• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Napište svůj komentář k receptu

Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
4.9
hodnotilo: 107
doba přípravy: 15 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

2 porce
    • 2
      lžíce olivový olej
    • 5
      ks vejce 1 celé a 4 žloutky
    • 150
      g slanina sušená (Guanciale)
    • 350
      g špagety italské
    • pepř celý čerstvě mletý
    • 0,50
      hrnek pecorino Romano, čerstvě strouhaný

Postup přípravy receptu

1
Guanciale (sušená slanina) nakrájíme na kostičky. Špagety dáme vařit dle návodu, mezitím v pánvičce osmahneme Guanciale za občasného míchání dozlatova a ihned stáhneme z plamene. V míse ušleháme žloutky s celým vejcem a přidáme Pecorino Romano, vzniknout by měla hustá kaše. Jeli příliš suchá můžeme opatrně po lžících přidat z vody ve které se vaří špagety, nemělo by to však být nutné. Těsně před dokončením špaget smícháme vychladlý Guanciale s vaječnou směsí (nikdy když je ještě příliš horký) a řádně opepříme. Špagety scedíme, ale měli by zůstat ještě mírně vlhké a rovněž přidáme do mísy. Vše rychle smícháme (teplotou špaget zajistíme, že se vajíčka dostatečně prohřejí) a ihned podáváme.

RADA: Jak vařit těstoviny, aby se neslepily? Mrkněte na VIDEO

2
Tento pokrm vznikl v polovině minulého století a existuje v dnešní době v nespočetných variacích, ve střední Evropě zejména v takových, kde se přidávají mléčné produkty. Na originální italský recept je však potřeba minimum surovin, které jsou v Itálii pochopitelně běžné, zatímco u nás je často marně hledáme. U Guanciale se jedna o slaninu s vysokým obsahem tuku, která je vzduchem sušená, tedy ne uzená, občas je k dostání ve specializovaných krámcích s italskými potravinami i u nás. Pokud jej neseženeme, můžeme použít libovější pancettu, u které se rovněž jedná o druh vzduchem sušené slaniny. Pecorino romano, v dnešní době již k sehnání v každém větším českém hypermarketu, je uzrálý slaný sýr z ovčího mléka s podobnými možnostmi využití jako parmezán, často je právě tím druhým nahrazován nebo smícháván. Originální variace však počítá právě s Pecorinem Romanem.

RADA: Jak skladovat vejce

3
Ohledně pojmenování receptu existuje mnoho fám, jedna z nejznámějších je, že pokrm byl pojmenován podle slova „carbonaro“, což znamená asi něco jako uhlíř, jelikož se údajně jednalo o pokrm pro dělníky v uhelných dolech, v dnešní době se mnoho lidí přiklání spíše přiklání k teorii, že jméno má spíše něco společného z černou barvou rozemletých pepřových kuliček.
4
Po této malé exkurzi Vám každopádně přeji dobrou chuť.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Spaghetti alla Carbonara po italsku

Spaghetti alla Carbonara po italsku

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Spaghetti alla Carbonara ( Podle Antonia Carluccia )

Spaghetti alla Carbonara ( Podle…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jura Beneš | 13. 2. 2016 12:38

    Já jsem slyšel v Itálii, že pojem "carbonara" , je od lidí uhlířů, kteří obcházeli domácnosti s vlastnoručně vyrobeným dřevěným uhlím. Když paní domácí neměla peníze, dala "karbonářům" aspoň najíst. Proto se recepty místně liší. Jednalo se o jídlo " co dům dal"...

  • Anonym | 26. 5. 2013 16:56

    Dnes vyzkoušeno a velmi dobré! :)

  • Ondra Kováč | 14. 12. 2011 19:10

    Moc děkuji, konečně někdo dal srozumitelný návod na pravá carbonara a nikoli nějakou podivnou českou směsku. Přiznám se, že jsem zřejmě nikdy v české restauraci nedostal pravá carbonara, jakkoli byla drahá a tvářila se originálně... takže si je udělám sám. Ještě jednou děkuji.

  • radek | 5. 11. 2011 12:33

    jen bych jeste upřesnil guanciale je to tvař z prasatka jinak super pokrm davame si ho dost casto

  • Smith-P. | 7. 10. 2011 21:37

    Děkuji (rovněž za přidání pěkné fotky)

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova | 7. 10. 2011 03:20

    Jsem ráda, že jsem se poučila něco z historie, recept je krásně napsaný. Přidala jsem fotku, ale nemám je bohatě "černé", protože je má velmi ráda i malá vnučka ;-)

  • Smith-P. | 2. 10. 2011 14:33

    Těší mě, že nejsem jediný, kdo má nejen rád originální chutě, ale kdo se zajímá i historii pokrmu a jejich historky. :-)

  • pippiva
    pippiva | 2. 10. 2011 11:21

    ...ja take pridam jeste dalsi historku: podle dalsi vrze tento recept byl "vylepsen" diky americkym vojakum behem valky, protoze ti meli vojenske pridely baconu (-il guanciale) a susenych vajec. Rimsti kuchari vyuzili techto ingredienci a takto vznikl tento receptik. :-\ ;-)

  • cuoco | 2. 10. 2011 10:28

    :-) malokde vidiet klasicku tradicnu Taliansku verziu , vacsinou sa robi Americka so smotanou . PS : este jedna historka, ze vraj tato verzia bola spopularizovana cez vojnu ked nicoho nebolo , a "carbonaro" bolo po ciernom koreni , ktore ho tam tak vela davali ze to bolo cierne ako od uhlia. 8-) super recept

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny Sýrová Těstoviny & rizota Špagety Maso & ryby & mořské plody Uzeniny & mleté maso
Maso Pokrmy Chuťovky Z těstovin Z mléka / sýra Z vajec Ze sýra Ze šunky Uzeniny Oběd Večeře Smažení Vaření Itálie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Olivový olej Pecorino Pepř celý Slanina Špagety Vejce

Jak vařit těstoviny, aby se neslepily

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Piškotové řezy s angreštem

Piškotové řezy s angreštem

Pikantní nakládaný hermelín II.

Pikantní nakládaný hermelín II.

Broskvový moučník

Broskvový moučník

Klasický houskový knedlík

Klasický houskový knedlík

Krkovička pečená s játry a cibulí

Krkovička pečená s játry a cibulí

Zapečené těstoviny s brokolicí

Zapečené těstoviny s brokolicí

Jednoduché bramborovo-rohlíkové knedlíky

Jednoduché bramborovo-rohlíkové…

Dip z tvarohu a máty

Dip z tvarohu a máty

Babiččina bábovka (výborná)

Babiččina bábovka (výborná)

Doporučujeme

35 minut
Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

Zapečené noky s rajčaty a mletým masem

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

45 minut
Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Jak vařit těstoviny, aby se neslepily

Poslední sledované recepty

47
Cuketové stripsy s parmazánem
Cuketové stripsy s…
32
Houbová omáčka krok za krokem
Houbová omáčka krok za…
30
Klasické lečo
Klasické lečo
28
Lečo s fazolemi a klobásou
Lečo s fazolemi a…
23
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x jinak
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x…
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být strašidelné, až děsivé, ale i elegantní a krásné
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být…
Pečené kaštany: Příprava v troubě je jednoduchá a chutnají jako z trhu
Pečené kaštany: Příprava v troubě je jednoduchá a…
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou přesnídávku nebo povidla bez práce
Jak ještě zpracovat jablka? Uvařte z nich skvělou…
AHA.cz Dračice Šafářová vyrazila do společnosti: Brada spadla i Plekancovi!

Dračice Šafářová vyrazila do společnosti: Brada spadla i Plekancovi!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Nejkrásnější róby z Academy Museum Gala 2025: Přehlídka bez jediné chybičky

Nejkrásnější róby z Academy Museum Gala 2025: Přehlídka bez jediné chybičky

Ženy.cz Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Blesk.cz Další rána pro Sharon Osbourneovou: Po skonu Ozzyho (†76) přišla i o milovaného psa!

Další rána pro Sharon Osbourneovou: Po skonu Ozzyho (†76) přišla i o milovaného psa!

SportRevue.cz FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

Maminka.cz Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Blesk Horoskopy Co o vás říká číslo narození? Ukazuje vaši minulost a prozradí silné a slabé stránky

Co o vás říká číslo narození? Ukazuje vaši minulost a prozradí silné a slabé stránky

Další doporučené recepty:

Spaghetti alla Carbonara ( Podle Antonia Carluccia )
Spaghetti alla Carbonara ( Podle…
Spaghetti alla Carbonara po italsku
Spaghetti alla Carbonara po italsku
Spaghetti Carbonara
Spaghetti Carbonara
Spaghetti con polpettini
Spaghetti con polpettini
Spaghetti cozze e capperi con pomodorini
Spaghetti cozze e capperi con pomodorini
Spaghetti pomodoro
Spaghetti pomodoro
  • Recepty.cz
  • Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact