• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Špaldovo-semolinové palačinky, základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Špaldovo-semolinové palačinky, základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Špaldovo-semolinové palačinky, základní recept
Špaldovo-semolinové palačinky, základní recept
Špaldovo-semolinové palačinky, základní recept
Špaldovo-semolinové palačinky, základní recept
Špaldovo-semolinové palačinky, základní recept
Špaldovo-semolinové palačinky, základní recept
Špaldovo-semolinové palačinky, základní recept
Špaldovo-semolinové palačinky, základní recept
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

8 porce
    • 90
      g špaldová mouka celozrnná
    • 30
      g celozrnný kuskus mouka (umletá)
    • 210
      ml voda dle potřeby
    • 3
      špetka sůl 1/2 lžičky
    • 1
      lžička máslo šmolc, ghee, volitelně

Postup přípravy receptu

1
Umlít semolinovou krupici (kuskus) jemnéjšími průchody v mlýnku na mák, na směs hrubé a polohrubé mouky.
2
Smíchat obě mouky se solí v 0,25 l nádobě. V 0,5 l nádobě kvedláním rozmíchat mouku ve vodě na záklechtku. Mouky sají málo vodu, přisypávat postupně, rozkvedlat do hladka (30 minut). Nechat odstát zakryté 8-20 hodin v chladničce. Mouky mají snahu začít v teple samovolně kvasit (vznikl by nepravý hořký kvásek).
3
Vyndat z chladničky 3 hodiny před pečením. Rozpustit šmolc na lžíci a rozmíchat do těsta. Péct pouze na nepřilnavé pánvi (teflonový povrch). Ostatní viz poznámka níže. Péct na předehřáté pánvi dávku 3 lžic těsta. Záleží na velikosti pánve, ohřevu a požadované velikosti palačinky. Nalité těsto rychle rozetřít lžicí ve spirále na tenko od středu ke kraji. Výsledná tloušťka palačinky musí být pod 2 mm. Jinak není propečená, pouze je horní vrstva oschlá, odfouklá, střed zůstane vlhký. Péct 4 minuty jednostranně na mírném až středním ohřevu, do změny barvy po vypaření vody a uvolnění palačinky na pánvi potřesením. Spodní strana po upečení za tepla mírně lepí. Skladovat palačinky ve sloupečku obrácené spodní stranou nahoru. Vychladlé nejsou skoro slepené.
4
Poznámka autora receptu: Název spelt pancake no yeast, d'épeautre crêpes. Směs mouk je kvůli příjemnější, nasládlé chuti. Výsledek ze samotné špaldové mouky je chuti mírně trpký, nahořklý. Pokud záklechtka při míchání zhoustne, až nejde rozmíchat další mouku, je potřeba přidat vodu po lžicích. Kratší odstátí, postačí 20-30 minut. Může to ovlivnit výslednou chuť, podle obsahu kyseliny fytové. Smaltovaný nebo nerezový povrch pánve pro pečení způsobí pouze připečení palačinky. Nutné odmočit a oškrábat zbytky. Sesunutí palačinky z hlubší nepřilnavé pánve je vhodné postupně. Odsunout dál od obracečky potřásáním na pánvi, kmitající obracečkou podebrat palačinku, až je "přilepená". Z naklopené pánve vytáhnout výsledek na odkládací talíř. Tenká palačinka má sklon k "zmuchlání" a potrhání během přemístění. Pro obracení podebrat obracečkou, přidržet prstem a obrátit.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Celozrnné špaldovo-pohankové rohlíčky

Celozrnné špaldovo-pohankové rohlíčky

Špaldovo-žitný jablečný závin

Špaldovo-žitný jablečný závin

Dosa indická falešná (palačinka), základní recept

Dosa indická falešná (palačinka),…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty
Snídaně Dopolední svačina Oběd Svačina Večeře Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnný kuskus Máslo Špaldová mouka Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Květáková polévka s krupicí a vejci

Květáková polévka s krupicí a vejci

Chlupaté knedlíky ze solamylu

Chlupaté knedlíky ze solamylu

Muffiny banánovo čokoládové

Muffiny banánovo čokoládové

Játrová paštika IV.

Játrová paštika IV.

Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Vepřové kotlety podle tchyně

Vepřové kotlety podle tchyně

Losos grilovaný na cedrovém prkénku

Losos grilovaný na cedrovém prkénku

Jednoduché ovesné sušenky

Jednoduché ovesné sušenky

Čevapčiči po našem

Čevapčiči po našem

Doporučujeme

40 minut
Španělská bramborová polévka

Španělská bramborová polévka

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

22
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
21
Vepřový perkelt s tarhoňou
Vepřový perkelt s…
15
Chili (chilli) con carne
Chili (chilli) con carne
14
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
14
Bramborový rychlý salát s hořčicovým dresingem
Bramborový rychlý salát…

Zajímavé články

Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za…
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
AHA.cz Štaidl odtajnil život s Bartošovu: Nebylo to příjemné, člověka to obrní

Štaidl odtajnil život s Bartošovu: Nebylo to příjemné, člověka to obrní

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Blesk pro ženy 5 mýtů v nošení kabelek, kterými se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

5 mýtů v nošení kabelek, kterými se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Rudolfa Hrušínského (79) vezli ve vážném stavu do špitálu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Rudolfa Hrušínského (79) vezli ve vážném stavu do špitálu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

SportRevue.cz FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Další doporučené recepty:

Špaldové sušenky s čokoládou
Špaldové sušenky s čokoládou
Špaldové sušenky s meruňkovou marmeládou
Špaldové sušenky s meruňkovou marmeládou
Špaldové vanilkové rohlíčky
Špaldové vanilkové rohlíčky
Špaldovo-žitný jablečný závin
Špaldovo-žitný jablečný závin
Špaldový mazanec s ořechy
Špaldový mazanec s ořechy
Špaldový podmáslový chléb vynikající
Špaldový podmáslový chléb vynikající
  • Recepty.cz
  • Špaldovo-semolinové palačinky, základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact