• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Sušená rajčata v oleji
Napište svůj komentář k receptu

Sušená rajčata v oleji

autor: J.Tereza
0.0
moje hodnoceni
3.2
hodnotilo: 12
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Sušená rajčata v oleji
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • sušená rajčata
    • česnek
    • kopr (Nebo petrželová nať, bazalka)
    • olej

Postup přípravy receptu

1
Rajčata nakrájíme na 1,5 cm hrubé plátky a usušíme v sušičce nebo v troubě. Potom je poskládáme do malých lahviček tak, že dáme 2 cm vrstvu rajčat, na ně propasírujeme 3-4 stroužky česneku a přidáme lžičku kopru. Mohou to být i jiné bylinky, ale nemícháme, vždy dáme do 1 lahvičky jen 1 druh. Vrstvy střídáme, až je lahvička plná. Zalijeme olejem a dobře uzavřeme. Není třeba sterilizovat, uložíme je na chladné místo. Necháme alespoň 2 týdny odstát, potom je můžeme konzumovat.
2
Takto vydrží celou zimu, ale když máme nasušená rajčata, můžeme si je takhle připravit kdykoliv. Olej z rajčat používáme na dochucení pokrmů při vaření. Je výborný hlavně na saláty.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Italská nakládaná sušená rajčata

Italská nakládaná sušená rajčata

Sušená rajčata

Sušená rajčata

Karamelizovaná rajčata v olivovém oleji

Karamelizovaná rajčata v olivovém…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jiří Kostival | 26. 1. 2010 22:31

    Jíst s oliváčem se samozřejmě dají, ale za studena lisovaný má svoji specifickou chuť a tou prostě rajčata ovlivní. Jde o tu chuť, nikoli vadu. Chuť rajčat se prostě "tluče" s chutí oleje. Slunečnicový je v tomto směru neutrální a proto ho zřejmě Italové používají neboť jen tak opravdu vynikne lahodné aroma rajčat. Vždyť i slunečnicový, řepkový a jiné se už také dají sehnat lisované za studena. S tím plechem bych to možná zkusil, ale jak říkám, jsem líný a jíme to po kilech. Kilo sušených bez práce přijde na 300 Kč.

  • Tereza J. | 26. 1. 2010 17:51

    Ešte k tej chuti, používam aj olivový olej a ešte nikdy mi to nezhorklo.

  • Tereza J. | 26. 1. 2010 17:37

    Pán Kostival, narezať paradajky trvá pár minút, ukladám hneď na plech a dávam na slnko na balkón. Jedine v sychravom alebo v chladnom suším v rúre. V oboch prípadoch ale nemusím pri tom stáť, takže žiadna piplačka neexistuje. Nikdy mi nič nesplesnivelo, pokiaľ dobre vysuším, nemôže nič splesnivieť. A tvrdé rozhodne nie sú.

  • Jiří Kostival | 26. 1. 2010 13:29

    To Ladislava St * Já proti tomu nic nemám, ale nedovedu si představit piplačku se sušením. Jsem líný a proto si sušená rajčata raději koupím, jenomže ta se suší bůhví jak a bůhví kde v Itálii, Řecku, Turecku, takže projdou mnoha rukama a různými prostředími. Případné "choroboplodné či kvasoplodné" zárodky se pak při vaření zlikvidují. Jsou výborná a "masitá," ale než jsem přišel jak na to, tak jsem zkoušel studený i horký olejový nálev bez spaření a konzistence byla vždy nepříjemně tuhá. (Dávám je sice také do jídla, ale především konzumiji jen tak.) Ostatně, jak už jsem napsal, ten italský "průmyslový" návod povaření obsahuje a pak dokonce sterilizaci. Tu nedělám, zavařuji tak, že na hladinu oleje dám lžičku 70 % pálenky, zapálím a hned zavíčkuji. Než oheň zhasne, zlikviduje se všechen "kyslík."

  • ladislava staffenová | 26. 1. 2010 10:07

    Jiří Kostival - dělám tato rajčata už tak 15 let, před sušičkou jsem je sušila v troubě. Bylinky také přidávám a prakticky postupuju stejně jako autorka receptu, musím říci, že nikdy nebyla na skus tvrdá nebo ani neskvasila.Pokud se jim něco stalo, , což se mi poverdlo hlavně zezačátku mých vařících pokusů, vždy to bylo NEDOKONALÝM UZAVŘENÍM VÍČKA!!!!!I když ten vámi navrhovaný postup zkusím létě vyzkoušet, proč ne, nezavrhuji ho, bude to zas jiná chuť.Hezký den

  • Jiří Kostival | 25. 1. 2010 19:21

    Obávám se, že tenhle recept je velmi problematický, protože vyžaduje specielní technologii a úzkostlivou čistotu. Sušená rajčata se dají sehnat celkem běžně, ale takto připravovaná zkvasí s jistotou pokaždé a neukouše je stejně ani zdravý chrup. Jsou konntaminovaná při manipulaci a zůstanou tvrdá. Někdo se tady ptal jak udělat "italská," tak podotýkám, že v Itálii k některým balením připojují i návod. Není to složité. V každém případě je napřed musíte povařit v roztoku octa a koření, přidává se i cukr. Nechají se okapat a pak se zalijí olejem. Nejlepší je slunečnicový. Olivový extra virgin etc. jim dodá nahořklou chuť. Takže pokud nechcete slunečnicový, tak raději zvolte oliváč "rafinovaný" (pomace).

  • Tereza J. | 28. 7. 2008 18:40

    Aha, Mirka máte pravdu : Ja som si nevšimla komentáre :((( Teraz, keď to čítam, tak ten problém bol spôsobený určite cukrom, kde je cukor, začne sa kvasenie. Ďakujem za upozornenie Mirka.

  • Mirka P. | 28. 7. 2008 15:53

    Terezko, Marta nejspíš reaguje na příspěvek Ilony Bláhové, která píše, že přidala dle receptu trochu cukru.

  • Tereza J. | 28. 7. 2008 11:07

    Pani Marta, až teraz som si všimla vašu otázku. Prepáčte, ale kde tam vidíte cukor ?

  • NMarta | 5. 10. 2007 19:01

    Opravdu jste přidala i cukr nebo je to překlep?Možná pak ten cukr by mohl být problém.

  • Tereza J. | 4. 10. 2007 19:40

    Pani Ilonka, nidy nezavarujem a nikdy sa mi nekazili. Boli paradajky bezchybné ? ono niekedy aj maličký kaz spôsobí neplechu. Nechytla sa vám náhodou troška pleseň na paradajky pri sušení ? Paradajky musia bať úplne suché, ako huby. Skutočne ma nič iné nenapadá, prečo sa vám to stalo.

  • Ilona Bláhová | 4. 10. 2007 10:51

    Letos jsem poprvé připravovala sušená rajčata, ale mám problém, začala se mi kazit a kvasit, kde je chyba ?Rajčata jsem usušila v sušičce, byla suchá asi tak že se ještě dala žvýkat, okraje už spíše křupavé. Vrstvila jsem do skleniček, prokládala česnekem a zakapávala olivovým olejem, kam jsem dle receptu přidala trochu cukru, sůl, sušené bylinky. Upěchovala jsem, propíchala špejlí a dolila ještě olejem. Víčko jsem jen našroubovala a dál už nic. Chuťově vynikající, ale asi po třech týdnech se mi začala rajčata postupně kazit, dole ve skleničce bělavá tekutina, olej pění a teče ze skleniček. Měla jsem to nějak zavařit ? Prosím o radu. Na zahradě mám ještě hodně rajčat, tak bych to ráda vyřešila. Moc děkuji. Ilona

  • Vlasta Nestávalová | 21. 8. 2007 08:14

    Rajčata na sušení je lépe rozkrájet na čtvrtiny a lžičkou vybrat semínka. Nejlepší je odrůda soudečkových masitých rajčat.Před sušením je dobré potřít je olivovým olejem a malinko osolit. Nesušit úplně do křupava jako např. houby. Poté vrstvit do skleniček např. s bazalkou, česnekem, olivami, apod. Každou vrstvu zalít nejlépe panenským olivovým olejem.

  • alena | 29. 7. 2007 14:26

    Takto jsem rajčata sušila vloni, ale byl problém. Rajčata byla i po proležení v oleji naprosto nepoužitelná, úplně tvrdá, nešla ukousnout. Kde je chyba nevím, ale někdo taky usušená rajčata máčí do vody,ony nabobtnají a pak je teprve vkládá do oleje.

  • Tereza Jarčušková | 13. 10. 2006 06:55

    Ivanka, až teraz som si všimla vašu otázku, ospravedlňujem sa. Nemám, zaváram sušené paradajky len takto.

  • Tereza Jarčušková | 2. 6. 2006 06:46

    Prosím kuchařku on-line preradiť tento k recept k zaváraniam. Ďakujem.

  • Ivana Přikrylová | 30. 5. 2006 17:27

    Zajímavé. Nemáte náhodou recept na italská sušená rajčata v oleji se sladkokyselou příchutí?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nakládaná a sušená rajčata Zelenina
Pokrmy Ze zeleniny Svačina Chlazení Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Kopr Olej Sušená rajčata
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kovářské kotlety

Kovářské kotlety

Losos se smetanovo-česnekovou omáčkou

Losos se smetanovo-česnekovou omáčkou

Placičky z ovesných vloček II.

Placičky z ovesných vloček II.

Pečený amur se žampiony a cibulí

Pečený amur se žampiony a cibulí

Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny

Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny

Čokoládové dortíky

Čokoládové dortíky

Bezmasá (nejen) zeleninová směs

Bezmasá (nejen) zeleninová směs

Pórková polévka se slaninou I.

Pórková polévka se slaninou I.

Krůtí bochánky s okurkovou salsou

Krůtí bochánky s okurkovou salsou

Doporučujeme

55 minut
Smažené nudle s krůtím masem

Smažené nudle s krůtím masem

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

60
Rybí polévka podle Zdeňka Pohlreicha
Rybí polévka podle…
56
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
39
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
39
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
29
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá cukrárny po celém světě
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá…
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich babiček v moderní podobě
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich…
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s křupavou kůží
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s…
AHA.cz Totální vyčerpání Kubelkové: Sáhla jsem si na dno!

Totální vyčerpání Kubelkové: Sáhla jsem si na dno!

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy Eva Pavlová bodovala šaty, které sluší všem! Na co si ale podle stylistky dát pozor?

Eva Pavlová bodovala šaty, které sluší všem! Na co si ale podle stylistky dát pozor?

Ženy.cz Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Blesk.cz Billie Eilish napadl na koncertě v Miami fanoušek: Byl potřeba zásah ochranky i zdravotníků!

Billie Eilish napadl na koncertě v Miami fanoušek: Byl potřeba zásah ochranky i zdravotníků!

SportRevue.cz 45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

  • Recepty.cz
  • Sušená rajčata v oleji
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact