• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Špagety carbonara
Napište svůj komentář k receptu

Špagety carbonara

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.4
hodnotilo: 168
doba přípravy: 15 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Špagety carbonara
Špagety carbonara
Špagety carbonara
Špagety carbonara
Špagety carbonara
Špagety carbonara
Špagety carbonara
Špagety carbonara
Špagety carbonara
7fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční italský pokrm spaghetti carbonara neboli špagety po uhlířsku je jednoduchý a rychlý na přípravu. Jeho základem jsou kvalitní suroviny a servírovat ho můžete už za čtvrt hodiny.

Suroviny

4 porce
    • 400
      g špagety
    • 150
      g pancetta může být i dobrá anglická slanina
    • 75
      g strouhaný parmazán
    • 75
      g pecorino strouhaný
    • 5
      ks žloutek
    • černý pepř čerstvě mletý
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Pancettu (nebo slaninu) nakrájejte na kostičky, dejte na studenou pánev a pomalu zahřívejte, až se uvolní tuk a kostičky budou vyškvařené dozlatova (pokud máte libovější slaninu, přidejte do pánve lžíci olivového oleje). Těstoviny dejte do vroucí osolené vody a uvařte je al dente (tvrdší na skus).

RADA: Zbyly vám žloutky? 6 receptů, kde je využijete

2
Žloutky dejte do mísy, přidejte větší část obou nastrouhaných sýrů a štědrou porci čerstvě mletého pepře a dobře promíchejte.
3
Vyškvařené kostičky vyndejte z pánve. Z hrnce s těstovinami odeberte dvě až tři naběračky horké vody a dejte stranou. Uvařené těstoviny sceďte, dejte je do pánve s vyškvařeným tukem a promíchejte, aby se těstoviny tukem obalily. Pánev odstavte z ohně, přilijte vaječnou směs a dobře promíchejte. Postupně po lžících přilévejte vodu z těstovin a stále opatrně míchejte pomocí kleští, až se vytvoří omáčka, kterou se těstoviny obalí. Nakonec vmíchejte kostičky pancetty.

RADA: Proč nevylévat vodu z těstovin? 5 skvělých způsobů, jak ji můžete využít

4
Špagety rozdělte na nahřáté talíře, posypte je čerstvě mletým pepřem a zbylým sýrem a ihned podávejte.
5
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ TĚSTOVIN CARBONARA: • Sražená vejce místo omáčky: Nejčastější chyba, k níž dochází, když je pánev s těstovinami příliš horká v momentě, kdy se do ní přidává vaječná směs. Než přilijete vaječnou směs do pánve, vždy ji nejdříve odstavte z ohně. Těstoviny a pánev budou stále dostatečně horké, aby se v nich vejce uvařila do krémové konzistence. Pokud je pánev hodně rozpálená, nechte ji několik sekund zchladnout, než vaječnou směs přilijete. • Řídká omáčka: Pokud je teplota naopak příliš nízká, žloutky se dostatečně neuvaří a omáčka zůstane vodnatá a nekrémová. Další příčinou může být nedostatečné množství vody z těstovin, která obsahuje škrob. • Hrudky v omáčce: Mohou vzniknout, když použijete vejce přímo z lednice. Nechte žloutky nejdříve ohřát na pokojovou teplotu, aby se lépe spojily s ostatními ingrediencemi.

RADA: Večeře z těstovin 5x jinak, od klasiky až po netradiční kombinace

6
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Pokud chcete připravit opravdu autentické špagety carbonara, použijte místo pancetty italskou specialitu gunciale, což je nasolený a pomalu sušený vepřový lalok s výraznou, kořeněnou chutí a vyšším obsahem tuku. Ten při pomalém vyškvařování uvolňuje bohaté aroma, které je pak základem pro krémovou omáčku. V originální verzi se také používá pouze sýr pecorino, který je ostřejší a slanější než parmazán. • Carbonaru podávejte na předehřátých talířích. Studené talíře mohou způsobit teplotní šok a oddělení omáčky od těstovin, čímž se naruší její dokonalá krémovost. [9]. • Používejte pouze čerstvě mletý černý pepř. Pro ještě intenzivnější aroma a chuť ho můžete krátce opéct na pánvi s vyškvařeným tukem, než do ní přidáte uvařené těstoviny. • V některých receptech se do carbonary přidává ještě máslo a česnek, do tradičních špaget carbonara ale nepatří.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Špagety s pestem ze sušených rajčat

Špagety s pestem ze sušených rajčat

Těstoviny Carbonara s pečenými rajčaty

Těstoviny Carbonara s pečenými rajčaty

Špagety ala carbonara

Špagety ala carbonara

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Těstoviny & rizota Špagety FOOD
Oběd Večeře Vaření Restování Itálie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Černý pepř Pancetta Pecorino Špagety Strouhaný parmazán Sůl Žloutek

Špagety carbonara

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuře na soli

Kuře na soli

Plněný zapékaný květák

Plněný zapékaný květák

Jahodové řezy z Galaretky

Jahodové řezy z Galaretky

Vaječný koňak bez vajec od Lídy

Vaječný koňak bez vajec od Lídy

Celozrnný chléb z domácí pekárny

Celozrnný chléb z domácí pekárny

Kávový zákusek - řezy

Kávový zákusek - řezy

Cizrnový salát s restovanou paprikou

Cizrnový salát s restovanou paprikou

Květákový salát (nejen) s vejci

Květákový salát (nejen) s vejci

Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co se rozdělí na dvě vrstvy sám

Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co…

Doporučujeme

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

95 minut
Hovězí sekaná Wellington

Hovězí sekaná Wellington

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

70 minut
Gyoza knedlíčky

Gyoza knedlíčky

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Špagety carbonara

Poslední sledované recepty

30
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
29
Pudinkové šneky Ládi Hrušky
Pudinkové šneky Ládi…
18
Obalovaný asijský květák z trouby
Obalovaný asijský květák…
18
Ořechoví šnečci - rychle a chutně
Ořechoví šnečci - rychle…
17
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…

Zajímavé články

Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský moučník, který se stal v Japonsku hitem
Neviditelný jablečný koláč: Upečte si francouzský…
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si dát pozor a tip na rychlejší variantu
Domácí listové těsto: Jak ho připravit, na co si…
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak ho využít do moučníků i slaných jídel
Domácí dýňové pyré: Jednoduchý recept a tipy, jak…
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných receptů
Vlašské ořechy: 12 nejlepších sladkých i slaných…
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z Rokycanska mizí z plechu rychlostí blesku
Víte, co je to hluchec? Levná bramborová buchta z…
AHA.cz Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Hvězda Polabí Vilma Cibulková: Akutní převoz do nemocnice!

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Když nevíte, co na sebe: 5 kombinací s džínami, které budete točit pořád dokola

Ženy.cz Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Jak být správná tchyně? Důležitá je příprava

Blesk.cz 75. narozeniny Pavla Trávníčka: Zástupy slavných gratulantů i nové auto k jubileu!

75. narozeniny Pavla Trávníčka: Zástupy slavných gratulantů i nové auto k jubileu!

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Blesk Horoskopy 10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

10 andělských znamení, která byste neměli ignorovat. Co se vám snaží říct?

Další doporučené recepty:

Špagety ala carbonara
Špagety ala carbonara
Špagety all'Amatriciana
Špagety all'Amatriciana
Špagety alla puttanesca
Špagety alla puttanesca
Špagety Carbonara
Špagety Carbonara
Špagety Carbonara
Špagety Carbonara
Špagety Carbonara III.
Špagety Carbonara III.
  • Recepty.cz
  • Špagety carbonara
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact