• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 130
      g hrách zelený
    • 300
      ml studená voda
    • 1
      lžíce olivový olej

Postup přípravy receptu

1
Přebraný hrách namočit 32 hodin v létě, 35 hodin v zimě, před dušením ve větší sklenici (nabude na objemu asi 3x) do 300 ml vody, nejméně 5 hodin (tvrdý hrách na 8 hodin). Pro klíčení hrachu bude potřeba asi 2x tolik místa nad úrovní suchého hrachu. Po celou dobu intenzivního namáčení musí být hrách ponořený, jinak zůstane nadále horní vrstva oschlá. Slít nadbytečnou vodu, ponechat pouze na dně do poloviny výšky kuliček hrachu. Umístit na světlé místo do stínu, mimo přímé světlo.
2
První den nechat na světle 10 - 12 hodin (v létě kratší dobu, v zimě v teplé místnosti se světlem), včetně doby namočení. Druhý den také 10 - 12 hodin na světle mimo slunečního. Celková doba ovlivňuje délku klíčků 3 - 8 mm. Kdo chce delší klíčky, může ponechat i déle. Hrachové delší klíčky jsou tužší na rozkousání.
3
Dolévat jen 2 lžíce vody, aby spodní vrstva nebyla trvale ponořená ve vodě. Uzavřít sklenici pevně víčkem, otočit sklenici skoro vodorovně - hlídat hladinu vody dole. Pomalým otáčením sklenice kolem podélné osy postupně navlhčit hrách. Po navlhčení opět uvolnit víčko a ponechat na sklenici. Navlhčovat ob 2 hodiny. Při viditelných klíčcích požadované délky slít zbytek vody, není potřeba, pokud bylo postupné navlhčování.
4
V hrnci se silným dnem nebo na teflonové pánvi (na smaltované pánvi se připaluje) rozehřát olej. Po nasypání hrachu bez vody rozprostřít do rovné vrstvy. Přiklopit pokličkou, i na pánvi. Zahřát na mírném ohni, je slyšitelné jako slabé zvuky syčení ode dna pánve. Prohazovat během ohřívání. Začátek dušení trvá 10 - 15 minut podle materiálu nádoby. Při slabě slyšitelném zvuku ponechat s pokličkou dusit 45 minut - po 8 -12 minutách vyklepat vysráženou páru z pokličky (4 - 5x), jinak by byl hrách spíš vařený než dušený. Vrstvu hrachu opatrně prohazovat, ode dna z kraje ke středu, aby byly jednotlivé vrstvy promíchané, obalené olejem, a postupně blíže ke zdroji tepla.
5
Konečnou úpravu hrachu lze poznat podle změněné barvy na žluto-zelenou, kontrolně posoudit skusem. Hrách je mírně připálený u dna. Při nedostatečné tepelné úpravě mírně divné pocity při zažití. Lze jíst teplé i studené (prohřáté na pokojovou teplotu)
6
Poznámka autora receptu: Názvy pálenec, pučálka. Pro správně vyvážené poměry živin při trávení zajíst krajícem chleba nebo moučnou plackou. Dochucení sůl, pepř, cibule nebo česnek. Hrách vyklíčí i po navlhčení jen ráno a večer. Namočení hrachu závisí na dodavateli a sklizni, rozlišit měkký nebo tvrdý po tepelné úpravě. Podle toho zvolit další dobu celého namočení hrachu. Hlavní výhoda klíčení ve sklenici je snazší manipulace, snadné navlhčení, nehrozí nebezpečí zahnívání.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Fufu-ovesný valoun, základní recept

Chalva indická semolinová, základní recept

Chalva indická semolinová, základní…

Obložený chlum, základní recept

Obložený chlum, základní recept

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Hrách
Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hrách Olivový olej Studená voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tvarohová bábovka s kakaem

Tvarohová bábovka s kakaem

Linecké cukroví II.

Linecké cukroví II.

Čínská sladkokyselá omáčka

Čínská sladkokyselá omáčka

Domácí kandovaný zázvor

Domácí kandovaný zázvor

Zapečený lilek po italsku - bez tuku

Zapečený lilek po italsku - bez tuku

Čalamáda na špagety

Čalamáda na špagety

Krémová omáčka s kuřecím masem a žampiony

Krémová omáčka s kuřecím masem a…

Pravý vídeňský řízek podle šéfkuchaře Sapíka

Pravý vídeňský řízek podle šéfkuchaře…

Kyšková buchta s třešněmi

Kyšková buchta s třešněmi

Doporučujeme

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

90 minut
Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

105 minut
Řepánky

Řepánky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

76
Kančí guláš - staročeský
Kančí guláš - staročeský
65
Bramborovo-fazolový salát
Bramborovo-fazolový salát
56
Bleskové špagety s rajčaty a burratou
Bleskové špagety s…
35
Špecle s játrovo - žapionovou směsí
Špecle s játrovo -…
32
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty, které si můžete dát bez výčitek
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty,…
Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i naslano: 5 receptů, na které je škoda zapomenout
Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i…
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní polévky k večeři
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní…
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně skladovat a proč je dobré je namočit?
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně…
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět sladkými příběhy ukrytými v pečivu
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět…
AHA.cz Hrůza na tribuně při bitvě pražských »S«: Babicu zmlátili!

Hrůza na tribuně při bitvě pražských »S«: Babicu zmlátili!

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Věčné dilema: Tělové silonky – na sebe, nebo do koše? Tohle radí stylistka!

Věčné dilema: Tělové silonky – na sebe, nebo do koše? Tohle radí stylistka!

Ženy.cz Můj názor? Zákaz tepláků ve škole je vyhlášení války hiphopové kultuře

Můj názor? Zákaz tepláků ve škole je vyhlášení války hiphopové kultuře

Blesk.cz Matáskovi odhalují své rodinné tajemství: Tři bratři jako přes kopírák!

Matáskovi odhalují své rodinné tajemství: Tři bratři jako přes kopírák!

SportRevue.cz FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Karmický horoskop na říjen: Býci se musí soustředit na své vztahy, Panny se odevzdají svým touhám

Karmický horoskop na říjen: Býci se musí soustředit na své vztahy, Panny se odevzdají svým touhám

Další doporučené recepty:

Spaghetti pomodoro
Spaghetti pomodoro
Spaghetti s Hottasovou sýrovou omáčkou
Spaghetti s Hottasovou sýrovou omáčkou
Spálené mrkve s bryndzou a mátou
Spálené mrkve s bryndzou a mátou
Spařená krupice (kuskus), základní recept
Spařená krupice (kuskus), základní…
Speciální bramborový salát s šunkou
Speciální bramborový salát s šunkou
Spezi
Spezi
  • Recepty.cz
  • Spálenec, naklíčený, napučený hrách, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact