!!Díky za recept! 8-)

  • emilka z votic | 3. 11. 2014 19:03

    Mam rada svaracek, ale k tomu jeste dam panak rumu a to vam me to zkali hrozne moc rychle, funguje to a vyzkousejte to. Meho manzela Lukase Polacka to vzdycky sunda :-).

  • twiGGy4
    twiGGy4 | 12. 3. 2014 11:12

    Svařák dělám obdobně, ale zkaramelizovat cukr jsem ještě nezkoušela, dík za tip, určitě vyzkouším. Jen si nevím rady kolik použít cukru? Sladím vždy až na závěr hotový nápoj podle chuti, takže se mi nemůže stát, že bych přesladila. Tady se dává cukr již na začátku, tak nevím.

  • Zuzka | 19. 12. 2013 09:52

    Když karamel zalijete tekutinou (ještě k tomu studenou) ihned ztuhne a máte pocit, že hrnec je na odpis, ale nebojte se, jakmile se tekutina zahřeje ztuhlý karamel (přiškvařený na hrnci) se rozpustí! Takže se toho vůbec nebojte. I když to v první fázi vypadá strašně ;-)

  • Petra | 13. 12. 2013 21:50

    Kolik se dává přibližně toho cukru? Lžíce? Půl kila? Kilo?

  • Nina | 27. 11. 2013 19:20

    Když karamel zalejete VROUCÍ vodou, tak by to měl hrnec přežít a když tak je to jen cukr,...v teplé vodě se lehce a brzo rozpustí =o)

  • Krpec | 16. 11. 2013 21:07

    Taky jsem měla namále, ale vařečkou jsem všechny ty přilepený hroudy odlepila a rozpustily se, takže dobrý.

  • Téra | 7. 11. 2013 20:15

    Kolik tak dáváte toho cukru? Svařák budu dělat prvně, tak nemám tušení kolik ho tam mám dát =-O Máte i oblíbené víno, ze kterého svařák děláte? Díky za radu!

  • Raduna | 29. 9. 2013 10:22

    Možná jsem blbá, ale díky vlité vodě na karamel se stalo to, že se nejspíš zničil hrnec...!

  • chvajda
    chvajda | 8. 10. 2011 14:40

    Tak takhle dobrý svařák jsem ještě nedělala...DOPORUČUJI!!!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nápoje Drinky a koktejly Horké nápoje Svařené víno
Nápoje Alkoholické Teplé Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Badyán Červené víno Citronová kůra Cukr krystal Hřebíček Kardamom Pomeranč Pomerančová kůra Skořice
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Banánový dort

Banánový dort

Okurkové řezy s paprikou

Okurkové řezy s paprikou

Tvarohová štola s rozinkami

Tvarohová štola s rozinkami

Bulharská trošije (nakládaná zelenina)

Bulharská trošije (nakládaná zelenina)

Meruňková zmrzlina

Meruňková zmrzlina

Bramborovo-pórková polévka

Bramborovo-pórková polévka

Uzenářský maxichleba s cibulovým salátem

Uzenářský maxichleba s cibulovým…

Zeleninové surimi tyčinky s rýží

Zeleninové surimi tyčinky s rýží

Doporučujeme

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Poslední sledované recepty

55
Klasická hrachová kaše
Klasická hrachová kaše
25
Steak z roštěnce s bylinkovým máslem
Steak z roštěnce s…
24
Plněné kokosky
Plněné kokosky
19
Míša řezy
Míša řezy
17
Bazalkové pesto
Bazalkové pesto

Zajímavé články

7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže mohou způsobit ořechy i večeře na dovolené
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže…
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým to zvládnete raz dva
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým…
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si ho můžete vyrobit doma?
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si…
AHA.cz Skandál Rolins s Nedvědem: Drsný ortel Soukupa nad Méďou

Skandál Rolins s Nedvědem: Drsný ortel Soukupa nad Méďou

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Carmen Mayerová vypadá v 81 letech fantasticky! Co se naučit z jejího stylu?

Carmen Mayerová vypadá v 81 letech fantasticky! Co se naučit z jejího stylu?

Ženy.cz Perimenopauza: Když hormony pořádají mejdan

Perimenopauza: Když hormony pořádají mejdan

Blesk.cz Otevřená zpověď Davida Matáska: Jak mi utekla žena

Otevřená zpověď Davida Matáska: Jak mi utekla žena

SportRevue.cz FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

FOTO: Plážové sporty. Díky roztleskávačkám pastva pro (mužské) oči

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy Denní horoskop na čtvrtek 11. 9. 2025: Koho čeká neobvyklé setkání a komu se otevřou nové možnosti?

Denní horoskop na čtvrtek 11. 9. 2025: Koho čeká neobvyklé setkání a komu se otevřou nové možnosti?

Další doporučené recepty:

Sušenky z ovesných vloček
Sušenky z ovesných vloček
Sušenky z ovesných vloček s kokosem
Sušenky z ovesných vloček s kokosem
Suši s rybou a zeleninou
Suši s rybou a zeleninou
Svařené víno
Svařené víno
Svatební koláčky
Svatební koláčky
Svatební koláčky s mandlovou drobenkou
Svatební koláčky s mandlovou drobenkou
  • Recepty.cz
  • Svařák
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact