• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Staročeská vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Staročeská vánočka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Staročeská vánočka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 2
      kostka droždí
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • citronová kůra z půlky citronu
    • sůl
    • 150
      g vlašské ořechy
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      ks vejce
    • 100
      g cukr krupice
    • 0,25
      l mléko
    • 0,25
      kg máslo
    • sultánky
    • 200
      g mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

1
Všechny suroviny si připravíme na stůl, aby vše mělo stejnou, pokojovou teplotu. Mléko navíc přihřejeme.
2
Začneme kváskem – čím méně si kuchařka věří, tím ho použije více. My budeme potřebovat 1 kostičku, zasypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme v přikryté misce na teplém místě vzejít.
3
Do mísy prosejeme mouku, osolíme a přidáme strouhanou citrónovou kůru. Mouka se prosívala nejen proto, aby se odstranily případné nečistoty z pytlů, ale také aby se provzdušnila, neboli nadlehčila. Vše zamícháme a uděláme důlek. Do něj přidáme vejce, vzešlý kvásek, přeškvařené máslo tělesné teploty a uhněteme.
4
Těsto přikryté utěrkou dáme vykynout na teplé místo. Po vykynutí přidáme hrozinky a vlašské ořechy, prohněteme, necháme 15 minut odpočinout, potom vyndáme na vál a vytvoříme 8 bochánků.
5
Z nich vytvoříme 2 kusy copů ze tří pramenů, a 1 cop ze dvou pramenů. Spodní část bude nejsilnější. Copy pomažeme přeškvařeným máslem a vánočku naskládáme na sebe.
6
Do vánočky zapícháme mandlové lupínky jako ježčí bodliny, položíme ji na plech potřený přeškvařeným máslem a pečeme.
7
Pečeme 40 – 45 minut v troubě předehřáté na 180°C. Špejlí zjistíme, zda je vánočka propečená. Hotovou znovu potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme vanilkovým cukrem. Krájíme po vychladnutí
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Staročeská svíčková bez masa

Staročeská svíčková bez masa

Staročeská krupicová hlavička

Staročeská krupicová hlavička

Houbová staročeská pečínka s bramborem

Houbová staročeská pečínka s bramborem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Prosinec Pečení Vánoce Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Mandlové lupínky Máslo Mléko Polohrubá mouka Sůl Sultánky Vanilkový cukr Vejce Vlašské ořechy Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Guacamole

Guacamole

Tortilla plněná mletým masem

Tortilla plněná mletým masem

Králík po francouzsku

Králík po francouzsku

Polévané piškotové muffinky

Polévané piškotové muffinky

Vaječný salát s ředkvičkami

Vaječný salát s ředkvičkami

Tatarský biftek podle časopisu F.O.O.D.

Tatarský biftek podle časopisu F.O.O…

Koláčky s drobenkou

Koláčky s drobenkou

Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha

Zelená čočka podle Zdeňka Pohlreicha

Těstoviny se špenátem

Těstoviny se špenátem

Doporučujeme

90 minut
Husí prsa s nádivkou

Husí prsa s nádivkou

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

300 minut
Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím

Pečená husa s kaštanovou nádivkou a…

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

24
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
21
Mrkvový koláč s ricottou
Mrkvový koláč s ricottou
20
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
20
Rýžový nákyp s meruňkami
Rýžový nákyp s meruňkami
20
Jednoduchá škvarková pomazánka
Jednoduchá škvarková…

Zajímavé články

Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit zavářku do polévek i základ hlavních jídel
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit…
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské hodování tradiční polévkou s játrovými knedlíčky
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské…
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás…
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat trochu jinak
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat…
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka: Upečte si vláčný moučník z rodinné kuchařky
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka:…
AHA.cz Velký den u Marešových nebude! Nemám na to chuť ani energii, tvrdí Leoš

Velký den u Marešových nebude! Nemám na to chuť ani energii, tvrdí Leoš

Mimibazar Svátek sv. Martina: husa, víno... Znáte příběh této tradice?

Svátek sv. Martina: husa, víno... Znáte příběh této tradice?

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Ženy.cz „Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

„Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

Blesk.cz Moderátor Xaver Veselý: Děsivá nehoda na dálnici

Moderátor Xaver Veselý: Děsivá nehoda na dálnici

SportRevue.cz FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

Maminka.cz Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Blesk Horoskopy Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

  • Recepty.cz
  • Staročeská vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact