• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Špaldový mazanec s ořechy
Napište svůj komentář k receptu

Špaldový mazanec s ořechy

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
2.8
hodnotilo: 6
doba přípravy: 175 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Špaldový mazanec s ořechy
Špaldový mazanec s ořechy
Špaldový mazanec s ořechy
Špaldový mazanec s ořechy
Špaldový mazanec s ořechy
Špaldový mazanec s ořechy
Špaldový mazanec s ořechy
5fotografií
Nahrát fotku
 

Variace na klasický mazanec ze špaldové mouky, vylepšit jej ještě můžete hrstí brusinek či goji, které zapracujete do těsta.

Suroviny

2 porce
    • 40
      g droždí čerstvé
    • 110
      g třtinový cukr
    • 550
      ml mléko plnotučné
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 150
      g máslo změklé
    • 3
      ks žloutek
    • 10
      g sůl
    • 500
      g hladká mouka špaldová
    • 500
      g celozrnná mouka špaldová
    • olej na vytření mísy
    • 200
      g směs oloupaných oříšků a mandlí
    • 50
      g cukr krupice
  • Na potření:
    • 1
      ks vejce
    • 2
      lžíce máslo
    • 2
      lžíce tuzemák
    • moučkový cukr

Postup přípravy receptu

1
Do misky rozdrobte droždí, přidejte 40 g cukru a lžičkou rozetřete na hladkou kaši. Přilijte asi třetinu vlažného mléka, přidejte 2 lžíce mouky a vše promíchejte. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.

RADA: VIDEO, jak upéct velikonoční mazanec

2
Do mísy robotu dejte změklé máslo, žloutky a zbytek (70 g) třtinového cukru. Použijte metlu na tření a vše utřete do pěny. Přisypte sůl, obě mouky, vlijte kvásek a zbytek mléka a pomocí hnětacího háku vypracujte měkké nelepivé těsto. Těsto dejte do mísy vytřené olejem, překryjte utěrkou nebo fólií a nechte nejméně hodinu na teplém místě kynout.
3
Ořechy nasekejte nahrubo, asi třetinu ponechte stranou. Zbytek opečte na pánvi, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat – cukr se rozpustí a obalí ořechy. Horké karamelizované ořechy nasypte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je zchladnout.
4
Vykynuté těsto rozdělte na poloviny. Do každé části zapracujte polovinu karamelizovaných ořechů a vypracujte hladké kulaté bochníky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a špičkou ostrého nože nařízněte vršek do kříže. Celý bochník potřete rozšlehaným vejcem a posypte odloženými nasekanými ořechy. Zlehka překryjte fólií a nechte ještě půl hodiny kynout.

RADA: Podívejte se na VIDEO recept na velikonoční jidáše

5
Troubu rozehřejte na 220 °C, mazance pečte 10 minut, poté teplotu snižte na 180 °C a dopečte dalších 45 minut. Hotové mazance několikrát důkladně potřete směsí rozpuštěného másla s tuzemákem. Nakonec poprašte moučkovým cukrem.
6
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (Duben/2019)

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Mazanec s mandlemi

Mazanec s mandlemi

Bezlepkový tvarohový mazanec

Bezlepkový tvarohový mazanec

Jidáše

Jidáše

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Sváteční pečení Mazanec FOOD
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná mouka Cukr krupice Droždí Hladká mouka Máslo Mléko plnotučné Moučkový cukr Olej Směs oloupaných oříšků a mandlí Sůl Třtinový cukr tuzemák Vejce Žloutek

Velikonoční mazanec

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pudinková bábovka

Pudinková bábovka

Prdelky

Prdelky

Boršč III.

Boršč III.

Hovězí na víně se zeleninou

Hovězí na víně se zeleninou

Orientální mrkvová polévka

Orientální mrkvová polévka

Borůvkový dort

Borůvkový dort

Těstoviny po Italsku

Těstoviny po Italsku

Kuřecí prsa s pomeranči

Kuřecí prsa s pomeranči

Sádlová pomazánka

Sádlová pomazánka

Doporučujeme

50 minut
Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky

Dýňová panenka Wellington s…

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

95 minut
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Velikonoční mazanec

Poslední sledované recepty

59
Polévka s játrovými knedlíky podle časopisu F.O.O.D.
Polévka s játrovými…
45
Rajčatový salát s fazolemi
Rajčatový salát s…
32
Krůtí špízy yakitori
Krůtí špízy yakitori
28
Mojito Relax limetka
Mojito Relax limetka
27
Gratinované brambory Dauphinoise
Gratinované brambory…

Zajímavé články

Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
AHA.cz Deník Aha! 1.11.2025

Deník Aha! 1.11.2025

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Blesk pro ženy Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Ceny Thálie 2025 jsou rozdány: Slzy Absolonové a dojetí oceněných!

Ceny Thálie 2025 jsou rozdány: Slzy Absolonové a dojetí oceněných!

SportRevue.cz VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Listopad podle numeroložky: Jeden výjimečný týden! A pozor na citové vydírání

Listopad podle numeroložky: Jeden výjimečný týden! A pozor na citové vydírání

Další doporučené recepty:

Špaldové vanilkové rohlíčky
Špaldové vanilkové rohlíčky
Špaldovo-semolinové palačinky, základní recept
Špaldovo-semolinové palačinky, základní…
Špaldovo-žitný jablečný závin
Špaldovo-žitný jablečný závin
Špaldový podmáslový chléb vynikající
Špaldový podmáslový chléb vynikající
Špaldový šmorn (trhanec), základní recept
Špaldový šmorn (trhanec), základní…
Španělská bramborová omeleta
Španělská bramborová omeleta
  • Recepty.cz
  • Špaldový mazanec s ořechy
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact