• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Šoulet
Napište svůj komentář k receptu

Šoulet

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 6
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Šoulet
Šoulet
Šoulet
Šoulet
Šoulet
Šoulet
4fotografie
Nahrát fotku
 

Při přípravě tohoto tradičního a levného židovského pokrmu se nespěchá. Základem jsou jednoduché suroviny jako hrách a kroupy a provází ho vůně pečeného česneku a majoránky.

Šoulet

Suroviny

6 porce
    • 200
      g kroupy ječné
    • 200
      g hrách zelený
    • 100
      g anglická slanina
    • 250
      g krkovice - uzená
    • 1
      cibule větší
    • 3
      stroužek česnek 3-4 podle chuti
    • 1
      lžíce majoránka
    • 2
      lžíce sádlo
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

1
Hrách a kroupy propláchněte a každé zvlášť namočte přes noc do dostatečného množství studené vody.

RADA: Kočičí svatba: Uvařte si staročeskou dobrotu z jižních Čech

2
Druhý den namočený hrách propláchněte studenou vodou, zalijte čistou vodou a pomalu vařte doměkka (trvá to asi 40 minut). Teprve pak ho osolte. Scezené kroupy nasypte do osolené vody a uvařte je také doměkka, což by mělo trvat asi 30 minut.
3
Mezitím na sádle opečte na kostičky nakrájenou slaninu a uzené spolu s drobně nakrájenou cibulí.

RADA: Luštěninové polévky, které zahřejí: 5 receptů, které vám zpestří podzim i zimu

4
Uvařený hrách sceďte a 100 ml vývaru z hrachu si nechte stranou. Uvařené kroupy také sceďte a propláchněte horkou vodou.
5
Do pánve přidejte prolisovaný česnek a jen krátce, asi 30 vteřin ho orestujte, aby se rozvoněl. Přidejte hrách a kroupy, majoránku, osolte, opepřete a promíchejte. Přilijte vývar z hrachu, přiveďte k varu a na středním stupni povařte asi 5 minut.
6
Připravenou směs přendejte do zapékací mísy, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a zapečte 20 - 40 minut dozlatova.

RADA: Velký průvodce luštěninami: Jak připravit mungo, adzuki nebo černou čočku

7
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ ŠOULETU: • Tvrdý hrách: Hlavní příčinou je nedostatečné namáčení hrachu. Vždy ho namočte 8-12 hodin předem, před vařením vodu z namáčení vylijte a použijte novou. Pokud máte tvrdou vodu, lze do ní přidat špetku jedlé sody, která změkčí slupky a urychlí proces vaření. • Mazlavé nebo slepené kroupy: Kroupy během vaření uvolňují škrob, který způsobuje jejich lepení. Po uvaření je tedy sceďte a propláchněte proudem horké vody. Tento krok spolehlivě odstraní přebytečný škrob a zaručí, že kroupy zůstanou krásně sypké. • Nevýrazná chuť: Chuť šouletu je silně závislá na tuku a aromatických složkách. Nebojte se tedy použít klidně i o něco více sádla (husí nebo kachní je pro tento pokrm ideální), majoránky a česneku. A nezapomeňte na konečné zapékání, které spojí všechny chutě dohromady.
8
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Pokud chcete mít jídlo na stole rychle, uvařte hrách a kroupy den předem, čímž si zkrátíte přípravu na pouhých 15 minut. Výrazně pomůže také vaření v tlakovém hrnci, který zkrátí dobu vaření luštěnin na zlomek času. • Šoulet je skvělý na přípravu ve větším množství, protože se jeho chuť rozležením ještě prohloubí. V chladničce vydrží 3–4 dny. Při ohřívání ho můžete navlhčit trochou vývaru nebo vody, aby se nevysušil.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rabínův šoulet

Rabínův šoulet

Husa v šouletu

Husa v šouletu

Husa v šouletu II

Husa v šouletu II

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Hrách Maso & ryby & mořské plody Uzeniny & mleté maso Velikonoce
Oběd Večeře Pečení Vaření Restování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Anglická slanina Česnek Cibule Hrách Krkovice - uzená Kroupy Majoránka Pepř mletý Sádlo Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Salát z červené řepy s křenem

Salát z červené řepy s křenem

Kuře na cibuli v římském hrnci

Kuře na cibuli v římském hrnci

Zapečené těstoviny se špenátem a tofu

Zapečené těstoviny se špenátem a tofu

Kuřecí koktejl

Kuřecí koktejl

Krtkův dort II.

Krtkův dort II.

Slaná roláda jako dort

Slaná roláda jako dort

Ovocný salátek

Ovocný salátek

Mikrovlnkové rychloMUFFINY

Mikrovlnkové rychloMUFFINY

Krkovička pečená na medu a hořčicí

Krkovička pečená na medu a hořčicí

Doporučujeme

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

95 minut
Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Poslední sledované recepty

251
Mrkvový koláč s ricottou
Mrkvový koláč s ricottou
92
Svíčková z kuřete
Svíčková z kuřete
80
Jednoduchý segedín
Jednoduchý segedín
80
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
48
Jednoduchá škvarková pomazánka
Jednoduchá škvarková…

Zajímavé články

Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste fermentovaný oves jako zdravou snídani
Kvasit se dá víc než jen zelí: Zkuste…
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých, tradiční pochoutku našich předků
Dušičkové pečivo: Připravte si kosti svatých,…
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
AHA.cz Deník Aha! 1.11.2025

Deník Aha! 1.11.2025

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Královna Halloweenu je zpět! Heidi Klum svými kostýmy vždycky vyrazí dech

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Ceny Thálie 2025 jsou rozdány: Slzy Absolonové a dojetí oceněných!

Ceny Thálie 2025 jsou rozdány: Slzy Absolonové a dojetí oceněných!

SportRevue.cz Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Maminka.cz Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Princ Harry prozradil pikantnosti z porodů Archieho a Lilibet: Ukradl Meghan rajský plyn a byl u vyvolávaného porodu do vany

Blesk Horoskopy Listopad podle numeroložky: Jeden výjimečný týden! A pozor na citové vydírání

Listopad podle numeroložky: Jeden výjimečný týden! A pozor na citové vydírání

Další doporučené recepty:

Šopský salát alá Verunka
Šopský salát alá Verunka
Šopský salát II.
Šopský salát II.
Šopský salát jinak
Šopský salát jinak
Špagetová omeleta
Špagetová omeleta
Špagetová Roláda
Špagetová Roláda
Špagetové překvapení
Špagetové překvapení
  • Recepty.cz
  • Šoulet
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact